DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Hivatalos: A Ducati 22 liter üzemanyagot használhat

A közelmúltban a MotoGP rajongói számára sűrűn szolgáltattak témát a Ducatik előnyei, valamint néhány versenyző is elárulta véleményét a helyzetről. Az már biztos, hogy ezek az előnyök nem tartanak ki teljesen ebben a szezonban, ugyanis a felhasználható üzemanyag mennyiségét érintő szabály értelmében a Ducati két literrel kevesebbet használhat a második futamtól.

Hiába indít négy motort is a Ducati a Factory kategóriában, bizonyos kedvezmények megilletik a bolognai gyárat korábbi gyenge eredményei miatt. Ilyen például, hogy egy futam során 20 helyett 24 liter üzemanyagot használhatnak fel. Pontosabban, csak használhattak. Hogy miért? A MotoGP versenyigazgatósága a mai napon hivatalosan bejelentette, hogy a 2.4.4.5.5-ös szabály értelmében az idei második fordulótól 22 liter üzemanyagot kell beosztaniuk.

21024_orig_3d8ae26861a7f13c5c28f8d8b556eee3



A szabály szerint, ha egy kedvezményeket élvező gyár Factory gépei a 2014-es szezontól számítva három alkalommal érnek dobogóra száraz körülmények között, abban az esetben 22 liter üzemanyaggal folytathatják a versenyzést. Ez a Ducati esetében vasárnap meg is történt. Tavaly Dovizioso Austinban harmadik lett, legutóbb pedig második, ráadásul Katarban Iannone ért be harmadikként, megszerezve a „vörösök” harmadik szárazon elért dobogóját.

A két hét múlva megrendezésre kerülő austini viadaltól kezdve nem csak a gyári csapat, hanem a Pramac Racing is kénytelen lesz eleget tenni ezeknek az előírásoknak, ugyanis a Pramac gépei sem az Open kategóriában indulnak. Az openes Avintia-motorok kiesnek ez alól a szabály alól, így ők továbbra is 24 literrel indulhatnak. Kérdés azonban, hogy ez befolyásol-e bármit is a Ducatinál. Gigi Dall’Igna egy korábbi nyilatkozatában ugyanis elárulta, hogy már tavaly is végig 22 literrel mentek.    

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: