DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Magyarázat Iannone büntetésére

A bő egy héttel ezelőtti Katalán Nagydíjon Andrea Iannone hátulról nekiment Jorge Lorenzo motorjának, aminek kettős kiesés lett a vége. A ducatist a rajtrács végére sorolják Assenben, ami a spanyol ellenfél szerint túl enyhe büntetés – a versenyigazgató elárulta, mi áll a döntés hátterében.

Andrea Iannone nem először keveredett bajba idén: Argentínában saját csapattársával, Andrea Doviziósóval ütközött az utolsó kör utolsó előtti kanyarjában, megfosztva ezzel a Ducatit egy kettős dobogótól. Az olasz a Katalán Nagydíjon a pontversenyt akkor még vezető Jorge Lorenzót torpedózta meg hátulról, amely után a versenyirányítás úgy döntött, Iannone csak a mezőny végéről vághat majd neki a soron következő asseni viadalon. A MotoGP versenyigazgatója, Mike Webb a MotorCycleNews.com szaklapnak nyilatkozott arról, hogyan is született meg ez az ítélet:

„Amikor először beszéltem Iannonével, az első dolog, amit mondott, hogy a telemetriai adatok megmutatják, hogy a megszokott helyen fékezett, Jorge pedig túl lassú volt, ezért nem tudta elkerülni” – kezdte Webb. „Ezért meg is néztem mindkét motor adatait. Ami kiderült belőlük, hogy mindketten a szokásos fékezési pontjukon fékeztek. Megnéztük az összes körüket, és mindketten normál módon fékeztek. Szóval Iannone igazat mondott, de Jorge sem csinált semmi szokatlant. Az elég egyértelmű, hogy nem érezte tökéletesen az első gumit, de ez az egész versenyére igaz volt. Iannone ott követett el hibát, hogy gyorsabban érkezett meg Jorgére, mint azt gondolta, de az ő felelőssége, hogy elkerülje az előtte haladót, ezért kapott büntetést.”

iannone-lorenzo crash



Iannone barcelonai áldozata, Lorenzo úgy vélte, a ducatis keményebb büntetést érdemelne sorozatos hibái miatt. A versenyigazgató szerint pontosan ez állt annak hátterében, hogy a termasi incidenshez képest – amely után három hellyel sorolták hátrébb a következő futam rajtrácsán –, súlyosabb szankciót róttak ki rá a catalunyai futamot követően, amellyel a vitás esetek megítélésére felállított új Felügyelői Bizottság összes tagja egyetértett:

„Jorge elmondta nekem a véleményét, és értem is, amit mondott, de a Felügyelői Bizottság is úgy érzi, hogy helyes döntést hoztunk. Iannone egy ennél kisebb hátrasorolásos büntetést kapott Argentína után, mert ott is felelőtlenül motorozott. Az a bevett módszer, hogy az újbóli szabályszegés komolyabb büntetést von maga után” – magyarázta Webb. „Ő is elismerte, hogy hibázott: ugyanazt a magyarázatot adta, ugyanúgy hibázott, szóval sajnálom, de nagyobb a büntetés is. Úgy gondoljuk, a mezőny végére sorolás már elég hatásos ahhoz, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. Jorge úgy érzi, ez nem elég súlyos, Andrea szerint viszont túl kemény, a mi álláspontunk pedig valahol középen található. Próbálunk egyensúlyt találni és figyelembe venni a versenyzők múltját, a súlyosságot és a szándékosságot is.”


 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: