DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Smith-t és Espargarót indítja a Yamaha a suzukai 8 óráson

A Yamaha ma délelőtt bejelentette, hogy kiket indít a gyári csapatának a július végén sorra kerülő suzukai 8 órás versenyen: a MotoGP-ben többször is feltűnt japán Katsuyuki Nakasuga mellett a Tech3 csapat két versenyzőjét, Bradley Smith-t és Pol Espargarót kérték fel a szereplésre, akik természetesen már izgatottan várják az új kalandot.

A suzukai 8 órás viadal a hosszútávú motorversenyzés egyik legnagyobb presztízzsel járó viadala. Ezért nem volt meglepő, amikor néhány hónappal ezelőtt a 2012 végén visszavonult kétszeres világbajnok Casey Stoner is igent mondott a HRC felkérésére, hogy Michael van der Mark és Takumi Takahashi oldalán vegyen részt a megmérettetésen. A nagy rivális Yamaha, amely 2002 után először fog gyári csapatot indítani a viadalon, szintén nagy neveket igazolt le a július 23-tól 26-ig tartó eseményre, hiszen a mai bejelentés alapján a japán Katsuyuki Nakasuga mellett a Tech3 párosa, Bradley Smith és Pol Espargaro fogja vezetni az új YZF-R1 alapján kifejezetten erre a versenyre felkészített versenymotort. A spanyol és a brit pilóta számára egyaránt ismeretlen terep lesz az endurance és maga a suzukai pálya is, Nakasuga azonban, aki egyébként többször feltűnt a MotoGP-rajtrácsán is – sőt, az emlékezetes 2012-es valenciai idényzárón második lett –, kiválóan ismeri mindkettőt, hiszen már hétszer indult a viadalon, legjobb eredménye pedig egy negyedik helyezés tavalyról.

21461_orig_0bb14ec1a51be94cfe3cfa1b5080a392



Ők hárman együtt fognak harcba szállni tehát a legendás viadal megnyeréséért, amelyre egyébként eddig ötször volt képes a Yamaha. Bradley Smith így nyilatkozott a bejelentés kapcsán a hangvillások hivatalos sajtóközleményében: „Először is, szeretnék óriási köszönetet mondani a Yamahának, amiért fontolóra vették, hogy a tagja legyek a suzukai 8 óráson induló csapatuknak, hiszen egy legendás eseményről beszélünk. Már várom, hogy kipróbáljam a motorversenyzésnek ezt az új fajtáját, különösen azért, mert a MotoGP-s csapattársam, Pol Espargaro, valamint Katsuyuki Nakasuga oldalán szerepelhetek, akinek pedig erős eredményei vannak erről a versenyről. Úgy gondolom, ez egy felejthetetlen élmény lesz, és újabb fejezettel gazdagítja majd a Yamahával közös történetünket. Izgatottan várom azt is, hogy kipróbáljam az új Yamaha YZF-R1-et, amelyről már sokat hallottam, és nagyszerű lesz motorozni vele. Természetesen nagyon komolyan fogom venni a versenyt, hiszen a Yamaha gyári csapatának tagjai leszünk, szóval azzal a céllal utazom majd Japánba, hogy remek eredményt érjünk el velük.”

Természetesen Pol Espargaro is izgatott az új kihívás kapcsán: „Nagyon örülök, hogy a Yamaha engem választott, hogy képviseljem őket az egyik legnagyobb presztízzsel járó motorsport eseményen, a suzukai 8 óráson. Megtiszteltetve érzem magam, hogy részt vehetek rajta, de sokat kell még tanulnom. Nincsenek olyan illúzióim, hogy könnyű lenne, mivel még sosem álltam rajthoz hosszútávú versenyen, és a YZF-R1-et sem ismerem, noha sokan beszélnek elismerően róla. Emellett a MotoGP versenynaptára is elég megterhelő, így a futamok között kell edzenünk és felkészülnünk rá. Emiatt annyit kell dolgoznunk, amennyit csak lehet, hogy rendesen felkészülhessünk a versenyre, de nagyon izgatott vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Ráadásul jó érzés lesz Bradley-vel közösen harcolni ahelyett, hogy egymással versenyeznénk. Úgy vélem, jól ki fogjuk egészíteni egymást, és remek időtöltés lesz. Az egyetlen dolog, amit egyikünk sem ismer, az a suzukai aszfaltcsík, ezért remélem, Nakasuga tud nekünk segíteni mindenben, beleértve a pályát, a motort és a megfelelő stratégiát, amely a sikeres 8 órás viadalhoz szükséges. Különleges élmény lesz, és a legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy megháláljuk a Yamaha belénk vetett bizalmát.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: