DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Törölték a büntetőpontok rendszerét a MotoGP-ben

A Grand Prix Commission katari ülésén úgy határoztak, hogy kiveszik a szankcionálási lehetőségek közül a 2013-ban életre hívott rendszert, mert az egyéb büntetési formák miatt „nincs rá szükség”.

A büntetőpontok rendszerét 2013-ban vezették be egyrészt annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott legyen a versenyfelügyelőség ténykedése, másrészt azért, hogy a visszaeső pilótákat komolyabban tudják szankcionálni. Eleinte négy egység után a rajtrács végére száműzték a következő futamon az adott motorost, hét pont begyűjtése után bokszutcai starttal sújtották, ha pedig tíz egységet összeszedett, akkor automatikusan eltiltották egy fordulóról. A köztes szankciókat aztán 2016-ra eltörölték, azaz már csak a tíz büntetőpont utáni eltiltás maradt érvényben.

motogp-buntetopontok-2017



A büntetőpontokhoz kapcsoló legismertebb eset természetesen a 2015-ös szezon végi botrány, amikor Valentino Rossit a sepangi események után a rajtrács végére száműzték a valenciai idényzáróra: a malajziai incidensért ugyan csak három pontot kapott, egy egységgel már rendelkezett Misanóból is, ezért kapta a hátra sorolást.

Tavaly azonban láthattuk, hogy Andrea Iannonét Jorge Lorenzo barcelonai kilökése után automatikusan a mezőny végére küldték, éppen ezért a Grand Prix Commission a legutóbbi, katari ülésén arról határozott, hogy mivel számos egyéb szankcionálási lehetőség áll az illetékesek rendelkezésére, így már „nem szükségesek” a büntetőpontok, ezért törölték őket a szabályzatból.

Szintén a legutóbbi gyűlésen született döntés arról, hogy az időmérők alatt hat – az idén életbe lépett előírásoknak megfelelően bukósisakot viselő – szerelő tartózkodhat a bokszutcában a motorcserék elősegítése érdekében. Az eredeti szabályozás a flag-to-flag versenyekhez hasonlóan a tréningeken is csak négy szerelőt engedélyezett, de a csapatok kérésére megnövelték ezt a számot. A motorcserét igénylő futamokon azonban továbbra is csak négy csapattag segíthet a versenyzőnek a bokszutcában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: