DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Percről percre az utolsó edzés a Magyar Nagydíjon

Még egy óra gyakorlás áll rendelkezésére a mezőnynek a Hungaroringen, aztán minden tétre megy. Frissülő, szöveges-képes közvetítés a harmadik szabadedzésről.

Kitart vajon a Red Bull előnye szombaton? Ezt a kérdést tette fel Daniel Ricciardo is, aki meglepetésre az első és második szabadedzésen is leggyorsabb volt, és hajszál híján megdöntötte a magyar versenypálya csúcsát. A Red Bull fejlesztései eddig beváltak, persze nem lehet tudni, mit tekert fel éjszaka a Ferrari és Mercedes.

Mint megszokhattuk, a 90 perces pénteki szabadedzésekhez képest a szombati tréning csak 60 perces, 11-től 12 óráig tart.

Ma reggel rövid ideig úgy tűnt, Felipe Massa kihagyhatja a hétvége hátralevő részét, ugyanis összeszedett egy vírust, tegnap délután még a kórházat is megjárta miatta. Paul di Resta helyezkedett készenlétbe, a brazil azonban végül megkapta az orvosi engedélyt a harmadik szabadedzésre. Az időmérő előtt azonban még egyszer kivizsgálják.

Percekkel a kezdés előtt az autók még ilyen állapotban vannak. Ez épp Hamilton 44-ese, akinek szabadedzésen tanúsított magatartását – nem nagyon szeret félrehúzódni a többiek elől – Kevin Magnussen kifogásolta.

Ne felejtsünk el boldog 36. születésnapot kívánni a mezőny kétszeres világbajnokának, Fernando Alonsónak!

Indul az óra, Ericsson, Sainz és Grosjean gurult először a pályára.

A levegő jelenleg 23 Celsius Mogyoródon, az aszfalt azonban már 43 fokra hevült.

Sainz 1:23,7-tel megfutotta az első mért kört.

Itt emlékeztetnénk a tegnap sokat hangoztatott számadatra: a valaha futott legjobb kör a Hungaroringen 1:18,436, 2004-ből Rubens Barrichello jóvoltából. Ehhez képest Ricciardo 1:18,455-ig jutott tegnap.

Alonso autóján gőzerővel dolgoznak a McLaren szerelői, Alonso félig az overallt is levetette, nem úgy tűnik, mint aki azonnal visszapattanni készül.

Verstappen 1:19,012-vel rendelkezik, ez már szuperlágy gumis kör.

Most már 7 pilótának van mért köre, a legjobb köztük Raikkönen 1:18,727-tel.

Az új rekorder: Kimi Raikkönen 1:17,909-cel pályacsúcsot döntött.

Vettel át is adta a múltnak csapattársa futólagos csúcsát, 1:17,790 az új etalon. A mai nap folyamán párszor meg fog még dőlni.

A Mercedesek egyelőre nem akarnak beszállni a rekorddöntögetésbe, Bottas és Hamilton – a mezőnyből egyedüliként – lágy gumikon, 4-5. helyen. 

Felipe Massa a képernyőn: a betegen vezető brazil, akinek néhány órája még bizonytalan volt részvétele, a 10. helyen.

Alonso a szerelés után visszatért a pályára, és csuklóból a 6. helyre repítette a McLaren-Hondát. A spanyol nagy reményeket fűz a Hungaroringhez, melynek kanyargós karakterisztikája kedvez az autónak.

A pálya hőmérséklete 48 Celsiusra melegedett – ezt a Renault extrán információdús tweetjéből tudtuk meg. 

A Ferrarik rekordköreit eddig nem tudták megdönteni, Vettel, Raikkönen, Hamilton és Ricciardo a legjobb négy helyen.

A legjobb tíz helyezett 30 perc elteltével, az edzés felénél.

A mezőny 18 versenyzője szuperlágyon teljesítette legjobb körét – kivéve a 4. Hamilton és 6. Bottas, akik továbbra is lágy abroncsot használnak.

Ricciardo autója a pálya szélén, a Red Bullon nincs külsérelmi nyom.

Az ausztrál sebességváltója 5. fokozatban ragadt, ezért kellett megállnia egy megnyitásnál.

Közvetlenül a pálya mellett állt le, de sárga zászló alatt sikerült eltávolítani az autót.

Bottasra is felkerült a szuperlágy, amellyel hetedik lett, Vettel azonban őrült gyors kört tett meg: 7 tizedet javított, 1:17,017-re faragta a pályacsúcsot!

Hamilton is megkezdte első mért körét szuperlágyon, de lassú, szemlátomást vissza is vett, és a következő próbálkozásra koncentrál.

Grosjean megpördült, féktávon hirtelen kitört az autó hátulja.

Massa kiszállt az autóból, és visszatért a Williams motorhome-jába, a szerelők pedig kezelésbe vették az FW40-et. Lehetséges, hogy nem bírja a terhelést, és mégis Di Resta veszi át a helyét?

A szakértők véleménye is megoszlik arról, hogy beülhet-e Di Resta – aki soha nem vezetett még 2017-es autót – az időmérőn. Egyesek szerint legalább az FP3-on részt kellene vennie, mások azonban azzal érvelnek, hogy az időmérő is edzésnek számít.

A Williams eközben megerősítette, hogy Massa ismét rosszul érezte magát.

A két Ferrari, Mercedes és Red Bull mögött a két McLaren a 7-8. helyen: Alonso és Vandoorne szárnyal a harmadik edzésen.

Közben megkavarodott a csapatok sormintája: Verstappen Hamiltont előzte meg szuperlágyon, Hülkenberg pedig a féltávnál leálló Ricciardo elé jött be a 6. helyre.

Nem sokáig maradt 6. helyen a német – aki 5 helyes rajtbüntetést kap váltócsere miatt –, Vandoorne ért fel az előkelő pozícióba.

Az utolsó percek változásai után ezzel az eredménnyel ért véget a 3. szabadedzés:

Közérdekű közlemény az időmérőről: a 14 órakor kezdődő kvalifikációt már nem a Dunán, hanem szokásos helyen, az M4 Sporton követhetitek a tévében.