DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Folger a Tech3 Yamaha színeiben debütál 2017-ben

A Monster Yamaha Tech3 alakulata a Francia Nagydíjat megelőző csütörtöki nap délutánján közleményben jelentette be, hogy leigazolták a jelenleg a Moto2-ben vitézkedő Jonas Folgert, így a német motoros velük mutatkozhat be jövőre a gyorsasági motoros vb királykategóriájában.

Úgy tűnik, idén meglehetősen korán elkezd formát ölteni a MotoGP 2017-es szezonja: az eddig eltelt másfél hónap során már kiderült, hogy Valentino Rossi további két évig a Yamahánál marad, Jorge Lorenzo átigazol a Ducatihoz, Bradley Smith pedig az érkező KTM-nél fog versenyezni, míg az már korábban eldőlt, hogy Sam Lowes az Aprilia versenyzője lesz. A mostani hír szempontjából Smith váltása a legfontosabb, hiszen ezzel felszabadult egy hely a Tech3 Yamahánál. Herve Poncharal épp a napokban nyilatkozta azt a Motorsport.com szakoldalnak, hogy jövőre a Pol Espargaro, Jonas Folger párossal szeretne nekivágni az évnek – nos, nemrég az alakulat hivatalos közleményben jelentette be utóbbi motoros 2017-es érkezését az istállóhoz.

Folger-tech3-főkép



Folger a 2008-as Cseh Nagydíjon debütált a világbajnokság 125 köbcentis géposztályában, ahol a 2011-es brit viadalon szerezte meg első győzelmét. Az összetett eredményt illetően 2013-ban szerepelt a legjobban az akkor már Moto3 névre hallgató kategóriában – ekkor ötödikként zárt –, majd 2014-től kezdve már a Moto2-ben húzza a gázt. Tavaly két elsőséget is szerezve hatodik lett a pontversenyben, s idén is jól kezdett, hiszen Termasban harmadik, Jerezben pedig második lett, így a tabella ötödik helyét foglalja el. Jövőre pedig immár a MotoGP mezőnyének tagja lesz, méghozzá egy szatellit Yamaha nyergében, s Poncharal szavai alapján Pol Espargaro kollégájaként mutatkozhat majd be.

„Rendkívül izgatott vagyok a hír miatt, és még mindig alig hiszem el, hogy ez megtörténik” – nyilatkozta Folger a Tech3 közleményében. „Évek óta versenyzem a gyorsasági motoros vb mezőnyében, és egy álmom válik valóra azzal, hogy felléphetek a királykategóriába, ezért köszönettel tartozom a szponzoraimnak, akik mindeddig kitartottak mellettem. Megtiszteltetés, hogy a Yamahával, valamint Herve Poncharallal és a Tech3 csapattal tehetem meg ezt a lépést, hiszen nagyon komoly történelmük van a paddockban. A legjobbamat igyekszem nyújtani, hogy visszafizessem a belém vetett bizalmukat, és már nagyon várom ezt az új kalandot. Ugyanakkor egyelőre továbbra is teljes mértékben a Moto2-es szezon hátralévő részére koncentrálok, de már alig várom Valenciát, ahol először próbálhatom majd ki a Yamaha YZR-M1-et.”

Folger-moto2

Poncharal így beszélt a német pilóta szerződtetéséről: „Mindig nagyon fontos és nehéz döntés, amikor ki kell választanunk egy fiatal versenyzőt, hogy elkezdhesse a karrierjét a MotoGP-ben. Sokat gondolkodtunk, ki tudná a legjobban helyettesíteni Bradley-t, aki remek munkát végzett nálunk az elmúlt négy évben, most viszont átigazol egy gyári csapathoz. Miután végignéztük a különböző jelölteket az egyes bajnokságokban, Jonas Folger neve került az első helyre. Ő egy kedves srác, nagyon gyors, és erős idényt fog teljesíteni a Moto2-ben, ahol remélhetőleg a címet is megnyerheti. Nagyon örülök, hogy a hazai nagydíjunk előtt jelenthetem be, hogy Jonas jövőre csatlakozik hozzánk.”

„Nehéz lehet megjósolni, mi fog történni, hiszen vannak, akik gyorsan alkalmazkodnak, míg másoknak időre van szüksége, de biztos vagyok benne, hogy gyors lesz, jól fogja magát érezni és remek Tech3-s pilóta válik belőle. Üdvözlöm őt nálunk, és egyúttal biztosíthatom, hogy az egész csapat és a Yamaha is nagyon boldog, hogy csatlakozik hozzánk, és bizonyosan mindenki minden segítséget meg fog neki adni a királykategóriában való bemutatkozásához” – fogalmazott a csapatfőnök. Poncharal korábban a Motorsport.com hasábjain úgy nyilatkozott, hogy Johann Zarco és Alex Rins is a listájukon szerepelt, ám előbbivel kapcsolatban szinte biztosra veszi, hogy már megállapodott a Suzukival, míg utóbbi azt mondta, jelenleg nem érdekli egy olyan lehetőség, ahol nem gyári színekben versenyezhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: