Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. január 20. vasárnap
Élő cikkek

Mormota színesítette a második gyakorlást

Ki lesz a leggyorsabb az F1-es hétvégék legmérvadóbbnak számító szabadedzésén? Kövessétek az előttünk álló 90 perc történéseit élő szöveges közvetítésünkben.

Napos estét, csapjunk hát bele a második montreali gyakorlásba, ami szintén száraz idő mellett zajlik.

Nico Hülkenberg autóját lassan életképes állapotba hozzák a Renault-nál. A németnek váltóhibája volt a délelőtti edzésen, ezért ki kellett cserélni az elemet, de mivel pénteken nem kell a "számon tartott" váltókat használniuk a pilótáknak, így büntetés nélkül megtörténhetett a csere.

De nemcsak Hülkenberg, hanem korábbi csapattársa, Sergio Perez is izgatottan várja már, hogy pályára gördülhessen, neki az első edzésen a tesztpilótának, Nicholas Latifinek kellett átadnia a volánt.

Természetesen nincs Kanadai Nagydíj mormoták nélkül! Reméljük, senkinek nem állnak az útjába, mint tették azt 2007-ben Anthony Davidsonnal...

A második edzésen általában nagyon gyorsan munkába áll a mezőny zöme, ezúttal viszont nem így történik. 6 perc elteltével még csak Sainz, Hartley, Perez és Raikkönen hagyta el a bokszot.

Tavalyi Indy 500-as csapatfőnöke, Michael Andretti is eljött Montrealba, hogy meglátogassa Alonsót a McLaren garázsában. Nem kizárt, hogy valamilyen formában jövőre folytatódhat az együttműködésük az amerikai sorozatban, elvégre a McLaren komoly szándékkal tárgyalt a múlt hétvégén Detroitban az IndyCar csapataival és gyártóival.

Az alábbi kép tanúsága szerint a mormota már a menedékét is megásta magának pár centivel a pálya mellett...

Közben azért szép lassan munkába állnak a pilóták, és született már egy halom köridő is. Raikkönen vezet jelenleg 1:14,382-vel.

Hülkenberg is kihajtott már a pályára, egyedül Vettel neve mellett áll még nulla megtett kör.

Gasly megengedett magának egy kósza pályalevágást a 8-9-es kanyarnál.

Megjöttek a Mercedesek is, Hamilton 1:13,031-gyel az élre ugrott, ami máris gyorsabb a délelőtt Verstappen által felállított 1:13,302-es etalonnál.

Érdekes lesz figyelni, hogy mikor esik a 2018-as F1-es autók áldozatául a 2017-ben felállított montreali pályacsúcs. Azt ugyanis 1:11,459-cel futotta meg Hamilton a tavalyi időmérőn.

Hát, ha ilyen tempóban haladunk, akkor nem biztos, hogy olyan nagyon soká: Hamilton 1:12,777-re javult. Mögötte Bottas, Verstappen és az ismét erősen kezdő McLarenek.

Sárga, majd piros zászló: Sainz a falnak ütközött, ami az edzés leállítását idézte elő.

Vissza tudott térni viszont a bokszba a spanyol, miután megcsúszását követően autója hátuljával csapódott a falnak.

"Éééés a fal elmozdult, hogy megpuszilja Carlos autójának hátulját. Hihetetlen" - olvasható a Renault alternatív értelmezése Twitteren.

Nem tartott sokáig a leállás, nem is igazán volt indokolt így utólag visszagondolva. De egy kis elővigyázatosság sosem árt.

Vettelnek még mindig csak egy installációs köre van. Nem kapkodja el a német, bár nincs is információnk egyelőre arról, hogy valami gond hátráltatná.

Egy szuperközeli kép Sainz balesetéről, köszönhetően... annak, hogy pont a kamera mellett történt a becsapódás.

Ricciardo autójával van komolyabb gond, Christian Horner elmondása szerint a motor már az első edzésen sem futott tisztán, így most alaposan szét kell szedni az autó hátsó részét, hogy a probléma mélyére ássanak. A csapatvezető úgy kalkulál, ezáltal legalább még fél órát a bokszban kell vesztegelnie a monacói győztesnek. 

Izé, szép meg vicces az a mormota ott fél méterre a pályától, de a helyében mi azért nem éreznénk magunkat biztonságban.

Aki Vettelt hiányolta: a német most már 6 megtett körnél jár és a 6. helyen tanyázik.

Miközben Raikkönen leharapott vagy fél másodpercet Hamilton eddigi etalonjából. A Ferrari finnje most 1:12,328.cal vezet.

Leclerc a legutóbbi alkalommal a célegyenes után nem kanyarodott el balra, hogy hurokban visszaforduljon jobbra a pálya ívén, inkább átvágta az egész kombinációt egy elfékezés jóvoltából. 

Strollnak szóltak a rádión, hogy túl gyors. Furcsa ezt ma egy Williamsszel kapcsolatban hallani, az tény. De a mérnök arra hívta fel a kanadai figyelmét, hogy túl nagy tempóval érkezik a célegyenes előtti sikánhoz, és az imént kis híján megint úgy járt, mint az első edzésen, amikor le is koccolta a Bajnokok Falát. 

Raikkönen a hiperlágy gumival futotta iménti hipergyors körét, vele ellentétben a Mercedesek és Verstappen még nem tették fel ezt a keveréket ezen az edzésen.

De most Verstappen megjött a hiperlágyakon, és 130 ezredet javított Raikkönen idején. 1:12,198-cal most ő áll az élen.

Egy felettébb furcsa és nem túl informatív beszélgetés Grosjean és mérnöke között:

- Mi a legfőbb hátráltató tényeződ?
- Hmm... nem tudom.
- Oké, értettük.

Ricciardo már visszabújt a sisakjába, és várja, mikor kapja meg a behívót a csapattól.

Oh, Vandoorne jobb hátsó defekttel parkolt a pálya mellé. "Eltaláltam a falat és eltört a felfüggesztésem" - mondja a belga, a visszajátszás pedig gyorsan meg is erősíti, hogy ez történt.

Virtuális biztonsági autót "küldtek" a pályára, vagyis jelenleg értelmetlen a körözés, ugyanúgy visszatér mindenki a bokszba, mintha piros zászló lenne. Ezt viszont gyorsabban fel lehet majd oldani, amint eltakarították a McLarent.

Elég lassan halad a mentés, egyesek már méltatlankodnak is miatta a közösségi médiában. De most már lassacskán végeznek, úgy tűnik.

Na, ilyen nem nagyon szokott lenni: több pilóta is megelégelte már a várakozást, és noha még mindig VSC-időszak van, kihajtottak a pályára, ahol most az előírt lassú tempóban köröznek. Legalább a bemelegítő körük meglesz, mire megkapják a zöldet.

Ami most meg is történt.

Már csak fél óra van hátra, így most a hosszú etapos gyakorlásból veszített el 5-10-15 percet a mezőny - mostantól viszont már főként ilyenekre kell számítanunk.

Kivéve Ricciardót, aki már az autójában ül és pillanatokon belül kihajt a pályára.

Ezt a képet így itt hagyjuk.

A hétvége szomorú híre, hogy a Ferrari egyedüli csapatként idén sem fog részt venni a Liberty Media által szervezett és régi tradíciót újraélesztő evezőversenyen, amit a versenypálya melletti olimpiai helyszínen tartanak a hétvége során.

Na, most indult el Ricciardo a bokszból. Egy időmérős próbával kezd, aztán feltankolt autóval tölti el a megmaradt időt.

Egyelőre nem teljesít valami gyors köröket az ausztrál. Pedig rádión még emlékeztették is arra, hogy vele ellentétben mindenki más jobban feltankolt autóval halad, szóval lassabbak lesznek.

De könnyen lehet, hogy épp a lassabb autók kerülgetése akadályozza meg az ausztrált abban, hogy igazán gyors tudjon lenni. Most azért elmozdult az utolsó helyről, a 14. pozícióban áll.

Azt pedig elkönyvelhetjük, hogy átrendeződések az élmezőnyben már nem lesznek, lévén mindegyikük versenyszimulációkat teljesít, így ki is hirdethetjük a végeredményt: Verstappen, Raikkönen, Hamilton, Vettel az első négy sorrendje, tekintélyes különbségekkel.

Ricciardo a bokszba hajtott. Maradt még 10 perce valamit csinálni. Lehet, hogy hosszú etapokat gyakorolna, bár ebbe az időbe olyan nagyon hosszú etap már nem fér bele.

Vettel a negyedik, de fele annyi köre van, mint a körülötte állóknak. Későn is kezdte a munkát, és most is a bokszban állt pár percig. 17 kör áll a neve mellett, míg riválisai 32-35 körül járnak.

Na, Ricciardo úgy döntött, hogy fut még pár gyorskört inkább. Felrakatta a hiperlágyakat és feljött a 4. helyre, Hamilton és Vettel közé.

Hopp, és javított is még egy kicsit, így már a 3., négy tizedes lemaradással Verstappen mögött.

A Williams most is az utolsó két helyen tanyázik, de rossz délutánja volt a korán balesezető Sainznak is.

Figyelemre méltó viszont Leclerc 11. helye, már ha egy szabadedzésen bárkinek a 11. helyét lehet figyelemre méltónak nevezni.

Beköszönt közben a kockás zászló, ezzel pedig véget ért a montreali körözés a pénteki napra. Tartsatok velünk holnap is, mert akkor is lesz ilyen!

Olvastad már?