DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

Így zajlott a Japán Nagydíj utolsó szabadedzése

A pénteki csonka napot követően itt az utolsó egy óra, amikor a csapatok még tét nélkül próbálgathatják a beállításokat Suzukában – tartsatok velünk, hogy semmiről se maradjatok le!

Köszöntjük azokat a kedves Olvasóinkat, akik ezen a korai órán is F1-nézésre adták a fejüket: perceken belül jön a harmadik szabadedzés Suzukából, tartsatok velünk a következő egy órában!

Fontos 60 perc következik a csapatok számára, hiszen pénteken az eső miatt limitált idő állt a rendelkezésükre - szerencsére most egyelőre túlnyomórészt száraz a pálya.

 

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, néhány autó máris a pályára hajtott.

"A pálya mindenhol száraz" - közölte a rádión Sebastian Vettel. Ez mindenki számára jó hír.

Fernando Alonso is az elsők között hajtott pályára - vele kapcsolatos hír, hogy az éjszaka folyamán a teljes erőforrás-egységét kicserélték az autójában, így 35 helyes rajtbüntetés vár rá.

 

A legtöbben még csak installációs köröket teljesítenek, de Lewis Hamilton máris bement 1:30 alá a lágy keveréken: 1:29,699-et futott a Mercedes britje.

Egyelőre a Mercedesek diktálják a tempót, Hamilton már Michael Schumacher 2006-os körrekordjától (1:28,954) is csak bő egy tizedre van. Tíz perc elteltével tizenegy versenyző rendelkezik mért idővel.

Most egyébként épp Bottas az élen, előnye azonban csupán 14 ezred Hamiltonnal szemben. Mögöttük viszont elég komoly a rés, de igazából csak a címvédő alakulat versenyzőitől láthattunk érdemi gyorskört.

A Red Bullok jöttek fel a 3-4. helyekre - érdekes, hogy Max Verstappen annak ellenére is gyorsabb volt Daniel Ricciardónál, hogy a holland a lágy, míg az ausztrál a szuperlágy Pirelliket használta.

Azért csúszkálnak még rendesen az autók: Vettel és Ricciardo is hibázott a Degner-, illetve Spoon-kanyarokban.

Hoppá, Bottas jobb hátsó defekttel kullog a pályán, a finn odacsapta az autóját a falnak, az autó is megsérült.

Piros zászlóval félbe is szakítják a körözést - a visszajátszásokon látszik, hogy Bottas a Spoon kijáratánál lecsúszott a fűre, s már nem tudta visszaterelni az aszfaltra a Mercedest. A műfüvet is feltépte, törmelékek is vannak a pályán - van mit takarítani...

A takarítás meg is kezdődött, a kitépett műfűdarabot el is távolították - de ezzel ismét értékes időt veszítenek a csapatok: az első edzésen Carlos Sainz balesete, a másodikon pedig az eső miatti csúszás okán nem tudtak teljes értékű munkát végezni.

Mutatjuk képen is a problémás műfűszakaszt:

 

Bottas balesete videón:

 

Szerencsére nem tartott sokáig a megszakítás: tíz perc elteltével máris folytatódhat a körözés Suzukában.

De nem sokáig: Kimi Raikkönen csapta oda a Ferrarit a Degner-kanyarban!

A visszajátszásokból kiderült, hogy a finn autója a kanyar kijáratán bicsaklott meg, a 2007-es világbajnok pedig nem tudott már korrigálni.

Raikkönen a falban, hogy egy klasszikust idézzünk:

 

A jó hír, hogy ezúttal is csak pár percet veszítettek az istállók, de már csak húsz áll a rendelkezésükre a kvalifikáció előtt.

Íme, Raikkönen balesete mozgóképen:

 

Közben a gyorskörökre is érdemes figyelni: Vettel három tizedre megközelítette Bottas éllovas eredményét, miközben Alonso az előkelő ötödik helyen a McLarennel.

Mondjuk az kevésbé biztató a Ferrari számára, hogy Vettel már szuperlágy abroncsokon futotta ezt a körét...

Sebességek a harmadik edzésről - itt is a Mercedesek tarolnak:

 

Érdekes jelenet visszajátszáson: Sainz ha csak néhány pillanattal is, de a bokszutca végi lámpa zöldre váltása előtt már átlépte a vonalat - igaz, azonnal meg is állt.

Egyelőre a negyedik helyért van nagy csata Bottas, Hamilton és Vettel mögött: előbb Ocon, majd Verstappen ugrott fel ebbe a pozícióba. Már csak szűk négy perc van hátra.

Egyelőre nincs túl nagy tűzijáték, úgy tűnik, marad a Mercedes 1-2.

Vége is az edzésnek - itt a végeredmény:

Hát, okosabbak nem igazán lettünk az erőviszonyokat illetően, így izgalmas időmérő vár ránk itthoni idő szerint reggel 8 órától - tartsatok akkor is velünk!