Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 21. hétfő
Élő cikkek

Ez történt a mexikói futamon

Következik az első azon három futam közül, melyen Nico Rosberg megszerezheti karrierje első világbajnoki címét - bár ehhez ma a szerencsére is szüksége lenne. Kövesd velünk a Mexikói Nagydíjat!

Nagy szeretettel köszöntjük olvasóinkat a Mexikói Nagydíj élő közvetítésén!

Kezdjük a legfontosabbal, bár valószínűleg már mindenki kívülről fújja: ha Nico Rosberg ma nyer, Hamilton pedig legfeljebb a 10. helyen zár vagy kiesik, akkor a német karrierje első világbajnoki címét ünnepelheti.

Előre is elnézést a teljesen irreleváns bejegyzésért, de ezt nem tudjuk nem megosztani: most futottunk bele a képbe, melyen Jenson Button látható, amint 1999-ben a Prost autóját teszteli.

Nem lesz egyszerű az abroncsok menedzselése ma, erre utalnak az elmúlt napokban látottak mellett az is, hogy miközben a levegő igen hűvösnek mondható, hiszen 19 fok van, az aszfalt hőmérséklete 47 fok jelenleg.

A Pirelli előrejelzése szerint a második sorból rajtoló Red Bullok szuperlágyai 18, míg az elsőből induló Mercedesek lágyai 22 kört bírhatnak ki. Taktikai szempontból borzasztóan érdekes verseny elé nézünk elébe, remélhetőleg a pályán is lesznek izgalmak...

A show-ra ezúttal sem lehet panasz, ahogy azt Mexikóban megszokhattuk... Hat perc a rajtig.

Ha valaki bizonytalan lenne: Esteban Ocon nem mexikói!

Egy elég fontos infografika: ki miből mennyit használhat még? Új szuperlágya csak Vettelnek, új lágya csak Hamiltonnak van az élmezőnyből.

Csak 21 autó egyébként a rajtrácson, Romain Grosjean a bokszból kényszerül indulni a padlólemez problémái miatt.

Ne csak arról beszéljünk, hogy Rosberg hogy lehet bajnok, hiszen Hamiltonnak arra van meg az esélye ma, hogy a saját kezébe vegye a sorsát, amiben a Red Bullok is sokat segíthetnek neki. Ha a brit nyer, miközben Rosberg nem áll dobogóra, akkor a hátralévő két futamon két győzelem garantálná a bajnoki címét - azt viszont ki kell emelni, hogy még ha Rosberg ki is esik Hamilton győzelme mellett, egy pont előnye akkor is marad a németnek.

Az autók eljöttek a felvezető körre, nagyon érdekes rajtnak nézünk elébe.

Nagyszerű ötlet volt az élő interjúk bevezetése sok más szakág mintájára - Juan Pablo Montoya kérdezte Esteban Gutierrezt ezúttal.

Az autók a rajtrácson, kezdődik...

Nem volt sima a rajt, de az első két helyen a két Mercedes, mögöttük Verstappen!

Wehrlein verseny már az első kanyarban véget ért, de több más autó is megrongálódott.

Sőt, bejött az "igazi" safety car is, Daniel Ricciardo pedig máris a bokszban, felrakja a közepeset. Vettelnek is jönnie kell, elvileg defektet kapott.

Nem, Vettel továbbment, pedig a rádión defektet jelentett.

A rajtnál egyébként mindkét Mercedes átvágott a füvön: Hamilton elfékezte az első kanyart, míg Rosberget Verstappen kergette le a pályáról.

A stewardok vizsgálják a Rosberg-Verstappen esetet, de nyugodtan lehet Gutierrezt is, aki Wehrlein és Ericsson balesetét okozta a visszajátszás tanúsága szerint.

Bejött a safety car, újraindul a mezőny!

Nagy kavarodás volt a rajt után, de csak Wehrlein nem tudta folytatni.

Button és Magnussen gyönyörű csatát vívtak egymással, ebből egyelőre a dán került ki győztesként.

Ricciardo a 15. helyen száguld a közepeseken, a hátránya jelenleg 15 másodperc Hamiltonhoz képest.

Verstappen egy másodpercen belül Rosberghez képest, s már használhatja a DRS-t!

A célegyenes végére fél másodpercen belülre került a holland!

Hülkenberg némi meglepetésre egyelőre tartja Rosberg és Verstappen tempóját - élete első dobogós helyezéséért küzdhet meg ma a Renault-hoz igazoló német.

Döntettek a stewardok: nem büntetik se Rosberget, se Verstappent.

Ricciardo levadászta Buttont és Magnussen nyomába ered. Érdekes kérdés, meddig érhet fel akkor, amikor a többiek kiállnak - az ötödik helyről jött ki az ausztrál, azaz ha nem sikerül Hülkenberget elkapnia, akkor semmit sem nyertek ezzel. Közben meg is van Magnussen.

Alonso Sainzra panaszkodott a csapatrádióban, s a stewardok is vizsgálják az esetet - a spanyol szerint honfitársa a fűre küldte őt a rajt után.

Verstappen közben leszakad Rosbergről, s már Hülkenbergnél is lassabb - a német szintén szuperlágyakon.

Verstappen a bokstban, ezúttal várták! Nagyon gyors csere a Red Bullnál, 2,1 másodperc!

Vettel közben Massát nyúzza, majdnem össze is csattantak! Jelenleg az 5-6. helyen vannak.

Verstappen a kiállás után Ricciardo mögé jött vissza!

Közben Raikkönen megérkezett Hülkenbergre, és nyithatja a DRS-t.

