DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a 2018-as szezon első edzése

Elérkezett a várva várt nap: az évadnyitó Ausztrál Nagydíj első másfél órás gyakorlásával kezdetét veszi a Formula-1 történetének 69. szezonja – tartsatok élő szöveges tudósításunkkal!

Nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel köszöntjük kedves Olvasóinkat: pontosan 117 napnyi várakozás után perceken belül megkezdődik a Formula-1 2018-as szezonja - tartsatok velünk az itthoni idő szerint 2 órakor kezdődő másfél órás első szabadedzés során!

A hét korábbi szakaszában még borzalmas időjárással riogattak minket az előrejelzések, és a későbbi napokkal kapcsolatban továbbra is ez a helyzet, egyelőre azonban még a létező legjobb körülmények fogadják a mezőnyt Melbourne-ben:

 

A csapatok már készen állnak a rajtra:

 

És akkor számokban is az időjárás: kellemes 25 fokos a levegő hőmérséklete.

 

Még el sem kezdődött a szabadedzés, máris debütált egy újítás: bemutatkozott a Liberty Media új F1-es intrója!

Zöld zászló: ebben a pillanatban hivatalosan is elrajtolt a 2018-as F1-es szezon!

A Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel az első, aki ma pályára gurult, de követte őt az egyik Haas és Kimi Raikkönen is.

 

Ahogy az lenni szokott, az első installációs körök után vissza is tértek az első versenyzők a bokszba, így egyelőre még senki sem rendelkezik mért idővel.

Így szállt be a halós Mercedesbe a címvédő Lewis Hamilton:

 

Hát, azért ezeket az onboard felvételeket még szoknunk kell... A hangok viszont valóban erősebbnek tűnnek!

 

Elcsendesült a pálya, mindenki teljesítette az első ismerkedős köröket, mért idő viszont még lassan negyed óra elteltével sincs.

Addig egy érdekes hír: a McLaren után a Force India is szponzori szerződést kötött egy flip-flop papucsokat gyártó céggel, a Havainasszal - egyre több istálló látja meg a halóban rejlő marketinglehetőségeket.

Amíg nem érkeznek az első idők, itt az F1 új intrója - hát bizony nem lett rossz ez!

 

És akkor itt az első 2018-as köridő: az újonc Szergej Szirotkin jegyzi a Williamsszel, méghozzá 1:32,057-et.

Nem sokáig maradt azonban ez a legjobb idő: Daniel Ricciardo 1:27,608-cal vette át a vezetést az ultralágy gumikon a Red Bull-lal.

 

Ha az új intro és grafikák egyelőre jól is néznek ki, ezek a halós onboard felvételek már kevésbé...

 

A regnáló világbajnok is megfutotta idei első mért körét: 1:25,694-nel az élre is állt Hamilton.

Nagyon az elején járunk még, de egyelőre beigazolódni látszanak a szakértők és a versenyzők megérzései: a Red Bullok és a Mercedesek váltogatják egymást az élen, megelőzve a Ferrarikat. A három nagycsapat pilótái mögött jelenleg Carlos Sainz és a Renault a hetedik.

Közel 40 perc után Hamilton vezet 1:24,531-gyel - na de vajon melyik csapat párosa az egyetlen, akiknek nincs még mért idejük? Naná, hogy a McLaren!

Szirotkinnak volt az imént egy meleg pillanata: az orosz a kelleténél közelebbről nézte meg a bokstutca bejáratának falát.

 

És akkor itt is a magyarázat: Fernando Alonsónak a hírek szerint a kipufogóval vannak problémái, ezért nem járt még a pályán.

Így állunk nagyjából az edzés felénél:

 

Rajongókból már pénteken sincs hiány az Albert Parkban:

 

Valtteri Bottas 1:24,577-tel feljött a második helyre, néhány századdal Hamilton mögé.

Az edzés kétharmadához érve itt az újabb legjobb idő: Hamilton 1:24,147-re javítja az eredményét. Sorban a két Mercedes, a két Red Bull és a két Ferrari az első hatban.

Azért azt tegyük hozzá, hogy Hamiltonék az ultralágyon, Verstappenék a szuperlágyon, a Ferrarik pedig a lágy gumikon érték el eddigi legjobbjaikat - azaz a különbségek kisebbek lehetnek a most látottnál a csapatok között.

Mi újság a középmezőnyben? Sainz a hetedik a Renault-val, Grosjean nyolcadik a Haasszal, majd jön Gasly (Toro Rosso) és Szirotkin (Williams) - itt még az élbolynál is kiélezettebbnek tűnik a küzdelem.

Alonso végre a pályán - úgy tűnik, a McLaren úrrá lett a kipufogó-problémákon.

 

Két fontos gyorsulás: Hamilton 1:24,026-nál jár már, miközben Grosjean bejött a hatodik helyre a két Ferrari közé.

Az elmúlt pillanatokban mindkét Haasnak volt egy meleg pillanata: Grosjean autójáról néhány alkatrész is lerepült, míg Magnussen az utolsó előtti kanyarban sodródott ki a fűre.

No, Alonso közben lépdel előre a mezőnyben, már a kilencedik helyen a szuperlágy gumikkal. A 7. és 11. helyek között egy-egy Haas, Renault, McLaren, Toro Rosso és Williams - bitang szoros lehet a középmezőny idén!

A Ferrarik is gyorsultak közben: Kimi Raikkönen a negyedik, Sebastian Vettel pedig az ötödik, mindketten átlépték Ricciardót.

A másik McLarenben ülő Vandoorne a 12. helyen, miután sokáig ő is a bokszban rostokollt - úgy tűnik, a wokingiak autója megbízhatatlan, de legalább viszonylag gyors.

Ez ám a sorfal a Ferrarinál!

 

Leintették az első edzést, de még mindenki befejezheti az aktuális gyorskörét, változás azonban már aligha várható.

Itt a teljes végeredmény: Hamilton, Bottas, Verstappen az első három.

Elkészült közben összefoglaló cikkünk is - mi ezzel meg is köszönjük a figyelmet, bő két óra múlva jövünk a második szabadedzéssel!