DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Marquez: Messze vagyunk attól, ahol lenni szeretnénk

Cseppet sem optimista hangulatban zárta a sepangi tesztet a Repsol Honda párosa: az eredmények alapján Marc Marquez és Dani Pedrosa sem tudta tartani az éllovasok tempóját, ráadásul maguk a versenyzők is úgy fogalmaztak, hogy egyelőre nem is tudják ennek a pontos okát.

Miközben a Yamaha – különösen Jorge Lorenzo – rendkívül erős teljesítményt nyújtott a malajziai gyakorláson, s a Ducatiknak is voltak biztató eredményeik – főként a korábbi verziókat használó szatellit motorosoknak –, addig a Repsol Honda meglehetősen beleszürkült a mezőnybe. A 2015-ös idény elején is szenvedő alakulat két motorspecifikációt is kipróbált a téli holtszezon első kollektív gyakorlásán, s bár a szerdai utolsó napon Marc Marquez már harmadik lett, a kétszeres királykategóriás világbajnok elismeri, hogy egyelőre komoly a lemaradásuk a többiekkel szemben:

„Egy körön még talán nem annyira vészes a helyzet, de a versenytempót illetően igen: körönként kilenc tized a hátrányunk, ami sok” – nyilatkozta a fiatal spanyol, akinek szavait a motorsport.com szakoldal idézi. „Sikerült ugyan kicsit fejlődnünk, most már könnyebben tartjuk a tempót, de továbbra is szenvedünk, és messze vagyunk attól, ahol lenni szeretnénk.”

22789_orig_13f8d489a0673d73e32cb16241af8e7f



„Persze nem nyomtam száz százalékosan: amint látható, egyszer sem buktam a három nap során” – jegyezte meg nevetve. „A motor még nincs kész a gyorskörökre. Nem húztam annyira a gázt, de így is úgy látszik, hogy messze vagyunk a Yamaháktól.”

Arra a kérdésre, hogy vajon mi okozhatja a fő problémát számukra, így felelt Marquez: „Ez még számunkra is nagy kérdés. Számomra az elektronika jelenti a problémát: túl messze vagyunk az éllovasok szintjétől. Ezt mondtam már tavaly év végén is, hogy talán néhányan így érkeznek majd meg az első tesztre, és ott oldják meg a gondokat, mások pedig talán többet fognak vele szenvedni. Lehet, hogy rossz irányt választottunk, de most már a helyes irányba tartunk.”

orig_768e33a257fdb1f2b2504cffdf7dc06e

A Repsol másik pilótája, Dani Pedrosa sem volt túl elégedett a háromnapos körözést követően: „Volt néhány olyan szezonom a múltban, amikor az év elején szenvedtünk a Hondával, de azt is tegyük hozzá, hogy ezúttal a többi gyártó is közelebb van, nem csak a Yamaha” – vélekedett a spanyol a crash.net szakportálnak nyilatkozva. „Úgy vélem, főleg kanyarodás közben és a kijáratokon: követtem néhány Ducatit, és a célegyenesben elég komoly a különbség, ahogy beforduláskor is. Úgy gondolom, összességében sokat veszítünk, szóval valami nagyobb problémáról lehet szó – meg kell ezt vizsgálnunk. Rengeteg dolog új a gépen: nem csak a motor, hanem az elektronika és a gumi is. Meg kell próbálnunk ezekhez alkalmazkodni, méghozzá minél gyorsabban, hiszen egyre jobban közeleg az első verseny.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: