DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Ez történt a Japán Nagydíj időmérő edzésén

A pénteki és a szombat délelőtti gyakorlások egyaránt kurtára sikerültek különböző okok miatt, így az erőviszonyok pontos ismerete nélkül következik a kvalifikáció Suzukában – tartsatok velünk!

Köszöntjük ismét a kedves Olvasókat, alig pár perc és megkezdődik a 2017-es szezon tizenhatodik időmérő edzése Japánban - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Ismét büntetések egész soráról kell beszámolnunk a kvalifikáció előtt: Carlos Sainz és Valtteri Bottas pénteki hátrasorolása után ma délelőtt kiderült, hogy Fernando Alonso és Jolyon Palmer autójában is erőforrás-elemeket kellett cserélni, míg egészen friss információ, hogy a harmadik gyakorláson balesetező Kimi Raikkönen Ferrarija pedig váltócserére szorul, így ő is öthelyes büntetést kapott.

Viszont legalább az időjárás rendben van Suzukában:

 

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, kezdődik a 18 perces Q1 - tét a legjobb tizenötbe kerülés!

Hamilton szerint van némi olaj a pályán, de nem tűnik vészesnek a helyzet. Eközben még mindig dolgoznak Raikkönen autóján - vajon elkészül szűk negyed óra alatt?

Érkeznek hamarosan az első mért körök, viszont egyelőre Hamilton és Vettel is a lágy gumin hajtott pályára, nem a legpuhább szuperlágyon.

Ennek ellenére egyelőre ők ketten az élen: Hamilton 1:29,507-es etalon idejénél két és fél tizeddel maradt el Vettel.

Valtteri Bottas majdnem megint megtörte a Mercedest: a Degner 2 kijáratán vesztette el az irányítást, ahogy tette azt Raikkönen a harmadik szabadedzésen

Meleg pillanat volt...

 

És Raikkönen kigurult a bokszból: sikerült a szerelőknek összeeszkábálnia a finn Ferrariját!

Hamilton javított, de a szuperlágyon futó Bottas csak hét, míg a lágyas Vettel 27 ezreddel marad el csak tőle.

Mire ezt leírtuk, már Max Verstappen az élen a Red Bull-lal: a holland közelíti Michael Schumacher 2006-os rekordját. Daniel Ricciardo eközben bejön ötödiknek.

Raikkönen a hatodik helyre jön be első gyorskörével - hátránya bő fél másodperc Verstappennel szemben.

Hamilton 1:19,047-tel ismét az élen, de ez még mindig elmarad a pályacsúcstól.

Ocon a rádión panaszkodott, hogy megint feltartották - Ocon volt a vétkes.

Miközben Raikkönen feljön másodiknak, nézzük meg, kik állnak a fináléra fordulva a kieső helyeken: Grosjean, Gasly, Stroll, Ericsson és Wehrlein vannak jelenleg bajban.

Hatalmas baleset, Grosjean vágta oda a Haast az S-kanyarokban! Piros zászló, ezzel alighanem vége is a Q1-nek!

Elég csúnyán összetört a francia autója:

A baleset miatt így már senki sem javíthat, ezzel Grosjean mellett Gasly, Stroll és a Sauberek búcsúztak a további küzdelmektől - íme, a teljes sorrend:

Még csak most erősítették meg, de természetesen a Q1-et már nem indítják újra a maradék 1 perc 18 másodpercre.

Itt van mozgóképen is Grosjean bukása:

 

Némi csúszással, itthoni idő szerint 8:30-kor következik a Q2, ahol már a top10-be kerülés lesz a tét.

Ennek megfelelően ismét zöldre váltott a lámpa, de egyelőre nem rohamoztak ki a bokszokból a versenyzők - kivéve Hamiltont, immár szuperlágyon. Na mit láthatunk a Mercedestől időmérős motorbeállítással?

Raikkönen viszont most a lágyon: ha ezzel bejut a Q2-be, azon rajtolhat vasárnap. 1:29,3-ra saccolják a Ferrarinál a továbbjutást, a finn autójában szerintük 1:29,2 van. Meglátjuk, mennyire jön be.

Úristen, Hamilton! 1:27,819 - új pályacsúcs, de mekkora!

Raikkönen teljesítette az elvárásokat: 1:29,079-es idővel a második.

Hamilton nagyon odapakolta azt a kört, a mögé érkező Vettel 663 ezreddel lassabb nála. Utána Bottas, Verstappen, Ricciardo a sorrend.

Bottas is lágyon érte el az iménti helyezését: úgy tűnik, az egyaránt büntetett finnek hasonló taktikát választanak holnapra.

Némi konfliktus Hamilton és Massa között: előbb a brit engedte el rossz ütemben a brazilt, majd a Williams fékezett be a Mercedes előtt. Massa azért így is a kilencedik közben.

A konfliktus vége:

Közeledünk a hajrához: Alonso, Hülkenberg, Palmer, Magnussen és Sainz a kieső helyeken.

Csak a két Red Bull és Verstappen maradt a bokszban, talán most megússzuk baleset nélkül és láthatunk egy jó kis tűzijátékot.

Hát, végül csak annyi változás történt, hogy a másik McLaren esett ki: Alonso kiütötte Vandoorne-t - kettejük között 29 ezred döntött!

Itt a teljes sorrend - nagyot mentek a Force Indiák is:

Érdemes megjegyezni tehát, hogy az öt-öt helyes rajtbüntetéssel sújtott Bottas és Raikkönen is a lágy gumin rajtol majd vasárnap.

Kezdődik a Q3, 12 perc alatt eldől, kié lesz a suzukai pole-pozíció!

Bármily hihetetlen, de Hamilton még nem szerzett rajtelsőséget ezen a pályán - most jó esélye van rá, hogy ezt a sorozatot megszakítsa, s ha így tesz, akkor az összes, jelenleg a versenynaptárban lévő helyszínről elmondhatja, hogy legalább egyszer indult már a pole-ból.

1:27,345 a háromszoros világbajnoktól - természetesen újabb körrekord. Bottas a második, de hat tized a hátránya.

Vettel jön be a második helyre, de a német hátránya is 452 ezredmásodperc. Foghatatlannak tűnik Hamilton...

Négy perc van még hátra, Raikkönen és Alonso mért idő nélkül - a finn ismét a Degnerben hibázott, ahogy tette azt a délelőtti szabadedzésen.

Hamilton lila szektorral kezd: meddig tud még javítani a pályacsúcson?

És javít is: 1,27.319! Ez alighanem a pole-t jelenti számára, Bottas pedig közben a második.

És már marad is ez a sorrend: Hamilton tehát a pole-ban, mellőle azonban Vettel indulhat Bottas büntetése miatt. A Red Bullok a második sorban Ricciardo, Verstappen felállásban, míg a Force Indiák a harmadikban - ők talán a pozitív meglepetései az időmérőnek.

Hamilton tehát első suzukai rajtelsőségét szerezte, karrierjében ez már a 71. pole-pozíció. Itt a teljes végeredmény, ami tehát szokás szerint nem egyezik majd meg a rajtsorrenddel:

Button és Coulthard készítik az interjúkat a rajtrácson az első három helyezettel. Hamilton kicsit megvárakoztatta őket: lassan vetette le a sisakját, majd Vettel gratulációját is fogadta.

Természetesen hamarosan mi is jövünk majd a nyilatkozatokkal, mostanra azonban megköszönjük a figyelmeteket - találkozunk vasárnap reggel 7-kor a futammal, de addig is olvassatok minket!