DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Marquez közel két hónap után győzött újra

Marc Marquez idei 12. sikerét aratta a Maláj Nagydíjon, ám csak az utolsó körökben tudott nagy előnyt kiépíteni a sokáig rá tapadó és másodikként végző Valentino Rossival szemben. A dobogó harmadik fokára az ismét eltérő gumit választó Jorge Lorenzo állhatott fel, míg a „nagy négyes” utolsó tagja, Dani Pedrosa kétszer is elesett a futamon.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 9-kor következett a nap utolsó versenye, a királykategória Maláj Nagydíja Sepangban. A pole-ból a világbajnok Marc Marquez várta a startot, mellé Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo sorakozott fel, míg a második sort Stefan Bradl, Andrea Dovizioso és Valentino Rossi foglalta el. A 20 körös viadal rajtját Pedrosa kapta el a legjobban, mögötte pedig Lorenzo és Marquez kis híján összeütköztek: mindkét spanyol kisodródott, így Dovizioso és Rossi is elment mellettük – igaz, utóbbit hamar visszaelőzte saját csapattársa, aki aztán még az első körben a vezetést is átvette! Lorenzo volt egyébként az egyetlen az élmezőnyből, aki kemény első gumit tetetett fel, mindenki más közepeseken ment, beleértve Rossit is, aki közben átvette a harmadik helyet Doviziosótól, sőt az olaszt a lassanként visszazárkózó Marquez is legyűrte.

20233_w666px_402ed3ea4cf5845cc7394f37d3f2c05a



A bukások sorát Aleix Espargaro és Alvaro Bautista nyitotta, ám az igazán nagy dráma a második kör végén következett: Pedrosa alól az utolsó kanyarban kicsúszott a motor, így a tavalyi győztes idejekorán kiszállt a győzelemért folytatott csatából! Ezzel Lorenzo vezetett Rossi és Marquez előtt, ők hárman nagyon hamar ellógtak Doviziosótól. A másik gyári Ducatit kormányzó Cal Crutchlow az ötödik körben a hatodik helyről kényszerült kiállni, vélhetően műszaki hiba miatt, ezzel pedig Bradl fellélegezhetett az ötödik pozícióban, Smith és társai pedig egyet ismét előreléptek. Rossi viszont igyekezett harcban az élre törni: a „Doktor” a pálya középső szakaszán folyamatosan ráesett Lorenzóra, ám előzni egyelőre nem tudott, miközben a két yamahás mögött Marquez is várta a kínálkozó lehetőségeket.

A futam harmadánál Nicky Hayden is képernyőre került kicsúszásának köszönhetően, míg Pol Espargaróra azért volt érdemes odafigyelni, mert tegnapi lábsérülése után a remek hetedik pozícióban motorozott. Közben az élen is egyre szorosabbá vált a küzdelem, s a féltávhoz érve Rossi meg is csinálta az előzést: a Phillip Island-i győztes átvette a vezetést! Marquez persze nem akarta, hogy az olasz meglógjon, így a repsolos is elment az utolsó kanyarban kissé szélesen forduló Lorenzót. A spanyol hamar le is szakadt az éllovas duóról – úgy tűnt, az Ausztrál Nagydíjhoz hasonlóan ezúttal sem jön be neki az eltérő gumiválasztás. Marqueznek azonban gyümölcsöző volt a kivárásos taktika: ezúttal Rossi vette túl szélesen a két egyenes közötti visszafordítót, ezzel a világbajnoknak ajándékozva az első helyet.

orig_3e9b4b126d7e8d0515a08789686a5cc5

Ez a csata azonban még egyáltalán nem volt lefutott, Rossi tudta tartani Marquez tempóját, Pedrosa számára viszont végérvényesen elúszott a bajnoki második hely esélye, amikor kiváló felzárkózás után (már a 11. helyen haladt) ismét bukott, s ezzel immár tényleg feladta a futamot. Kis híján Hernandez és Pol is erre a sorsra jutott, amikor a kolumbiai megbicsakló motorjával majdnem felöklelte féktávon a Tech3 pilótáját – szerencsére a pramacos is állva maradt végül. A negyedik helyért folytatott csatában is változott a sorrend közben: Doviziosónak valószínűsíthetően szintén némi technikai gondja akadt, mert tulajdonképpen elengedte maga mellett Bradlt és Smith-t is. Rossi azonban nem engedte még el a győzelem esélyét: az olasz az utolsó körökre fordulva is ott motorozott Marquez közelében. 

Három körrel a leintést megelőzően aztán az első helyezett aztán mégis el tudott lépni üldözőjétől, aki minden bizonnyal fel is adta a küzdelmet, így végül nem alakult ki komolyabb csata kettejük között. Marquez ezzel idei 12. sikerét aratta: közel két hónap után tudott ismét diadalmaskodni, hiszen az augusztus végi Brit Nagydíjon nyert utoljára a spanyol. Rossi maradt második, s ezzel az összetettben is megtartotta ezt a pozíciót: 12 egységre növelte előnyét a mögötte célba érő Lorenzóval szemben. A negyedik helyért nagy csata zajlott még az utolsó körben is, ám Bradl végül megtartotta azt Smith előtt, míg a hatodik pozíciót a törött lábbal induló Pol Espargaro szerezte meg, megelőzve Hernandezt, Doviziosót, Barberát és Reddinget. A szezon két hét múlva a hagyományoknak megfelelően Valenciában zárul.


 

A futam végeredménye:

1.

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

40'45.523

2.

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+2.445

3.

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+3.508

4.

Stefan BRADL

GER

LCR Honda MotoGP

Honda

+21.234

5.

Bradley SMITH

GBR

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+22.283

6.

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+34.668

7.

Yonny HERNANDEZ

COL

Energy T.I. Pramac Racing

Ducati

+38.435

8.

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

+48.839

9.

Hector BARBERA

SPA

Avintia Racing

Ducati

+50.792

10.

Scott REDDING

GBR

GO&FUN Honda Gresini

Honda

+59.088

11.

Hiroshi AOYAMA

JPN

Drive M7 Aspar

Honda

+1'15.949

12.

Michael LAVERTY

GBR

Paul Bird Motorsport

PBM

+1'17.966

13.

Mike DI MEGLIO

FRA

Avintia Racing

Avintia

+1'27.773

14.

Broc PARKES

AUS

Paul Bird Motorsport

PBM

+1'44.244

Nem ért célba:

       
 

Alex DE ANGELIS

RSM

NGM Forward Racing

Forward Yamaha

1 kör

 

Danilo PETRUCCI

ITA

Octo IodaRacing Team

ART

6 kör

 

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

8 kör

 

Karel ABRAHAM

CZE

Cardion AB Motoracing

Honda

9 kör

 

Nicky HAYDEN

USA

Drive M7 Aspar

Honda

14 kör

 

Cal CRUTCHLOW

GBR

Ducati Team

Ducati

16 kör

 

Aleix ESPARGARO

SPA

NGM Forward Racing

Forward Yamaha

19 kör

 

Alvaro BAUTISTA

SPA

GO&FUN Honda Gresini

Honda

19 kör

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: