DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az utolsó szingapúri szabadedzés

A pénteki kétszer másfél óra után itt az utolsó lehetőség, hogy a csapatok finomítgassanak a beállításokon az időmérőre és a futamra – tartsatok folyamatosan frissülő, szöveges-képes tudósításunkkal!

Köszöntjük a kedves Olvasóinkat, szűk tíz perc múlva megkezdődik a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Míg itthon épp a déli harangszóra készülünk, Szingapúrban már lassan következik a naplemente, a mostani edzést azonban még nappali fénynél teljesíti majd a mezőny.

Az égbolt felhős, esőre azonban nemigen kell ma számítani - itt a pontos időjárásjelentés:

 

A pénteki edzések egyértelműen a Red Bullról szóltak: Daniel Ricciardo mindkét tréninget behúzta. Az energiaitalosok komoly előnyben voltak a Mercedesekkel szemben, a Ferrarik pedig teljesen eltévedtek - itt az utolsó lehetőség, hogy az időmérő előtt még megtalálják a megfelelő beállításokat.

A versenyzők már ülnek be az autóba:

 

Felvillant a zöld lámpa a bokszutca végén, máris több pilóta a pályára hajtott.

Többek között a Ferrarik is kint vannak már - látszik, hogy a maranellóiakra sok munka vár a következő 60 percben.

Az első installációs körökön már túl is van a mezőny egy része, mért köre azonban még senkinek nincs.

 

Bottas is már a pályán, méghozzá rögtön ultralággyal gurult ki a Mercedes.

 

A finn szállítja az első mért időt is: 1:45,222 - hát, lesz ez ennél jobb is.

Továbbra is finn elsőség, hiszen Kimi Raikkönen ugrott az élre, de mire ezt leírtuk, már a csapattárs Sebastian Vettel az első. A német ráadásul a legkeményebb keveréknek számító lágy gumin érte el az 1:43,237-et.

Pedig a négyszeres világbajnok még a falat is lekoccolta kicsit... Mindenesetre negyed óra elteltével csak hatan futottak mért kört.

Csúszkálnak a Mercedesek is - egyelőre nem úgy viselkedik Hamiltonék autója a szingapúri pályán, ahogy azt szeretnék.

Raikkönen pedig Vettelhez hasonlóan falat puszilt - be is vitt egy adag festéket a bokszba a hátsó kerekével. A 2007-es vb-első még így is második, vagyis Ferrari 1-2 van jelenleg Hamilton előtt.

Itt az iménti jelenet képen is:

A Force Indiák nagyot ugrottak előre az ultralágyon: Sergio Perez és Esteban Ocon a 2-3. helyen, elválasztották egymástól a Ferrarikat.

Most már mindenki ultralágyon, így Ricciardo is, az ausztrál azonban most csak a második helyre jön fel a Red Bull-lal.

Max Verstappen aztán már rendesen odapakolt: 1:42,249-cel ugrott az élre a holland, majdnem egy másodperccel megelőzve Vettelt.

Az edzés felénél járunk, most már Ricciardo a második Verstappen mögött - íme, a teljes sorrend:

Palmer és Alonso egyelőre nem futott mért kört - nem lennénk meglepődve, ha megint problémák lennének a spanyol McLarenjével. Bár most már legalább a pályán a kétszeres vb-győztes.

Piros zászló! Marcus Ericsson vághatta oda a falhoz a Saubert.

A svéd autójának hátulja rongálódott meg, a törmelékek miatt van a megszakítás. Ericsson a gázadásnál vesztette el a kontrollt.

Ezeket a törmelékeket kell gyorsan eltakarítani:

A Sauber megrongálódott hátulja - a svéd ki is szállt az autóból, mert szerelni kell az autót.

Helyi idő szerint 18:41-kor folytatódik a szabadedzés, azaz egészen pontosan most.

Szépen egymásra talált a pályán a két Ferrari és Hamilton, a brit nem tudott elmenni Raikkönen mellett.

Vettel két lila szektorral az élen, 1:41,919-es eredménye azonban még elmarad Ricciardo tegnapi pályarekordjától.

Azt a mindenit, Alonso! A negyedik helyen a spanyol a McLaren-Hondával!

Erős hétvégéje lehet ez a wokingiaknak, hiszen Vandoorne is a nyolcadik, ahogy a Hülkenberg-féle Renault is folyamatosan ott kavirnyál az élmezőny sarkában.

Tíz perccel a vége előtt Vettel, Verstappen, Hamilton a sorrend az élen - a három élcsapat egyaránt viszonylag versenyképesnek tűnik.

Ennyit arról, hogy a Mercedesé a legerősebb motor - a végsebességek listáján az első két helyen ferraris autó:

 

Újabb helycsere az élen: 1:41,829-cel Verstappen hátrébb nyomta eggyel Vettelt.

A másik Red Bull-lal Ricciardo viszont szintén a fallal ismerkedett - pedig amúgy remek első szektorral nyitott az ausztrál is.

Hogy miért is szeretjük Szingapúrt? Többek között az ilyen képekért:

 

Verstappen a leggyorsabb idő elérése után visszalassul: "magától vált az autó" - közli a holland a rádión. Hihetetlen, ha most is műszaki hiba fogja hátráltatni...

Alonso és Vandoorne parádézik: a 4-5. helyen a két McLaren, ráadásul csak fél másodperc a hátrányuk!

Közben Hamilton is gyorsult, de maradt a harmadik helyen - elképesztően szoros a helyzet az élen: Verstappen 72 ezreddel vezet Vettel, és további hét századdal Hamilton előtt.

Kockás zászló, de még a körét mindenki befejezheti.

Változás azonban már nincs a sorrendben: Verstappenné az elsőség Vettel, Hamilton és a McLarenek előtt - íme, a teljes lista:

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a Red Bull továbbra is erős, de talán a Ferrari és a Mercedes sincs annyira elveszve, mint ahogy pénteken gondolhattuk, a McLaren és Hülkenberg pedig remekel egyelőre - vajok ők megtréfálhatják a három élcsapatot?

Közben megérkezett természetesen összefoglalónk is a harmadik edzésről, ha valaki röviden szeretné elolvasni, mi is történt a kvalifikáció előtti utolsó tréningen.

Ezzel mostanra meg is köszönjük a figyelmeteket, gyorsan ebédeljetek meg, aztán itthoni idő szerint 15 óra előtt nem sokkal jövünk vissza a Szingapúri Nagydíj időmérő edzésével!