DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez: Többre van még szükség a Hondától

Bár alapvetően elégedett volt a teszteket követően az új big-bang motorblokkal, a világbajnok szerint a télen további előrelépésre lesz szükség, ha igazán versenyképesek akarnak lenni a szezon elején.

Marc Marquez és Dani Pedrosa először szeptemberben, a misanói privát tesztjükön próbálhatta ki a Honda vadonatúj, big-bang motorblokkját, amelyet aztán az évadzárót követő valenciai kollektív gyakorláson már a nagyközönség is megcsodálhatott. Bár az idén harmadik királykategóriás, összességében pedig már ötödik világbajnoki győzelmét szerző Marquez előrelépésnek értékelte a fejlesztést – főleg a negyedik és második helyei fényében –, s az új motort a jerezi privát teszten kipróbáló Jack Miller is lelkesen nyilatkozott róla, a fiatal spanyol szerint még bőven javulniuk kell:

„Úgy tűnik, valamelyest jobb a tapadás, jobban tudom kezelni a gázt és vannak még hasonló biztató fejlemények” – idézi Marquezt az Autosport.com. „Ugyanakkor ez egy teljesen eltérő motor, s az elektronika és az alapok is teljesen újak a jelenlegi versenygépünkhöz képest. Még rengeteg dolgon kell állítanunk az új csomagot illetően arra az esetre, amikor már fogyni kezdenek a gumik. Ráadásul a kigyorsítás továbbra is a gyengepontunkat jelenti. Elégedett vagyok az eddigi munkánkkal, de még többre van szükségünk a Hondától a tél folyamán, hogy jobb csomaggal rendelkezzünk Malajziában.”

marquez-honda-valencia-1



Noha Marquezék elsősorban a motorblokkra koncentráltak Valenciában az új váz helyett, a repsolos szerint néhány új koncepciót így is kipróbáltak geometriai szempontból: „Dolgoznunk kell még rajta, mert a hosszabb etapokon teljesen más volt a motor, mint a korábbi. Bár így is gyors voltam, szenvedtem néhány ponton” – fogalmazott a pilóta. Marquez egyébként azt is elárulta, hogy némileg a vezetési stílusán is igyekezett módosítani a teszt során, s erre képes is volt és Pedrosával együtt ezt is kell tenniük, úgy érzi, még további fejlesztésekre lesz szükségük, ha valóban előre akarnak lépni az új versenygéppel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: