DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Vinales: Együtt kell dolgoznunk Valentinóval, hogy legyőzzük Marquezt

Rendkívül magabiztosan várja első yamahás szezonját Maverick Vinales, aki úgy érzi, főképp akkor teljesít jól, ha nagy rajta a nyomás. A fiatal spanyol példaképként tekint új csapattársára, Valentino Rossira, s reméli, a jó viszony az idény során is megmarad.

A Yamaha Maverick Vinalest igazolta le a Ducatihoz távozó Jorge Lorenzo helyére, s a Suzukitól érkező motoros rögtön letette a névjegyét új alakulatánál, hiszen a valenciai teszt mindkét napján ő bizonyult a leggyorsabbnak. A hangvillások csütörtöki bemutatóján a spanyol roppant magabiztosan nyilatkozott: „Ha őszinte akarok lenni, ez már a harmadik évem lesz a MotoGP-ben, szóval van elég rutinom ahhoz, hogy tudjam, hogyan mennek a versenyek. Tudom, hogy tapasztalatot kell még szereznem a Yamahával, de rögtön az első versenytől a bajnoki címre fogunk gondolni” – jelentette ki Vinales, akit a crash.net idéz. „Fontos, hogy ezzel a mentalitással kezdjünk, mert ha a szezon felénél jövünk rá, hogy van esélyünk, akkor már talán túl késő.”

A korábbi Moto3-as világbajnok egyértelműen nagyobb lesz a teher a Yamahánál, mint a Suzukinál volt, ám ez szerinte csak előnyére válhat: „Mindig jól teljesítettem nyomás alatt: emlékszem, tavaly akkor mentem a legjobban, amikor a Yamahák és a Suzukik csatáztak, s akkor bizony volt rajtam teher! Ilyenkor tudom, mi a cél, s ez még jobban motivál. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a rendszerességgel lehet megnyerni a bajnokságot. Fontos, hogy folyamatosan dobogón legyünk és persze futamokat is nyerjünk, de olykor jobb a 16 pont, mint a semmi – ezt észben kell tartani” – fogalmazott meg a címvédő Marc Marquez 2016-os mentalitásához hasonló gondolatokat a honfitárs.

rossi-vinales-1



Vinales természetesen nem kerülhette ki az új csapattársára, Valentino Rossira vonatkozó kérdéseket sem a japán márka hivatalos prezentációján. A „Doktor” a legtöbb kollégájával és fő ellenfelével nem ápolt túl jó kapcsolatot immár bő két évtizedes pályafutása során, s bár Vinalesszel egyelőre remek a viszonyuk – ez tavaly is többször látszott, amikor az időmérőkön egymás szélárnyékában motoroztak –, sokan úgy vélik, hogy ha a spanyol valóban azonnal vb-esélyes lesz, közöttük is elmérgesedhet a helyzet. Az ifjú versenyző elárulta: gyerekkori példaképként tekint Rossira, s bízik benne, hogy ez nem változik, s együtt dolgozva küzdhetnek a Yamaha sikereiért:

„Szerintem Valenciában megmutattuk, hogy remek a tempóm, Valentino pedig óriási tapasztalattal rendelkezik. Ennek a kombinációnak köszönhetően erős motort fejleszthetünk. Úgy vélem, Valentino remek szinten teljesít, s mindig a futamot a szeme előtt tartva dolgozik, s nem a gyorskörök érdeklik. Ha egymással kezdünk el harcolni, akkor nem tudunk magunkra koncentrálni és így a legjobbat sem tudjuk kihozni magunkból. Tavaly az egyik erősségünk volt, hogy együtt tudtunk dolgozni Aleix Espargaróval, s idén ugyanezt kell tennünk Valentinóval, mert nem lesz egyszerű legyőzni Marcot: ha ezt meg akarjuk tenni, nem harcolhatunk egymással, hanem össze kell dolgoznunk” – vélekedett Vinales, akit legközelebb a mezőny többi tagjához hasonlóan a január 30-án rajtoló sepangi teszten láthatunk motoron.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: