DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Rossi szerint nem csökkent Marquez és a Honda előnye

Az év első két tesztje alatt igen sok figyelmet kapott a Honda és a Yamaha „párharca”. Az egyik legizgalmasabb kérdés ugyanis egyértelműen az volt, vajon utóbbi képes lehet-e ledolgozni azt a nem túl nagy, ámde egyértelmű hátrányt, amiben tavaly szenvedett. A „hangvillások” kilencszeres világbajnoka szerint a helyzet nem igazán változott.

A 2015-ös első tesztek több izgalmas kérdés megválaszolásával kecsegtették a MotoGP-rajongókat. Ezek közül az egyik az volt, vajon képes-e ledolgozni hátrányát a Yamaha a Hondával szemben. Nos, ennek megítélése elég komplex dolog, de néhány támpontunk azért lehet. Ha csak az időeredményekre koncentrálunk, akár a hosszabb etapokat, akár a legjobb köridőt nézzük, továbbra is Marquez az, akit le kell győzni. Ugyanakkor vannak olyan tényezők, amiket nem ismerhetünk, a versenyzők viszont igen, így az ő véleményük jobban árnyalhatja a képet. Éppen ezért a crash.net nem volt rest feltenni néhány kérdést Valentino Rossinak, a Movistar Yamaha MotoGP motorosának az üggyel kapcsolatban.

orig_e5c031a93ea31015c6e1ce7c80552b3f
 
„Szerintem Marquez versenyképesebb” – kezdte a tesztek értékelését az olasz világbajnok. „Gyorsabb volt egy körön, de a versenyszimulációban is, és úgy vélem, Marquez és a Honda a favoritok a bajnoki cím megszerzésében.” Arra a kérdésre pedig, hogy közelebb érzi-e magukat Marc Marquezhez, így válaszolt: „Nem. De ez nagyban függ a pályától is. A teszt pedig nem versenyhétvége, teljesen más. Másképp dolgozunk. A versenyzés más tészta. Mindenesetre úgy vélem, a különbség többé-kevésbé ugyanakkora.”



Marquez teljesítményét elemezve valóban látható a különbség, de ettől függetlenül természetesen nem adják fel a küzdelmet a yamahások. A legújabb fegyverük, a teljesen seamless váltó már nagyon hasonlít riválisukéhoz, minél több kilométert tesznek meg vele, annál nagyobb az esély arra, hogy a legfájóbb pontokon, a féktávon és a kanyarbemeneten eltüntessék a hátrányukat. „Általában véve örülök a tesztnek, mert a fő gondunk a váltó megértése, ami jó” – vélekedett erről Rossi. „Tetszik, és segíthet nekünk egy kicsit. Nem igazán örülök viszont a legjobb körömnek, mert több potenciál volt bennem. Volt esélyem a top 3-ra, viszont mindig voltak előttem. Egyszer Pedrosa, egyszer Bradley Smith, de ez az én hibám. A versenyzőnek magának kell eldöntenie, mikor megy tiszta kört. Mindenesetre a teszten elfoglalt hely nem olyan fontos, csak a móka kedvéért!”
 
„Ezen kívül nagyon sokat dolgoztunk használt gumikon. Egy gumival a lehető legtöbbet akartuk megtenni, mert ezzel kicsit küszködünk ezen a pályán. A végén találtunk valamit, ami nem olyan rossz, de azt hiszem, ez a legfőbb dolog, amin javítani kell. A motor többi része nagyon jó. Azt hiszem nagyon érdekes lesz Katar, és kíváncsi vagyok, milyen potenciállal rendelkezünk egy másik pályán. Megérthetjük, mekkora a különbség a Honda, a Yamaha és a Ducati között” – fejezte be Valentino Rossi. Minderre pedig már nem is kell olyan sokat várni, hiszen a jövő hét végén már a sivatagban bőgnek a MotoGP motorjai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: