DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Elektromos kísérőszériát kaphat a MotoGP

Carmelo Ezpeleta Dorna-elnök szerint akár már 2019-ben elindulhat a gyorsaságimotoros-vb teljesen elektromos kísérősorozata, amely egyes európai helyszíneken színesítené a hétvégék programját.

Az elektromos versenyzés egyre nagyobb teret hódít a technikai sportok világában, elég csak a Formula-E elképesztő ütemben növekvő népszerűségére gondolnunk. A kétkerekű versenysportok terén azonban még bőven van lemaradás, a Motorsport.com információi szerint azonban a Dorna egy elektromos motoros széria indítását tervezi, amely akár már 2019-től elkísérheti öt európai nagydíjhelyszínre a MotoGP-t.

motogp-elektromos-kiserosorozat-2017



Egyelőre négy gyártó jelezte az érdeklődését a sorozat iránt, amelyek összesen 18 motort biztosítanának – a hírek szerint a királykategória szatellit alakulatai és a vezető Moto2-es istállók garantált helyet kaphatnának a rajtrácson, amennyiben indulni szeretnének. A versenygépek nagyjából 200 km/h-s végsebességre lennének képesek, ezzel valamelyest lassabbak lennének, mint a jelenlegi Moto3-as masinák, a futamok pedig nagyjából tíz körig tartanának.

„A projekt igen előrehaladott állapotban van” – nyilatkozta Carmelo Ezpeleta. „A legvalószínűbb, hogy 2019-ben már lesz néhány betétverseny európai helyszíneken. Már most négy márkától van ajánlatunk. Egy gyártós széria lesz, így a motorok egyformák lesznek, a versenyek pedig minimum tíz körig fognak tartani” – fogalmazott a Dorna elnöke, hozzátéve, hogy a Formula-E-vel ellentétben itt napelemekkel oldanák meg az akkumulátorok újratöltését.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: