DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Az USA Nagydíj második szabadedzése

Mivel az F1 Amerikában versenyez, az események késő délután és este zajlanak. A második edzésen Hamilton újabb elsőségre tör: szöveges közvetítéssel tudósítunk a történésekről.

Az időeltolódás miatt ebben a szokatlanul késői napszakban vár ránk az USA Nagydíj második edzése, amely közép-európai idő szerint 21 órától 22:30-ig tart.

Az első szabadedzés száradó pályán zajlott, ezért előbb intermediate, később slick abroncson körözött a mezőny. Utóbbi gumin Lewis Hamilton volt a leggyorsabb Sebastian Vettel előtt.

Mi ez a sok rózsaszín a pályán, bokszokban és autókon? Október a mellrák elleni küzdelem hónapja: első alkalommal a Formula-1 is felhívja a figyelmet a betegség megelőzésének fontosságára. Ebből az apropóból a kezdeményezés színe, a rózsaszín a legváratlanabb helyeken tűnt fel a pályán és bokszutcában, az autók borításától a mikrofonok szivacsáig.

A Williams megrovást és 12 hónapra felfüggesztett 10 000 eurós pénzbüntetést kapott, miután nem juttatta vissza a Pirellinek időben a hétvégén használt első szett abroncsot. A szabály szerint erre az első szabadedzés 40. percéig sort kell keríteni. A dokumentumok szerint a Williams HÁROM MÁSODPERCET késett a kijelölt határidőhöz képest.

Austinban délután már szikrázó a napsütés, a pálya pedig teljesen felszáradt. Nem kell tartani attól, hogy megismétlődnek az első edzés körülményei.

Kezdődik a 90 perces edzés, Danyiil Kvjat elsőként hagyta el a bokszot. Neki újra fel kell vennie a ritmust: két nagydíjon át pihentette a Toro Rosso, ráadásul ki kellett hagynia az első szabadedzést is, melyen Sean Gelael vezette autóját.

Az orosz első gyorsköre 1:39,733. 

Kicsit hátrébb Romain Grosjean megforgott, néhány pillanatra előkerült a sárga zászló.

Heten már megtettek gyorskört, jelenleg Alonso vezet 1:39.0-val Kvjat és Raikkönen előtt.

Perceken belül a másik Haas is megpördült, az autó hátulját elveszítő Magnussen csúszott ki a bukótérbe.

Azóta a mezőny több mint fele megtett gyorskört, Bottas 1:36,976-tal vezet Ocon és Vandoorne előtt.

Két finn az élen, Raikkönen ugrott az első helyre, Hamilton kisebb hibája után a harmadikra.

Három tizedre vagyunk az első szabadedzés legjobb körétől, 1:36,335-től.

Eddig kétségtelenül a Haasnak van a legeseménydúsabb edzése, kis félreértés történt a két versenyző között.

Verstappen megjavította az első edzés legjobbját: 1:36,328-cal vezet Ricciardo és Hamilton előtt. Verstappen ráadásul csapattársával ellentétben lágy gumit visel.

Vettel első gyorskörén volt egy ígéretes lágy gumis körön, mikor az autó hátulja hirtelen megcsúszott, és a kavicságyban kötött ki.

A német köre a jelenleg vezető Ricciardo 1:36,116-os szuperlágyas ideje közelében lehetett volna.

„Gumit és talán overallt is kell cserélnie Sebnek nagysebességű kicsúszása után” – írta a Pirelli humoros twitterese.

Az első fél órához közelítve néptelen a pálya, egyedül a 12. helyen álló Hülkenberg körözget.

Így áll az edzés 30 perc elteltével. Egyedül Vettelnek még nincs mért köre.

A kis pihenő után jöjjenek az ultralágyas körök. Bottas a második szektorban már fél másodperccel gyorsabb Ricciardónál…

1:35,596-tal Bottas az első, Hartley a 13. helyre ugrott fel a hétvége legpuhább abroncsán, melyet kivételesen nem lila, hanem rózsaszín színnel jelölnek.

Az első edzéshez képest szokásos sárga helyett piros sisakra váltó Hamilton 1:34,668-cal ugrott az élre.

Alonso erős 1:36,3-as körrel a 4. helyre ugrott fel, Verstappen elé.

Hamilton, Verstappen, Bottas és Raikkönen a jelenlegi sorrend, mind a négyen ultralágyon teljesítették legjobb körüket.

Az edzés féltávjánál Vettel végre teljesítette első gyorskörét: rögtön a harmadik helyre ugrott, csak fél másodperccel Hamilton mögé. A német rögtön ultralággyal kezdett, neki most kimaradt az első lágy/szuperlágyas etap.

Van két versenyző, aki még nem használt ultralágyat: a renault-s Sainz csak szuperlágy, Hülkenberg csak lágy abronccsal körözött eddig: mindketten a mezőny utolsó negyedében állnak.

„Nem tudok mit csinálni”, „az autó nem fordul”, panaszkodik Romain Grosjean, aki az utolsó, 20. helyen áll a Haasszal.

Nicolas Hamilton a Mercedes vendége hétvégén, jelenleg bátyja új sisakjáról osztogat meg képeket. Az egyedi dizájnt jobban megfigyelhetjük ezeket a képeken.

Így állunk 60 perc elteltével: továbbra is Hamilton az élen azzal a körrel, amely új pályacsúcs Austinban.

Az utolsó fél órában ne számítsunk sok javulásra, a versenyzők most használt ultralágyon köröznek, van, aki már a 13-14. körén jár jelenlegi szettjén.

Ezzel kapcsolatban érkezett egy rádióüzenet a Red Bulltól Verstappennek: a csapat számolásai szerint a Mercedes olyan gyors magas üzemanyagszinten ultralággyal, mint Verstappen volt magas üzemanyagszinten szuperlággyal.

A Toro Rosso újonca, Brendon Hartley 1,2 másodperccel lassabb csapattársánál, az előző két hétvégén nem versenyző Danyiil Kvjatnál. Mindkét pilóta 32 körnél jár.

Nicolas Hamilton a lehető legközelebbről figyeli háromszoros világbajnok testvérét.

Vettelnek továbbra sincs problémamentes edzése: az első tengelyre panaszkodik a német, aki továbbra is csak 8 kört teljesített.

A két Force India nagyon furcsa hangot bocsát ki a közvetítésben. A mikrofonnal van probléma?

A Sky Sports úgy tudja, a Force Indiára kísérleti mikrofont szereltek be. Ez sok megmagyarázza a szokatlanul magas hangot.

Vége a második szabadedzésnek: az első tréninghez hasonlóan Lewis Hamiltoné a legjobb idő.

Jó éjszakát kívánva búcsúzunk velünk tartó olvasóinktól. Holnap még tovább fent kell maradni: a harmadik szabadedzés 18, az időmérő 23 órakor kezdődik.