DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Így zajlott a Bahreini Nagydíj időmérő edzése

A szabadedzések alapján a Ferrari és a Mercedes, sőt még a Red Bull is esélyes lehet a rajtelsőségre a sivatagban – kövesd velünk élőben az idei F1-es szezon harmadik kvalifikációját!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat, szűk negyed órán belül következik a Bahreini Nagydíj időmérő edzése. Kövessétek velünk a szezon harmadik kvalifikációját, amely az edzések alapján az eddigieknél is szorosabb küzdelmet hozhat a pole-pozícióért!

A szabadedzések közül ugyanis az első kettőn Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a pénteken műszaki gondokkal küzdő Ferrarival, míg a nemrég véget ért harmadik tréningen Max Verstappen végzett az élen a Red Bull-lal. Vajon a Mercedes ismét szintet lép, s ezúttal is elhódítják a pole-t vagy a magas hőmérséklet valóban kedvez a riválisoknak?

Ami az eddigi 2017-es időmérőket illeti: Ausztráliában és Kínában is Lewis Hamiltoné volt a pole Vettel előtt, a második sort pedig csapattársaik sajátították ki. Vajon a következő egy órában is ez lesz a forgatókönyv vagy esetleg a Red Bull is bele tud-e szólni a Mercedes és a Ferrari párharcába?

Érdekes jelenetek a paddockban nem sokkal az időmérő kezdete előtt: Christian Horner Red Bull-főnök, Flavio Briatore és Bernie Ecclestone tanácskozik elmélyülten valamiről...

 

Gyors időjárásjelentés: természetesen esőnek nyoma sincs Bahreinben, a Nap pedig hamarosan lenyugszik, így a Q3-at már egészen biztosan villanyfényes körülmények között rendezik majd.

Ami a világbajnokság állását illeti: Vettel és Hamilton egy-egy győzelemmel és második hellyel együttesen vezetik a pontversenyt. Vajon vasárnap melyikük kerül lépéselőnybe (ha egyáltalán)?

Látkép néhány perccel a 18 perces Q1 kezdete előtt, amely során a top15-be kerülés lesz a tét:

 

Ebben a pillanatban kezdetét is vette a 2017-es Formula-1-es idény harmadik kvalifikációja!

Nem meglepő, hogy Pascal Wehrlein az elsők között hajtott ki a pályára: a Sauber németje az ausztrál és kínai hétvégék majdnem teljes kihagyása után idei első kvalifikációján vesz részt.

Az övé is az első mért kör: 1:33,502. Lesz ez még ennél bőven jobb is.

A mezőny nagy része rögtön a szuperlágy abroncsokon hajtott ki a pályára, de például Valtteri Bottas autóján a lágy gumi látható - vélhetően a Mercedesnek nincs is szüksége a legpuhább keverékre a Q2-be jutáshoz.

A finn 1:31 eleji körével az élre is ugrik, miközben csapattársa, Hamilton belehibázott első gyorskörébe.

Második próbálkozásra aztán Hamilton már átvette a vezetést (1:30,814), mögötte viszont egy Red Bull (Verstappen) és egy Ferrari (Vettel) - igaz, a holland szuperlágyon futotta az idejét.

Így állunk az utolsó percek rohama előtt:

A kieső helyeken jelen pillanatban a két Haas-Ferrari, a DRS-ére panaszkodó Ocon, a williamses Stroll és a sauberes Ericsson.

A Mercedesnél közben egy illusztris vendéget is láthattunk a DJ-legenda Steve Aoki személyében.

A Ferrari nem kockáztat Kimi Raikkönennel: a "nagy négyes" egyelőre leggyengébb láncszemének számító finn Ferrarijára már most feltették a szuperlágy gumikat.

A 2007-es világbajnok ennek ellenére csak a harmadik helyre jön fel a leggyorsabb középső szektor után - jön a Q1 hajrája!

Óriási balszerencse a Toro Rossónál: Carlos Sainz lila első szektort futott, a harmadik etapban azonban leállt az autója! Ezzel a spanyol a 16. helyen zár és kiesik.

Sainz mellett Vandoorne, Perez, Ericsson és Magnussen búcsúzik a további küzdelmektől - íme, a Q1 teljes végeredménye:

Borzalmasan szoros volt egyébként a középmezőny: 1,3 másodperces hátrány már kiesést jelentett Sainz számára. Az élen közben Hamilton, Verstappen, Raikkönen volt a sorrend.

