DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

Így zajlott az eső által uralt harmadik edzés

Pénteken mindkét gyakorláson a Red Bull volt a leggyorsabb, vajon az időmérő előtt is megőrzik amúgy nem túl jelentős előnyüket a bikák? Tartsatok velünk a harmadik hockenheimi tréning során!

Mesés szombat késő délelőttöt kívánunk kedves Olvasóinknak, alig tíz perc múlva kezdődik a Formula-1-es Német Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Már csak azért is érdemes lesz figyelemmel követni a mostani gyakorlást, mert az előrejelzéseknek megfelelően megérkezett az eső Hockenheimbe:

 

Száraz pályán eddig egyértelműen a Red Bull diktálta a tempót: Daniel Ricciardo és Max Verstappen is behúzott egy-egy edzéselsőséget a minap, de mindkét alkalommal minimális volt az előnyük elsősorban a Mercedesekkel szemben, miközben a Ferrarik szemlátomást inkább a versenytempóra koncentráltak, amely terén viszont igencsak meggyőzően teljesítettek. Vajon a vizes FP3-n mi lesz a sorrend közöttük?

Mutatjuk a pontos időjárási adatokat:

 

Ebben a pillanatban zöldre váltott a bokszutca végi lámpa - Marcus Ericsson az első, aki kihajtott az esős pályára.

Az egyértelműen látszik a felvételekből, hogy Ericsson autója elég rendesen veri fel a vizet, ennek ellenére már Kevin Magnussen is kimerészkedett - reméljük, nem csak néhány autót láthatunk majd körözni a következő közel 60 percben.

Egyértelműen a teljesen esős gumikra van szükség most Hockenheimben, egyedül Nico Hülkenberg különcködik az intermediate abroncsokkal.

Ilyen vizes most a pálya:

 

Egyelőre csak ki- és bevezető köröket teljesítenek a pilóták, mért ideje még senkinek sincsen.

Egy fontos információ: a Sky értesülései szerint Lewis Hamilton nem érzi jól magát betegség miatt, így kihagyhatja a mostani gyakorlást - az esővel ennek hatványozottan megnőtt az esélye.

 

Egy apróbb hiba imént Pierre Gaslytól:

 

Közben megvan az első mért idő: Hülkenberg 1:36,873-mal vezet.

A másik Renault, Carlos Sainz pedig egy megforgás miatt kerül be közvetítésünkbe, a spanyol szerint túl sok a vízátfolyás a pályán, amelyen felúszhat az autó.

A Mercedes állítólag cáfolta a Hamilton betegségéről szóló értesüléseket: elmondásuk szerint a brit is kihajt a pályára, ha így döntenek - kérdés, hogy így döntenek-e.

Sainz iménti hibája fotón:

 

Jelenleg az egyetlen pályán tartózkodó lény:

 

Hát, a képek alapján nemhogy nem csillapodik az eső Hockenheimben, hanem inkább egyre jobban erősödik - egyre jobb esély van arra, hogy az időmérőt is vizes pályán rendezik majd.

No, amíg a pályán nem történik semmi, egy érdekes hír: állítólag Sergio Marchionne a tervezettnél hamarabb távozhat a FIAT és a Ferrari éléről, akár már a mai nap során.

Ez most a helyzet a Német Nagydíj helyszínén, nem a legizgalmasabb fél órán leszünk túl hamarosan:

 

Mutatunk még nem túl biztató képeket, azon ne múljon:

 

Egy kis statisztika: eddig 21 kört tettek meg a versenyzők összesen ezen az edzésen - jobb tréningeken ez az adat fejenként szokott szerepelni.

Úgy tűnik, a csapatok nagyon bíznak abban, hogy a 15 órakor kezdődő időmérőre felszárad majd a pálya - ha mégsem így lesz, verhetik a fejüket a falba, hogy nem használták ki a lehetőséget a harmadik edzésen.

Jön az utolsó negyed óra, eléggé naivak vagyunk, szóval bízunk benne, hogy látunk még autót a pályán...

Ha van értelmetlen eredménytáblázat, akkor az FP3 jelenlegi állását mutató tabella az - de mivel úgysem történik semmi, most az is belefér, hogy azt mutogassuk itt:

Mondjuk legalább a szurkolók élvezik...

 

Mi sem hisszük el, de Szergej Szirotkin a pályán...! 

És a két Sauber, Leclerc és Ericsson is követi a példáját - na, azért az utolsó percekben csak történik valami, ha más nem, legalább a fotósok lőhetnek remek kis esős képeket róluk.

Érkezik néhány mért idő is tőlük, de Hülkenberg elsőségére egyelőre nem tudnak veszélyesek lenni.

Sauberek az esőben:

 

Csere az élen: Leclerc négy tizeddel átveszi a vezetést Hülkenbergtől! És közben Hamilton is beült a Mercedesbe, Vettel pedig a pályán a Ferrarival.

A világbajnokságot vezető német 1:35,573-mal magához is ragadja az első helyet, miközben Gasly bemutatott egy megforgást.

Hopp, aztán Vettel is meglátogatta a visszafordító bukóterét, meg is pörgött a Ferrarival. Hamilton pedig az utolsó percre kihajtott a pályára.

Leintették az edzést, közben már Szirotkin vezet.

De nem a Williamsé az utolsó szó, hanem Leclerc-é: 1:34,577-tel a sauberes monacói a leggyorsabb végül a harmadik szabadedzésen!

Leclerc, Ericsson, Szirotkin az első három, azaz kettős Sauber-elsőség. Végül összesen kilencen futottak mért kört, mutatjuk a sorrendet:

No, hát azt nem állíthatjuk, hogy minden idők legmozgalmasabb edzését láthattuk, de az biztos, hogy a kvalifikáció ennél jóval izgalmasabb lesz - akár szárazon, akár vízen. Tartsatok akkor és addig is velünk!