DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

ÉLŐ: Kié lesz a spanyol pole?

Pénteken a Mercedes, a szombati szabadedzésen pedig a Ferrari uralkodott: a kvalifikáció választ ad rá, melyikük vette sikerrel a fejlesztési küzdelmet. Szöveges, élő közvetítés Barcelonából – kiegészítve a hungaroringi WTCC-forduló fontos eseményeivel.

 

A kvalifikáció összefoglalója itt olvasható. A délután folyamán szokás szerint jelentkezünk a versenyzők nyilatkozataival.

A ferraris finn így a negyedik helyről indulhat. Alonso pedig megszerezte a mini-pole-pozíciót, 7. helyre kvalifikált a spanyol!

Bottas nem tudta megverni Hamiltont, aki szintén nem javított. Vettel beékelődött a két Mercedes közé, ő volt az egyedüli, aki javított: Raikkönennek is belehibázott körébe.

Az óra letelt: a nagyok közül Valtteri Bottas fogja elsőként befejezni gyorskörét.

Az F1-esek elhagyják a bokszot: a két Force India, Massa és Alonso eddig nem rendelkezik mért körrel – ők minden valószínűség szerint a 7. helyért vívnak különcsatát egymással.

WTCC: A Hungaroring rajtelsőségét a főfutamra pedig Rob Huff szerezte Bennani és Guerrieri előtt.

Eközben Michelisz Norbert csapata, a M1RA kettős győzelmet aratott Monzában: Roberto Colciago győzött Tassi Attila előtt.

Vettel nem tűnik teljesen elégedettnek: az eneriga-visszanyerő rendszerre panaszkodott csapatának.

Elsőként a Mercedes és Ferrari négyese futott be: Hamilton, Bottas, Raikkönen és Vettel a sorrend. 1:19.149 a legjobb eredmény.

Kezdődik az utolsó, 12 perces felvonás. A Q1-et a Ferrari, a Q2-t a Mercedes vitte. Kié lesz a pole-pozíció?

A 10 Q3-as továbbjutó és az 5 kieső versenyző.

Ezt sem gondoltuk volna tegnap: Alonso 10. helyen bejutott a Q3-ba, a lemaradása mindössze 1,041 másodperc!

A kockás zászló már kint, Alonso a 7. helyre ugrott előre!

WTCC: Norbi javított a végén, de csupán a 6. helyre sikerült felugornia, ebből a pozícióból kezdheti meg a holnapi főfutamot (a nyitóverseny az 5. helyről). Huff, Guerrieri, Bennani, Girolami és Catsburg szerepelnek a Q3-ban.

Sainz, Ocon, Magnussen és Alonso vannak még továbbjutó helyen. Grosjean, Massa, Hülkenberg, Perez és Wehrlein kiesésre áll.

WTCC: Norbi egyelőre 8. helyen a Q2-ben, ami nem ér továbbjutást.

A nagyok megfutották egyorskörüket: Hamilton, Vettel, Bottas, Raikkönen, Verstappen és Ricciardo a sorrend. Vettel 0,085, Bottas 0,090 másodpercre Hamiltontól.

Hamilton elsőre 1:20.210-et teljesített, négy ezredmásodperc előnnyel a hétvége legjobbját.

Danyiil Kvjat kedvese – Nelson Piquet háromszoros világbajnok lánya – így figyelte az orosz kiesését. Eközben indul a Q2-es szakasz.

WTCC: Eközben a Hungaroringen is véget ért a Q1, mely során Nicky Catsburg volt a leggyorsabb Huff és Monteiro előtt. Michelisz 7. helyen jutott tovább, Nagy Dániel viszont 16.-ként kiesett.

Ők pedig továbbjutottak:

Többen is javítottak a kiesőjelöltek közül, de egyik sem menekült meg: Ericsson, Palmer, Stroll, Vandoorne és Kvjat esik ki.

Jelenleg Ericsson, Vandoorne, Stroll, Palmer és Kvjat kieső helyen. Sikerül valakinek javítania?

Két perc az edzés végéig: a nagyok a bokszban tartózkodnak, a veszélyzónában levők a pályán. Grosjean és Magnussen a 7-8. helyre ugrott a két Haasszal.

Vége az első etapoknak, Hamilton, Vettel, Bottas, Raikkönen, Verstappen, Ricciardo a sorrend. A nagyok mögött Perez és Sainz.

Hamilton 1:20.511-gyel az élen Vettel és Bottas előtt. A Q1-ben természetesen már mindenki az időmérős gumival, a lágy abronccsal próbálkozik.

A harmadik szabadedzés, egyúttal hétvége legjobbja 1:20.214 volt Raikkönentől.

Úgy tűnt, csak vaklárma volt a Ferrarinál: 1:20.9-es körrel már a német az első helyen.

Ami a köridőket illeti, egyelőre Ericsson vezet Vandoorne és Wehrlein előtt. Grosjean tapadást veszített és kicsúszott a pályáról az utolsó szektorban.

Új utasításként a csapat arra kérte a németet, hogy térjen vissza a bokszba. A német lassú tempóban evickél a pályán.

„Állítsd meg az autót!”, közölte a Ferrari a vadonatúj motort használó Vettellel!

A pilóták beültek, kezdődik a Q1!

A levegő hőmérséklete 26, a pályáé 43 Celsius: a megszokott szikrázó napsütés a Spanyol Nagydíjon.

A Formula-1-essel egyidejűleg a WTCC kvalifikációja is elkezdődik 2 órakor a Hungaroringen. Fél szemünket mi is az időmérőn tartjuk, és a fontos eseményekről az élő közvetítésben beszámolunk. Michelisznek műszaki hibája volt a mai első edzésen, a másodikon azonban a legjobb kört autózta.

Egy motorcsere nem öt perc, vélhetően a Q1 kezdetén is dolgozni fog még a csapat.

Körülbelül tíz perccel leintés előtt azonban Sebastian Vettel csapata utasítására leállította autóját, közvetlenül miután elhagyta a garázst. A motorral akadtak problémák, az istálló pedig elővigyázatosságból cserélte az alkatrészt. Ez azt jelenti, hogy Vettel SF70H-jába a harmadik új erőforrás került. A ma használt második egység még bevethető lesz a jövőben, ha azonban arra gondolunk, hogy a Ferrari fejleszteni is fog a szezon későbbi részében, már kevésbé rózsás a német helyzete: egyetlen eddig érintetlen motor kerülhet már csak az autóba büntetés nélkül a későbbiekben. 

Miután a Mercedes 1-2-es eredménnyel zárt a két pénteki szabadedzésen, a ma délelőtti utolsó tréningen fordult a kocka: Bottas a bokszban vesztegelt az idő többségében, Hamilton csupán harmadik lett, Raikkönen első, Vettel második helyet szerzett. Alonso 10. pozíciója is üdítő látvány – részletesebben a tréningről itt.

Reméljük, mindenki megebédelt, és jóllakottan hátradőlve nézi végig a Spanyol Nagydíj időmérő edzését, amely rövidesen, pontban 14 órakor elkezdődik.