A Ferrari finn pilótájának autójáról ráadásul egy kisebb elem is lerepült a Q1 utolsó perceiben:

Egy érdekes statisztikai nyalánkság: Melbourne és Sanghaj után ismét öt különböző csapat versenyzői kerültek a kieső helyekre az időmérő első szakaszában.

Közben pedig már kezdődik is a Q2: ez 15 perces lesz, és a top10-be jutásért küzdenek az állva maradt pilóták.

Mielőtt záporozni kezdenek az eddiginél is gyorsabb körök, hozzuk a videót Sainz leállásáról:

 

A Mercedesek már körbe is értek: Hamilton két századdal vezet Bottas előtt, de hamarosan jönnek a Red Bullok is.

Verstappen és Ricciardo azonban már hét-kilenc tizedmásodperces hátrányban vannak, kettejük elé azonban befért mindkét Ferrari is.

Így állunk nagyjából a Q2 felénél - az első három néhány századon belül, Vettel utolsó szektora ráadásul jobb volt a Mercedesekénél:

Fernando Alonso egyelőre nem hajtott pályára a Q2-ben, s a képek alapján úgy tűnik, már nem is fog.

Rajta kívül Lance Stroll sem rendelkezik még mért körrel, de a Williams újonca már a pályán. Rajtuk kívül Grosjean, Ocon és Wehrlein tartózkodik az első tízen kívül.

Jön a második szakasz hajrája: az első hét a bokszban maradt, Danyiil Kvjattól lefelé azonban mindenki a továbbjutásért küzd.

Grosjean feljött a nyolcadik helyre, de még rengetegen vannak gyorskörön - bent tud-e maradni a francia a Q3-as indulók között?

És vége a Q2-nek: Kvjat, Stroll, Wehrlein, Ocon és Alonso a kiesők között, míg a legnagyobb meglepetést egyelőre Hülkenberg szolgáltatja, aki ötödik helyre jött fel a Renault-val, de társa, Palmer is bent van a top10-ben!

Íme, a Q2 teljes végeredménye:

A parádézó Hülkenberg előtt a két Mercedes és a két Ferrari foglalt helyet: nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal is ők lehetnek versenyben a rajtelsőségért, és egyelőre ismét az látszik, hogy a címvédő gárda elő tud valamit húzni a kalapból a kvalifikáció végére.

Kezdődik a Q3! 12 perc múlva megtudjuk, kié lesz az idény harmadik pole-pozíciója.

A három nagycsapat hat versenyzője és Felipe Massa azonnal pályára hajtottak, a többiek egyelőre kivárnak. Hamarosan érkeznek az első Q3-as gyorskörök.

És megvan az új pályacsúcs! Előbb Bottas ment be 1:29 alá, aztán pedig Hamilton fél tizeddel nála is gyorsabb volt: a brit most 1:28,792-vel áll az élen. A korábbi rekord 1:29.4-es volt a 2016-os időmérőről.

Megérkeztek a Ferrarik is: Vettel lemaradása 455 ezredmásodperc, Raikkönené pedig további négy tized, a finn nyakán ott lohol Verstappen is.

Raikkönen egyébként megint az autó alulkormányzottságára panaszkodik.

Most a Grosjean, Hülkenberg, Palmer trió van a pályán: a legjobbak az utolsó percekig kivárnak a végső hajrára.

Egy perc van még hátra, az élmenők is újra a pályán!

Leintik a Q3-at! Valtteri Bottas 23 ezreddel megverte Hamiltont, aki ráadásul nem tudott javítani, így egyelőre a finné a pole!

A Ferrarik sem tudtak beleszólni a rajtelsőségért folyó csatába, sőt Raikkönen elé még Ricciardo is befért, ezzel Bottas megszerezte első Formula-1-es rajtelsőségét!

Az idei első Mercedes első sor, majd jön a Ferrari, Red Bull sorminta, a "többiek" közül pedig Hülkenberg volt ismét a legjobb - itt a Q3 teljes végeredménye:

A harmadik mercedeses futamáig kellett várni arra, hogy Bottas legyőzze Hamiltont egy időmérőn. De vajon mi lesz köztük a sorrend vasárnap? És vajon a Ferrarik, esetleg a Red Bullok is beleszólnak-e a győzelemért folyó csatába?

Mi ezennel megköszönjük Olvasóink figyelmét, holnap jövünk a Formula-1-es Bahreini Nagydíj élő szöveges közvetítésével, de addig se menjetek sehova, hiszen hamarosan érkezünk a pilóták nyilatkozataival!