DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
11:32

Na, Hamilton is megismerkedett az ominózus kerékvetőkkel...

Mi pedig a végeredménnyel búcsúzunk, és azzal, hogy szűk két óra múlva következik a szezon utolsó időmérő edzése - tartsatok akkor és addig is velünk!

Képeken az incidens:

 

És a végére is maradt csattanó, majdnem szó szerint: Grosjean haladt lassú tempóban, Gasly pedig mögötte gyorskörön érkezett, a féktávon pedig össze is ért a két francia!

Lejárt közben az egy óra, a körét még mindenki befejezheti.

Hihetetlen pechszériája van Ricciardónak...

 

Ricciardo autója leáll - hát, az utolsó Red Bull-os hétvége sem alakul a legjobban az ausztrál számára...

Beszéljünk a középmezőnyről is: a Renault és a Force India vív a "best of the rest" címért egyelőre, közülük Hülkenberg foglalja el a hetedik helyet Ocon, Perez és Sainz előtt.

Verstappen köre már biztatóbb: a holland bejön negyediknek, hátránya öt-hat tized. Az azért valószínű, hogy megint a versenytempóban bízhatnak igazán a Red Bullok - bár Verstappennek a mai lesz az utolsó lövése arra, hogy ő legyen az F1 történetének legfiatalabb pole-pozíciósa.

Hát, hellyel-közzel: Ricciardo javít ugyan, de így is bő kilenc tized a lemaradása Hamilton mögött.

Raikkönen is gyorsul: bejön a két sokszoros világbajnok közé a második helyre. Vajon tud-e a Mercedes és a Ferrari gyorsulására reagálni a Red Bull is?

De nem sokáig tudhatja magáénak az első pozíciót a német: Hamilton négy tizeddel még nála is gyorsabb kört futott.

Jön az utolsó húsz perc, jönnek az időmérős szimulációk: Vettel a vadonatúj hiperlágyakon 1:37,587-et repeszt, ezzel növeli az előnyét az élen Hamilton és Verstappen előtt.

Nico Hülkenberg arra panaszkodik, hogy ezen a hétvégén szokatlanul átforrósodik az ülése. Kellemetlen...

És akkor képen a Raikkönen-féle bokszutcabejárati incidens, amelyet a felügyelők vizsgálnak is - ha rosszmájúak akarunk lenni, a Ferrari csak kísérletezik azzal, hogy nekik is megrovás jár-e érte, mint Hamiltonnak Hockenheimben... 

 

Íme, Hamilton kisebb röptéje:

 

Túlvagyunk egyébként az edzés első felén - íme, az állás:

Képeken a Leclerc-baleset:

 

Raikkönen érdekes manővert mutatott be a bokszbejáratnál: a rázókő megdobta az előző kanyarból kijövet, s úgy tűnt, bemegy a bokszba, de az utolsó pillanatban mégis átvágta a vonalat és a pályán maradt. Érdekes jelenet...

Kétszer is megúszott a Sauber hátulja, másodjára már nem tudta megmenteni Leclerc.

Hoppá, Charles Leclerc hátsó szárny nélkül poroszkál a pályán: a Sauber monacóija megtalálta a falat...

Jimmie Johnson NASCAR-sztár a McLarennél, néhány nap múlva ugyebár autót cserélnek Fernando Alonsóval.

 

Nem túl nagy a forgalom, bő negyed óra elteltével hatan futottak mért kört: a Ferrarik, a Sauberek és a Williamsek, közülük immár Sebastian Vettel vezet - de a német is hibázik a körében.

Raikkönen a második körében is hibázott, de most már 1:39,314-es idővel az élre ugrik.

Íme, Szirotkin iménti rázóköves kalandja - a mérnökök szerint nem sérült az orosz autója:

 

Egyelőre a Williamseken kívül a hiperlágyat felrakó Kimi Raikkönen teljesített mért kört, az utolsó ferraris futamára készülő finn azonban belehibázott és elvette, így jelentős a hátránya Strollékhoz képest.

Megvan az első köridő is: Szergek Szirotkin 1:42,5-ös időt megy - de nem sokáig vezet az orosz, akinek az autója szépen átszánkázott az imént említett rázókövön, ugyanis csapattársa, Lance Stroll nála is egy másodperccel gyorsabb.

És el is indult a harmadik szabadedzés, néhányan máris a pályán.

A Nap még fent, ezért kérdés, mennyire lesznek aktívak a pilóták az edzés első felében, elvégre mind a kvalifikáció, mind a futam naplementében és este zajlik majd.

 

Ami az erőviszonyokat illeti, egyelőre nem lehet egyértelműen ki jelenteni, ki az úr Abu Dhabiban: az első edzésen a Red Bull, a másodikon a Mercedes vitte a prímet, s bár egykörös és versenytempó tekintetében is némi hátrányban volt a Ferrari, a maranellói gárda sincs messze az éllovas kettőstől.

Magával a pályával való kapcsolatban is van hír: a pénteken sokak által kritizált rázóköveket kijavították az illetékesek, a módosításukra viszont legfeljebb a jövő évi nagydíj előtt kerülhet sor.

Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, gyorsan egy friss-ropogós hír: a felügyelők elutasították a Haas Force India elleni óvását - ide kattintva minden részletet megtudhattok az üggyel kapcsolatban.

Nagy szeretettel köszöntjük Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj harmadik, egyben az egész 2018-as idény utolsó szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!