DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Lorenzo: Nem az a célom, hogy felülmúljam Rossit

Néhány éve Valentino Rossi, most pedig ex-csapattársa, Jorge Lorenzo vált Yamaháról Ducatira: annak idején az olasz nem ért el sikereket a bolognaiakkal, ám a spanyol elmondása szerint nem arra koncentrál, hogy eredményesebb legyen nagy riválisánál.

Valentino Rossi 2010 végén igazolt át a Yamahától a Ducatihoz, ám a kilencszeres világbajnoknak csupán néhány dobogóra futotta az olasz gyártó színeiben. Most az a Jorge Lorenzo teszi meg ugyanezt a lépést, akivel hét éven keresztül voltak csapattársak a hangvillásoknál, így óhatatlanul adódik a kérdés: vajon felül tudja-e múlni a spanyol Rossi akkori teljesítményét? A közvetlen összehasonlítás természetesen nem lehetséges, hiszen az eredmények alapján a Ducati jelenleg sokkal erősebb csomaggal rendelkezik, mint öt-hat éve, s pontosan erre világított rá Lorenzo is, amikor erről kérdezték csapata pénteki bemutatóján:

„A célom nem az, hogy jobb eredményeket érjek el, mint Valentino. Az egy másik korszak volt más emberekkel a Ducatinál. Most más a motor, mások a gumik, mások a versenyzők, más a technikai igazgató, s valószínűleg a gép teljesítménye is – ez egy teljesen más éra” – idézi az ötszörös vb-győztes szavait a Motorsport.com szakoldal. „Nem szoktam hasonlítgatni, s nem arra fordítom a figyelmem, hogy mi történt a múltban. Senki sem ismeri a jövőt, de szerintem nem fogok kudarcot vallani. Nem tudom, milyen szintet fogok elérni, de biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb igen versenyképes leszek és versenyeket fogok nyerni.”

Természetesen a Ducati elsősorban azt várja Lorenzótól, hogy Casey Stoner 2007-es sikere után újra elhódítsák a vb-címet, ám a spanyol szerint nem szabad, hogy az összetett elsőség a rögeszméjükké váljon: „Nagy hiba lenne, ha megszállottan csak a vb-cím lebegne a szemünk előtt, mert ez a legjobb módja annak, hogy elbukjunk és hibákat kövessünk el” – vélekedett. „Arra kell koncentrálnunk, hogy napról napra, hétről hétre fejlesztenünk kell a csomagon: a versenyzőn, a csapaton, az embereken és legfőképp magán a motoron. Csak a legerősebb csomaggal tudsz ebben a kategóriában világbajnok lenni, szóval erre kell fókuszálnunk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: