DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Élő cikkek

Az USA Nagydíj első szabadedzése

Kései időpontban, de megkezdődik az idei USA Nagydíj hétvégéje - az első szabadedzéstől kezdve élőben követjük majd az eseményeket szöveges közvetítésünkben.

Egyelőre megköszönjük a figyelmet, jövünk majd a második szabadedzéssel is!

Vége! Az első edzésen Lewis Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak Sebastian Vettel előtt, a két Mercedes, Vettel és Verstappen után pedig meglepetésre Stoffel Vandoorne az ötödik a McLarennel.

Érdekesség: úgy tűnik, hogy a Williams három másodperccel (!) tovább használta az első negyven percre kapott és azt követően visszaadandó abroncsokat a megengedettnél. 

Közben a sebességlista is módosult: fölényben a Force India!

 

Hoppá: a McLaren mégis megcsinálta Alonso autóját és a spanyol kigurult a pályára, bár azonnal vissza is tért a bokszba a kör végén. 

Tényleg jók a Williamsek, Massa az ötödik, Stroll a tizedik jelenleg.

 

A legtöbb autó egyébként eléggé alulkormányzottnak tűnik, kivéve talán a Mercedeseket, küzdenek is ezzel a pilóták. 

Közben úgy tűnik, hogy ismét csepereg az eső, lehet, hogy itt a vége az érdemi körözésnek. 

Vettel megrázta magát, bement 1:37 alá és megelőzte Bottast, így feljött a második helyre - közben mindkét Mercedes csúnyán elfékezte a gumijait. 

Hartley sisakjával nem tudnak mit kezdeni, az újonc folyamatosan azzal küzd, hogy elemelkedik a fejéről. Jelenleg a tizenkettedik, Sean Gelaelnél gyorsabb. 

A "meglepetés" eddig mindenképpen Felipe Massa, aki jelenleg a negyedik, megelőzve a két Ferrarit - húsz perc van hátra az edzésből!

Carlos Sainz közben slickekkel is Nico Hülkenberg előtt van, három tizedmásodperccel gyorsabb csapattársánál a spanyol az első renault-s edzésén. 

Hamilton közben tovább javít, újabb hat tizedet farag le, így már csak Bottas van hozzá egy másodpercen belül - a körrekord másfél másodpercnél is közelebb, pedig száraz kört még alig láttunk...

Valtteri Bottas is megfutja ugyanazt a kört, mint Hamilton, a többiek kicsit lemaradva, Vettel pedig a vibrációra panaszkodik és bő másfél másodperces hátrányban van. 

A vágsebességeket tekintve is Hamilton az élen:

 

Lewis Hamilton befejezte a pihenést, 1:36,935-tel magabiztosan első - Verstappen bő egy másodperccel lemaradva követi. 

Nehogy lenyúlják Raikkönen gumijait...

 

 

Brandon Hartley nem viccel, ő az első, aki felrakja a ultralágyat, bár így is két és fél másodpercet kap a szuperlágyas Ricciardótól, de ezzel jelenleg második. 

Fernando Alonso McLarenjében hidraulikai probléma lépett fel, a spanyol már nem fog pályára gördülni - eddig sem futott mért időt, ez egy teljességgel kihagyott edzés számára. 

Daniel Ricciardo! Bebizonyítja, hogy dehogynem száradt már fel a pálya: 1:40,297, öt másodperccel gyorsabb az eddigi legjobbnál!

Az első tíz sorrendje féltávnál:

 

Brendon Hartley-t továbbra is nagyon zavarják a légáramlatok, most a "szélvédőt" szerelik fel neki. 

Kimi Raikkönen is kipróbálta a slickeket, de nem tudta pályán tartani a Ferrarit:

 

Az utolsó két kanyar még borzasztóan vizes, így a többiek egyelőre nem próbálkoznak slickekkel, csak Vettel ment egyet, de ő is ugyanerre panaszkodott. 

Bizony, Vettel 1:45,960-nal az élen a szuperlágyakon, jó két másodpercet vert a mezőnyre. 

Most már azért szárad a pálya, jönnek a slick gumik és talán a komolyabb körök is. 

Nico Hülkenberg első próbálkozásra egy másodperccel volt lassabb Carlos Sainznál. 

 

Brendon Hartley-nál közben a sisakján és az ülésén is kellett valamit igazítani, még nem igazán otthonos számára az F1-es autó. 

Carlos Sainz is bemelegített a Renault-val, 1:50,487-tel jelenleg az ötödik. 

Verstappen közben az élen 1:47,922-vel, mögötte három tizedre Sebastian Vettel, majd következiK Stoffel Vandoorne - a V-betű nagy divat most a táblázat elején, közben már tizennégy pilóta rendelkezik mért körrel. 

Sebastian Vettel közben a halót is teszteli:

 

Esteban Ocon is megpördül, egyre többen próbálkoznak, de főleg átmeneti gumikon. 

Már húsz perc eltelt, de továbbra is csak négy köridőnk van, de Hamiltonék is a bokszban beszélgetnek éppen - Gelael ment még egy 2:06-ot, de ez nem vehető komolyan az 1:50-es körök mellett. 

A Toro Rossót próbálgató Sean Gelael is megcsúszik, a kerékvetők egyelőre nagyon csúsznak, a csapat szól is neki, hogy ne menjen rá, illetve semmilyen felfestett részre. 

Daniel Ricciardo hibázott egyet és lecsúszott a pályáról, a körülmények továbbra is nagyon trükkösek - hol vizes, hol száraz az aszfalt, de a nedves részeken elég sok vizet vernek fel a gumik. 

Brendon Hartley akcióban:

 

Tíz perc elteltével négy mért kört láthattunk, a két Mercedes és a két Red Bull ért körbe - Hamilton 1:50,146-tal vezet, de mind a négyen hat tizedmásodpercen belül vannak. 

Red Bulléknál jó a hangulat...

 

Brendon Hartley már kint is van a pályán, Romain Grosjean pedig arra panaszkodik, hogy nagyon csúszik a pálya. 

Lehet, hogy nem lesz egyszerű ez a gyakorlás: csepereg az eső!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, rögtön kezdődik az USA Nagydíj első szabadedzése - Carlos Sainz a Renault-ban, Brendon Hartley a Toro Rossóban!