DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Redding az élen, Marquez kétszer bukott Jerezben

Több királykategóriás csapat is Jerezben tesztelt a héten: a legjobb időt Scott Redding futotta a Pramac Racing színeiben, míg a mögötte végző Marc Marquez kétszer is elesett a pénteki nap folyamán.

Több csapat is kihasználta a lassan mögöttünk hagyott hetet, hogy a téli teszttilalom előtt még utoljára pályára vigyék a motorjaikat. A MotoGP-s alakulatok szerdától csatlakoztak a Superbike világbajnokság menőihez Jerezben: az első két nap során Marc Marquez bizonyult a legjobbnak, pénteken azonban Scott Redding egyedüliként ment be 1:39 alá, ezzel a Pramac Racing brit versenyzője érte el az egész teszt legjobb eredményét. Az idei évben a Marc VDS Racingnél jórészt csak szenvedő motoros saját elmondása szerint is hamar ráhangolódott a Desmosedici GP15-re (a gyári pilóták ezt a verziót használták a néhány hete véget ért szezonban), így magabiztosan mehet el a téli szünetre.

Marquez-teszt



Marquez azonban a biztató idők ellenére sem nyilatkozott túl pozitívan, ami nem is csoda, hiszen pénteken két bukást is elszenvedett a spanyol, az egyik ráadásul egy nagy high-side repülés volt a 3-as kanyarban. A Repsol Honda pilótája szerint komoly potenciál rejlik az új erőforrásban az elődjéhez képest, ugyanakkor még messze vannak attól, hogy ezt teljes mértékben ki is tudják aknázni. Marquez ráadásul úgy véli, a Ducati jelenleg egy lépéssel előttük jár, amit Redding elsősége mellett Danilo Petrucci harmadik helyet érő körideje is bizonyíthat. Érdekesség, hogy a brit és az olasz is megelőzte a gyári motorosokat, akik pénteken vették át a stafétát a tesztpilótájuktól, Michele Pirrótól.

Eltérnek a vélemények a Bridgestone-t váltó Michelinről is. Míg a repsolosok szerint még rengeteg feladat vár a franciákra, különösen az eddigi gyakorlások során is számos bukást okozó első abroncsokkal, addig Andrea Iannone például pozitívan nyilatkozott a gumikról. „Csak azt tudom ismételni, amit Valenciában is elmondtam: tetszik a Michelinek viselkedése” – nyilatkozta a ducatis. A gumik szerepét jól mutatja, hogy a szintén Jerezben tesztelő, ám köridőket nyilvánosságra nem hozó apriliások csak és kizárólag a gumikkal foglalkoztak a kétnapos gyakorlásuk során. A teszt krónikájához tartozik még Eugene Laverty sérülése: az Aspar Team pilótája csütörtökön esett hatalmasat, amely következtében eltört az orsócsontja és kificamította a vállát.

A pénteki tesztnap nem hivatalos időeredményei:

1. Scott Redding Pramac Racing Ducati 1:38.9
2. Marc Marquez Repsol Honda 1:39.17
3. Danilo Petrucci Pramac Racing Ducati 1:39.3
4. Andrea Iannone Ducati Team 1:39.6
5. Andrea Dovizioso Ducati Team 1:39.7
6. Dani Pedrosa Repsol Honda 1:39.93
7. Hector Barbera Avintia Ducati 1:39.9
8. Loris Baz Avintia Ducati 1:40.2
9. Yonny Hernandez Aspar Ducati 1:40.4
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: