DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Így zajlott Belga Nagydíj harmadik edzése

Kövesd az időmérő előtti utolsó F1-es szabadedzés eseményeit élő közvetítésünkben - velünk semmiről sem fogsz lemaradni!

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit a Belga Nagydíj harmadik szabadedzése előtt - a spái aszfaltcsík felett kissé borús az ég, melyet a napfény csak néhol tud áttörni, de egyelőre nem várható eső az FP3 egy órája alatt.

Már csak két perc van hátra a zöld jelzésig, addig is egy rövidhír: a Stoffel Vandoorne autójában kicserélt erőforrás-elemek miatt már 65 helyesre kúszott fel a belga rajtrárcsbüntetése.

11 óra van, ami azt jelenti, hogy elkezdődött a harmadik szabadedzés!

Az első autó Kevin Magnussen Haas-Ferrarija a pályán.

Mögötte sorban érkeznek a többiek is.

Noha a pálya felszáradt az éjszakai esőzések után, itt-ott még fellelhetőek nedves foltok az aszfalton, ezért többen is intermediate-abroncsokkal hajtanak ki a bokszból.

Sebastian Vettel és Jolyon Palmer kockáztatta meg eddig a slick gumikat.

Ilyen az ég jelenleg Spa felett:

Ahogyan Max Verstappen végigszáguld a lelátók előt, a rajongók hatalmas ovációval köszöntik a Red Bull-pilótát - a szervezők csak miatta 80 ezer holland drukkert várnak a hétvégére.

Azok a bizonyos interek Valtteri Bottas Mercedesén:

A finn már vissza is tért - nem valószínű, hogy ezeken az abroncsokon folytatják tovább.

Az első installációs köröket követően mindenki visszatért a bokszba, jelenleg nincs autó a pályán.

Danyiil Kvjat feltetette a szuperlágy abroncsokat, ő köröz egyedül jelenleg.

Az oroszé lesz az első mért kör az edzésen.

A Toro Rosso-pilóta 1:48,498-at futott.

Egyre többen csatlakoznak Kvjathoz, Valtteri Bottas máris átvette a vezetést 1:46,493-mal.

Egy kis infó a paddockból: Will Buxton F1-es újságíró idézi Claire Williamst, aki szerint Alonso nagyszerű versenyző, és igencsak jól állna rajta a csapat Martini-feliratú overálja. Lehet, mégis van alapja a péntek este felmerült pletykáknak?

Lewis Hamilton is megjelent, azzal a lendülettel pedig át is vette a vezetést: 1:45,480-as idejével egy másodpercet adott csapattársának.

Kimi Raikkönen egy tizedre zárkózik fel mögé.

Miközben egyre többen a pályán, a paddockban is zajlik az élet: az FIA kiadott egy közleményt, melyben felhívta a csapatok figyelmét, hogy egy érzékelőt helyeztek el a pálya 4-es, Eau Rouge utáni kanyarjában, a Raidillionban, a rázókő mögött - mindezt annak érdekében, hogy megakadályozzák a kanyarlevágást. Aki háromszor is vétkesnek bizonyul, megrovásban részesül, a további kihágásokat pedig büntetés követi.

Kimi Raikkönen átvette a vezetést, 1:45,422-vel, keveseb mint öt századdal áll jelenleg Hamilton előtt.

Sebastian Vettek első mért körével csapattársa és a brit mögé lövi be Ferrariját.

Lewis Hamilton visszatért csapatához - a Mercedes azt írta Twitterén, hogy sisakot kell cserélnie a háromszoros világbajnoknak.

Vettel újabb gyors körével átugrotta Hamiltont: 1:45,458-at futott, 36 ezredre Raikkönentől.

Túl vagyunk az edzés felén, vessünk egy pillantást a sorrendre:

 

Sárgazászló az egyes-kettes szektorban: Danyiil Kvjatnak kellett megállnia a Kemmel-egyenes elején.

Az orosz pilóta műszaki hiba áldozata lett, egy-két lángnyelv is kicsap az STR12-esből.

Kvjat azt nézi, hogy mi is történhetett az autójával:

Miután elmúlt a veszély a pályáról, Verstappen megfutotta a leggyorsbb kört, Raikkönen azonban egyből visszavette a vezetést - csak jó lesz az a Ferrari az időmérőre?

Vettel felugrott a második helyre, de Hamilton is mért körön.

Felipe Massa büntetés elé nézhet, a versenybíróság ugyanis vizságlni kezdte a brazilt, aki nem lassított le eléggé a Kvjat megállása alatt lengetett dupra sárga zászlónál.

Hamilton a harmadik, csaknem két tizedes lemaradásban Raikkönenhez képest - az élen álló hármas ultralágy abroncsokon teljesítette legjobb körét.

A történelmi hűség kedvéért illik megjegyezni, hogy Raikkönen 1:43,916-os idejével megdöntötte a spái pálya eddigi körrekordját.

Amíg az élen szoros az állás - Vettelt és Hamilton egyetlen ezred választja el -, Bottas kiséé lemaradva, több mint 1,3 mp-es hátrányban.

A 15. helyen álló Sergio Perez gyorsan futott egy legjobb első szektort.

Hogy aztán a kör végén a 8. helyre ugrojon fel a listán.

Érdekesség: Ha szó szerint vennénk Stoffel Vandoorne 65 rajthelyes büntetését, akkor valahonnan a Blanchimont közepéről kellene indulnia - még ennyi, és máris ott lenne saját lelátója előtt.

Fickándoznak a Force Indiák: most Oconé a legjobb első szektoridő.

Már csak három és fél perc van hátra az edzésből.

Nem valószínű, hogy lesz már változás az élen.

Véget ért a Belga Nagydíj harmadik edzése.

Nagyon érdekes eredmény alakult ki a sorrend élén: Kimi Raikkönen körrekorddal azélen, majdnem két tizeddel az egyetlen ezred különbséggel saját gyorsköreiket megfutó Vettel és Hamilton előtt, utánuk azonban hatalmas szakadék: Max Verstappen hátránya már több, mint 1,1, Valtteri Bottasé pedig 1,3 másodperc.

Meglepően jól teljesített Jolyon Palmer, a brit hetedik helyen végzett másfél másodperces hátrányban, hat tizeddel Hülkenberg előtt. Többen felfigyeltek a McLaren 10. (Alonso) és 14. (Vandoorne) pozíciójára, amely erősnek számít egy ilyen, motorerőt nagyban igénylő aszfaltcsíkon.

 

A harmadik edzés eredménye:

Köszönjünk mindenkinek az elmúlt valamivel több mint egy órában tanúsított figyelmet - élő közvetítésünk véget ért, de ne menjetek messzire, hiszen hamarosan kezdődik az időmérő edzés, melynek szintén minden pillanatáról beszámolunk majd!

Vajon ismét a Ferrarinak jön ki a lépés a Hungaroring után? Raikkönen megszerezheti idei második pole-ját kedvenc pályáján? Vagy a Mercedes a papírformának megfelelően behúzza az első sort?

Tartsatok velünk 14 órától is!