DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

Így alakult az utolsó szabadedzés Spielbergben

Következik az időmérőt megelőző utolsó erőpróba: vajon ismét Hamilton diktálja majd a tempót vagy átveszi az irányítást a Ferrari? Kövesd az eseményeket folyamatosan frissülő tudósításunkkal!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Formula-1-es Osztrák Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése - tartsatok velünk folyamatosan frissülő, szöveges-képes tudósításunk segítségével!

Ezúttal egy óra áll majd a versenyzők rendelkezésére - a tegnapi két másfél órás tréningen egyaránt Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, azóta azonban kiderült, hogy váltócsere miatt öthelyes rajtbüntetés vár a britre.

Mielőtt elrajtol a szabadedzés, ajánljuk magunkat: ide kattintva egy egész galériát mutatunk arról, hogyan érkeztek meg a versenyzők ma reggel a Red Bull Ringre.

Az időjárás egyelőre megfelelő Spielbergben, s jelen állás szerint a nap későbbi részében is viszonylag kicsi az eső valószínűsége - igaz, a vasárnapot illetően már más a helyzet...

Az illetékesek egyébként hallgattak a pilóták pénteki panaszaira: kissé átalakították a 9-es kanyarban a sárga rázókövek elhelyezését, így talán biztonságosabbá vált a pálya utolsó szakasza.

Ebben a pillanatban zöldre váltott a bokszutca végi lámpa: mostantól kezdve 60 perc áll a csapatok és a versenyzők rendelkezésére!

Elsőként a két Haas gurult ki a pályára:

 

Egy egészen friss hír: Fernando Alonso a hétvége részében nem a Honda legfrissebb, hanem előző verziójú erőforrását fogja használni, miután problémát észleltek az MGU-H-val.

S ha már motor: alig telt el pár perc az edzésből, Carlos Sainz alatt máris leállt a Toro Rosso. A spanyol szerint az erőforrással van probléma.

Sainz csapata rádión igyekezett elmagyarázni a pilótának, hogyan indítsa újra az autóját - ez azonban nem sikerült, a marsallok félretolták a Toro Rossót.

 

Lassan eltelik tíz perc az edzésből, de még senkinek nincs mért köre.

Mire ezt leírtuk, Verstappen ugrott az élre 1:06,387-es idővel - ennél azért még fogunk jócskán gyorsabb köröket is látni.

Most már a mezőny fele rendelkezik gyorskörrel: az élen Verstappen, Ricciardo, Kvjat a sorrend.

Egyelőre az összes szektorban Verstappen a legjobb, de a Mercedesek még csak most érkeznek.

 

Bár már mindkét Mercedes futott mért kört, még mindig Verstappen az élen, mögötte viszont Vettel a Ferrarival, 21 ezredre a hollandtól.

Hamilton panaszkodik: vibrációval küzd a jelenleg használt gumiszettjével.

Végre jönnek az igazán mérvadó köridők: Vettel a hétvége eddigi legjobb eredményével (1:05,384) állt az élre, mögötte pedig már Bottas, Hamilton a sorrend.

Közeledünk féltávhoz, így most már a három nagycsapat versenyzői állnak az első hat helyen - íme, a teljes sorrend:

Raikkönen Magnussenre panaszkodik: a finn szerint a dán folyamatosan feltartja.

Hát, a kép tanúsága szerint van is ebben valami...

 

Dicséret illeti a Toro Rosso szerelőit: Sainz a korai megállás után máris visszatérhetett a pályára.

 

Ejtsünk szót a pénteken meglepően jól szereplő McLaren-Hondákról: Alonso jelenleg a 13., Vandoorne pedig a 15. helyen áll - úgy tűnik, a korábbi, 2-es specifikációjú erőforrás tényleg gyengébb a tegnap használt újnál.

Újabb körrekord, ezúttal Hamiltontól: 1:03,361 - ezzel átvette a vezetést Vetteltől.

Alonso fakadt ki ismét a rádión: "Láttátok az egyenest? Elképesztő!" - mondta a spanyol, aki azért ennek ellenére bejött most a tizedik helyre.

Vettelt az imént még feltartotta Hamilton, most azonban már az élre állt: 1,05,092!

Ismerős jelenetek? Hamilton és Vettel ismét egymásra talált a pályán...

 

Íme, a végsebességek listája - ezúttal az a meglepő, hogy az élen gyakorlatilag ugyanaz a sorrend, mint az eredménylistán is.

 

Hoppá, Hamilton hibázott a 3-as kanyarban! A bal első gumijának lőttek is...

A Mercedes brit versenyzője meglehetősen lassan tér vissza a bokszba...

Hát, a visszajátszások alapján elképzelhető, hogy ez inkább technikai hiba volt.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy az első fékje ment el Hamiltonnak.

 

Közben a két Haas-Ferrari parádézik: Magnussen a hatodik, már Verstappent is megelőzte, Grosjean pedig a nyolcadik! Ők lesznek a negyedik erő ezen a hétvégén?

Egy perc van hátra az edzésből, jönnek az utolsó gyorskörök.

Kockás zászló, vége a tréningnek: Vettel végzett az élen Hamilton, Bottas és Raikkönen előtt.

Mutatjuk a teljes végeredményt - Verstappen még ugyan visszaelőzte Magnussent, a Haas-Ferrarik teljesítménye így is megsüvegelendő, ahogy a Toro Rossóké is:

Zárásként jönnek még a rajtgyakorlatok.

Közben elkészült összefoglalónk is a harmadik edzésről, amelyet ide kattintva olvashattok. Mi pedig egyelőre köszönjük a figyelmet, 14 óra előtt nem sokkal jövünk az időmérő élő szöveges közvetítésével!