DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Összességében pozitív évet zárt a Yamaha

Bár a 2014-es szezon első felében Marc Marquez megállíthatatlannak bizonyult, hiszen zsinórban tíz futamot tudott megnyerni, ősszel magára talált a Yamaha, és végül négy győzelemmel az összetett második és harmadik helyén végeztek pilótáik. A hangvillások csapatfőnöke, Lin Jarvis így összességében pozitívan értékeli a mögöttünk hagyott idényt.

A gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának 2014-es kiírása egyértelműen Marc Marquezről szólt, különösen az első fele, hiszen a spanyol motoros az első tíz futamon nem talált legyőzőre. A Repsol Honda legfőbb riválisai, a gyári yamahások ugyan néhányszor meg tudták szorongatni a fiatal motorost, összességében nem tudták felvenni a címvédővel a versenyt, aki az év végén aztán magabiztos előnnyel zsebelte be második MotoGP-s világbajnoki elsőségét. Különösen szembetűnő volt Jorge Lorenzo gyengélkedése, aki 2013-ban még asseni sérülése ellenére is csak néhány ponttal maradt le a vb-címről, az idei évet azonban igencsak pocsékul kezdte. Lin Jarvis Yamaha-főnök így beszélt spanyol pilótája teljesítményéről:

orig_f377281e0a2926889ce60b850d679d54 



„Jorge nem volt olyan erős, mint lehetett volna vagy kellett volna lennie, és két komoly hibát is elkövetett az első versenyeken, amely nagy hátrányba hozta őt, így onnan kellett visszakapaszkodnia” – magyarázta az autosport.com weboldalnak nyilatkozva. „Jorge teljesítménye fantasztikus volt az előző szezon végén a kulcscsonttörését követően. Aztán megműtötték, megváltoztatott néhány dolgot a szervezési metódusaiban, de nem hiszem, hogy ugyanezt megteszi a következő idényre. Úgy gondolom, néhány dolgon együttesen kellett javítania vagy kiselejteznie, ráadásul Marc az elejétől kezdve szenzációsan teljesített.”

Jarvis azt is elismeri, hogy a szezon elején Lorenzo és csapattársa, Valentino Rossi azért sem tudták hozni a várt teljesítményt, mert a Yamaha is elmaradt a Hondától, amely részben a Bridgestone új abroncsainak volt köszönhető: „Már az első teszteken kiderült számunkra, hogy az új gumikonstrukció nem ideális a pilótáink számára. Ezen kellett javítanunk az évad során. A Honda jobb volt a szezon elején, mint a Yamaha, de a mérnökeink rengeteg munkát fektettek abba, hogy fejlődjünk. Különösen a fékezésekre koncentráltunk, és sokat dolgoztunk azon, hogy közelebb kerüljünk, és most már azt mondanám, hogy azonos szinten állunk a Hondával.”

A sok nehézség ellenére végül aztán Rossi és Lorenzo a bajnokság második és harmadik helyén zártak Marquez mögött (a valenciai finálé egyik legnagyobb kérdése volt, hogy melyikük végez előrébb), így összességében Jarvis is pozitívan tekint vissza 2014-re: „Az idény eleje különböző okok miatt nehézre sikeredett, de inkább fejezzünk be erősen egy évet, minthogy a kezdés legyen jó és gyengén zárjunk. A szezon második fele rendkívül jól alakult. Jorge is újra magára talált, Valentino pedig az egész év során kivételes teljesítményt nyújtott. Az összetett második és harmadik helyén végezni nem ideális dolog, ugyanakkor nem is rossz. Ha a szezon egészét nézzük, továbbra is pozitívan értékelhetjük azt” – zárta mondandóját a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: