DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Meglepő kijelentést tett a Red Bull vezére

Szinte nincs is olyan motorsport-széria, amelyben az energiaital-gyártó ne vállalna kisebb, vagy nagyobb szerepet - a céget irányító Dietrich Mateschitz elmondta, melyik bajnokságot tartja a legizgalmasabbnak, és az F1-ben nem fognak örülni ennek.

A 13,2 milliárd dolláros vagyonával a világ 64. leggazdagabb emberének számító Dietrich Mateschitz a Red Bull-lal valósággal átformálta a motorsportot: az elmúlt húsz év alatt a világ vezető energiaital-gyártójává váló cég számtalan sorozatot és projektet szponzorál, mindemellett csapatok és versenyzők tucatjai viselhetik magukon a két vörös bikát ábrázoló logójukat.

Az osztrák üzletember két pályát, a korábbi A1 Ringet, valamint Salzburgringet is felvásárolta, előbbire 2014-ben sikerült visszacsábítania a Forma-1-et, tavaly pedig a MotoGP mezőnye is visszatérhetett a stájer hegyek ölelésébe.



A motorosok Osztrák Nagydíját a közvélemény a 2016-os szezon legjobb versenyének tartja, a Red Bull pedig 2017-ben további növeli eddig sem elhanyagolható jelenlétét a sportágban: az első királykategóriás szezonjára készülő KTM főzponzora lesz majd. Ahogyan az lenni szokott, Mateschitz ott volt a Fuschl am See-iek által támogatott 78. Hahnenkammrennenen, a legendás kitzbüheli lesiklóversenyen is, ahol meglepő kijelentést tett: „Számomra jelenleg a MotoGP a világ legizgalmasabb bajnoksága. Igazi motorverseny, lenyűgöző stílusban” – idézte az osztrákot a Motorsport.com.

Mateschitz kijelentése azért is érdekes, mert több mint húsz éve szerepel támogatóként a Forma-1-ben, 2004 végén felvásárolta a Jaguart, egy évvel később pedig a Minardit is, és azóta két alakulattal van jelen a sportágban, melynek Milton Keynes-i különítménye a bajnoki cím visszahódítására készül 2017-ben. Az osztrák jelenleg is azon dolgozik a sportág vezetőivel, hogy izgalmasabb terméket szolgáltasson a rajongók számára.

A MotoGP szemszögéből nézve azonban egyáltalán nem meglepőek mondatai: a sorozatban tavaly kilenc különöző versenyző tudott futamot nyerni, és idén is nagy küzdelem várható Jorge Lorenzo Ducatihoz, Maverick Vinales Yamahához történt igazolásával, valamint a Bradley Smith-t és Pol Espargarót soraiban tudó KTM érkezésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: