DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez: A bajnokság ismét nagyon szoros

Az összetett harmadik és negyedik helyéről várja a Le Mans-i folytatást a Repsol Honda duója, ám mivel tíz ponton belül vannak a Yamahákhoz, a Francia Nagydíj után alaposan megkeveredhet a sorrend.

Noha a szezont egyértelműen a Yamaha kezdte a legjobban, az utóbbi két versenyen már a Repsol Honda versenyzői tűntek a legerősebbnek: Austinban Marc Marquez, Jerezben pedig Dani Pedrosa diadalmaskodott, a spanyolországi viadalon ráadásul kettős győzelmet arattak. Ennek köszönhetően pedig a címvédő már csak négy pontra van az éllovas Valentino Rossitól – és kettőre Maverick Vinalestől –, de Pedrosa lemaradása is mindössze tíz egység a „Doktor” mögött. Le Mans-ban tehát akár át is vehetik a vezetést az összetettben, ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, ugyanis a kemény féktávokat és kigyorsításokat tartalmazó vonalvezetés nem kedvez a Hondának, ráadásul a néhány héttel ezelőtti privát teszten sem gurultak pályára, így az új aszfaltról sincs még tapasztalatuk.

marquez-pedrosa-2017-



„Le Mans egy egyedi pálya, amely eltér nagyon sok más világbajnoki helyszíntől. Rendkívül szűk és rövid a vonalvezetése, és számos stop-and-go jellegű kanyar található rajta. Például teljesen ellenkező stílusú, mint Montmeló, de így is elég élvezetes rajta motorozni” – nyilatkozta Marquez a Francia Nagydíjat megelőzően. „A pálya aszfaltja új, péntek délelőtt fogunk megismerkedni vele. A tapadás valószínűleg jobb lesz, ami nemcsak nekünk, versenyzőknek előnyös, hanem a rajongóknak is, mert így jobb show-t tudunk produkálni. Meglátjuk, mi lesz, idén még nehezebb jóslatokba bocsátkozni. Ugyanúgy kell csak folytatnunk a munkát, mint tettük azt az előző versenyeken: keményen dolgozva, a megfelelő hozzáállással, hiszen a bajnokság ismét nagyon szoros.”

pedrosa-2017-

Pedrosa, aki 2013 óta nem szerzett győzelmet az évad ilyen korai szakaszában, s aki akkor a spanyol után a francia viadalt is behúzta, így fogalmazott: „A nagyszerű jerezi hétvége után pozitív hangulatban utazunk Le Mans-ba. A Francia Nagydíj mindig komoly kihívást jelent. Eleve az időjárás mindig kiszámíthatatlan, így nehéz megtalálni a ritmust a szabadedzéseken és eltervezni a programot, mert lehet, hogy egyszer nagyon hideg van, vagy épp ellenkezőleg, óriási forróság. A pálya maga rendkívül rövid, így a legkisebb különbségek is döntőnek bizonyulhatnak a sorrend szempontjából. Reméljük, a motor jól fog működni az új aszfalton. Jó kigyorsításokra és féktávokra van szükséged, de az igazi kulcs a kiegyensúlyozottság. Eddig remekül dolgoztunk a csapattal, és igyekezni fogunk tartani ezt a szintet most is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: