DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Élő cikkek

Így zajlott a Belga Nagydíj első edzése

Vége a nyári szünetnek, folytatódik az F1 2017-es idénye - a legendás Spa-Francorchamps-ba érkezett a száguldó cirkusz. A program szokás szerint péntek délelőtt kezdődik, kövesd velünk az első edzést!

Ezzel megköszönjük a figyelmet, folytatás 14 órától, a második szabadedzéssel!

VÉGE! Az első szabadedzést Kimi Raikkönen zárta az élen, megelőzve Hamiltont - a két Mercedes azonban úgy van ott az élmezőnyben, hogy két keverékkel (!) keményebb gumikon futották leggyorsabb körüket, mint a többiek. 

Raikkönen is jelentkezik: öt perccel a vége előtt 1:45,502-vel átveszi a vezetést - öt századdal nyomta le Hamiltont!

Bő tíz perc van hátra és gond a Force Indiánál: Esteban Ocon sebességváltója makacsolta meg magát, de a francia vissza tudott jönni a bokszba. 

Vettel odacsapott: a német először tette fel az ultralágy gumikat és rögtön egy tizeden belül megközelítette Hamiltont. 

Hamilton közben óriási előnnyel vezet, 1:45,5-nél jár, bő hét tizeddel jobb a második Verstapennél - ráadásul az adatok szerint mindezt a lágy abroncsokon futotta! A Ferrarik egyelőre le vannak maradva, Raikkönen az ötödik, Vettel pedig csak a nyolcadik...

Fernando Alonso DRS-e továbbra sem működik, nehézségekkel van tele a spanyol edzése. 

Valtteri Bottas kicsúszott és a kavicságyban kötött ki, a fal mellett - kicsit hozzá is ért, de ki tudott jönni és tovább tudott menni.

Pénteki naphoz képest hatalmas tömeg van a pálya körül:

 

Így állunk az edzés felénél:

 

Eddig Bottas és Ricciardo a leggyorsabb szektoroknál - sehol egy Ferrari:

 

Magnussennek közben a fejvédőjével akadtak gondjai - mintha egy speciális halo lenne...

 

Az "ultralágyasok" javítottak, Ricciardo már 1:46,6-nál jár és vezet, mögötte Raikkönen, Bottas és Verstappen - Hamilton az ötödik a szuperlágyakon, Vettel lágy gumikon futott ideje már bő egy másodperccel lassabb.

Érkeznek közben az idők, Hamilton 1:47,4-gyel áll az élen szuperlágyakon, az ultralágyas Ricciardo-Verstappen-Raikkönen triót két-három-négy tizeddel előzi meg, a lágy abroncsokat használó Vettelt pedig bő hat tizeddel. 

Némi műhelymunka a McLarennél, van mit takarítani...

 

Teljes a színkavalkád: van, aki a lágy, van, aki a szuperlágy és van, aki az ultralágy abroncsokon köröz. 

Folytatódik az edzés, bár mért kört eddig nem igazán láttunk - Esteban Ocon 1:48,962-es szuperlágyas ideje az egyetlen, amit feljegyezhettünk.

Massa esete:

 

Piros zászló! Az edzés első áldozata Felipe Massa - a nyolcas kanyar kerékvetője megdobta a brazil autóját és a gumifalnak csapódott. Kitört a bal első kerék, de a hátsó is kapott...

Így néz ki Hamilton Mercedesén a halo:

 

Csak hogy visszarázódjunk, Alonso bő három perc elteltével egy jól ismert mondatal jelentkezett a rádióban: "Nincs motorerő!" - a csapat megnyugtatta, hogy másik beállítással jó lesz, de nem lett, a spanyol már most azon aggódik, hogy nem ér vissza a bokszba.

Több csapat is a halóval nyitja az edzést, Hamilton is azzal köröz, de a McLaren is így tesz:

 

Köszöntjük kedves olvasóinkat, elrajtolt a Belga Nagydíj első szabadedzése - hivatalosan is vége a nyári szünetnek!