Gutierrezt se büntetik a rajt utáni balesetért.

Ricciardo akár Rosbergre is veszélyes lehet, amikor kiáll a német! Közben Hülkenberg kijött a bokszba, Massa is követi a példáját.

Sainz az egyetlen, aki büntetést kap az első körben történtekért: öt másodperccel hosszabb lesz a spanyol következő kiállása. Jogosnak tűnik a visszajátszás alapján.

Szerencse, hogy Alonso meg tudta fogni...

Kőkeményen visszaszólt Alonso a mérnökének, miután arra biztatták, hogy nyomja meg kicsit: "Az első körtől kezdve nyomom egy olyan autóval, melynek nem is kellene a versenyben lennie!"

Hamilton a bokszban, felkerülnek a közepes abroncsok. Vettel mögé tér vissza a brit.

A mezőny többsége már túlvan a kerékcserén, Danyiil Kvjat az egyetlen pilóta, aki nem közepeseket kapott - ő lágyon köröz jelenleg.

Ricciardo és Verstappen utolérte a régóta egymással csatázó Perezt és Bottast, akik közül utóbbi ki is jön a bokszba. Még mindig veszélyesek lehetnek Rosbergre a Red Bullok.

Pereznek odaszól a csapata, hogy nyomja meg alaposan - ezzel megpróbálják megelőzni Bottast, s egyúttal Hülkenberg kezére is akarnak játszani.

Rosberg megúszta, megcsinálták a cserét és visszajött a Red Bullok elé!

Ezzel Rosberg számára az "A-feladat" teljesítve: frissebb gumikon a Red Bullok előtt van. A különbség Hamiltonhoz képest hat másodperc, nem tűnik valószínűnek, hogy ezt erőből le tudja dolgozni.

Ricciardo elengedte Verstappent, aki egyértelműen gyorsabb volt nála - a holland előtte a rádión jelezte, hogy örvendetesnek tartaná, ha ez megtörténne.

Vettel nagyszerű tempóban köröz a lágy abroncsokon, rajta kívül csak a közepeseken rajtoló Nasr nem járt még a bokszban. Ezzel Hülkenberg előtt maradhat a kiállását követően - most épp egy lila második szektort dobott.

Egy tized híján megdőlt a Formula-1-es sebességrekord!

Hamilton nem elégedett az új szett abronccsal, amit kapott - jelenleg 4,9 az előnye Rosberggel szemben, egy másodpercet már csökkent.

Perez meg még annyira sem elégedett, mint Hamilton: felelősségre vonta csapatát, hogy miért ilyen későn hívták ki a bokszba.

Vettel megkezdi a 30. körét is a lágy keveréken - a Pirelli legfeljebb 22-t javasolt.

A továbbra is az élen száguldó Vettel feljött a negyedik helyre az élen töltött körök örökranglistáján, megelőzve Alain Prostot.

Vettelt a 32, kör végén a csapat végül berendeli a bokszba.

Vettel végül közvetlenül Raikkönen mögé jött vissza, jól jött ki neki ez az eltolt taktika.

Közben Verstappen folyamatosan közeledik Rosbergre, másfél másodpercen belül van már.

A 7-10. helyen zajlik jelenleg a Force India és a Williams különmeccse, melyet a pontverseny negyedik pozíciójáért vívnak. A pontokat tekintve jelenleg 7-6 a Force India javára, de még a verseny fele hátravan.

Így áll a mexikói futam féltávnál:

Verstappen csipegeti a tizedeket, lassan egy másodpercen belülre kerül Rosberghez képest!

Egy másik párharc is kialakulóban: Vettel közeledik Raikkönenre, az már más kérdés, hogy lesz-e tényleges csata közöttük. Ricciardónál pedig mindketten gyorsabbak, aki jelenleg a negyedik helyen halad.

Rosberg megfegyelmezte Verstappent: dobott egy leggyorsabb kört, és 1,6 fölé növelte előnyét.

Ismét közeledett a német Hamiltonhoz, az előbb már csak 4,1 másodperc volt a lemaradása.

Serena Williams nincs elragadtatva a futam izgalmaitól.

Behívják Raikkönent egy második cserére, s feltesznek egy újabb szett közepeset neki. Csak két pozíciót bukott vele, egyet Vettellel, egyet pedig Hülkenbergel szemben.

Hamilton utolérte az előtte lévő méretes bolyt, le is csökkent az előnye Rosberggel szemben négy másodperc alá.

Raikkönen a kerékcsere után azonnal egy másodperccel gyorsabb Hülkenbergnél, így hamar visszaszerezheti a bokszban elvesztett pozíciót.

Verstappen bevetődött Rosberg mellé a német elfékezése után, de túlcsúszott a kettes kanyarban! Több mint két másodperc lett a lemaradása.

Nem csinálja végig egy cserével a versenytávot Ricciardo, ismét bokszban járt az ausztrál.

Ricciardo a cseréje után brutális tempóban közlekedik a pályá, természetesen övé a leggyorsabb kör. Időközben Raikkönen utolérte a 6. helyezett Hülkenberget - 30 körrel frissebb abroncsokon...

Ricciardo ebben a körben egy laza két másodpercet adott Hamiltonnak, s valószínűleg idővel utoléri Vettelt.

Emeljük ki Marcus Ericssont, aki a verseny eleji baleset ellenére a 11. helyen sündörög - viszont az abroncsai már nagyon öregek. Aligha lesz pontja ma a Saubernek.

Nos, a helyzet az, hogy Rosberg előnye 19 pontra csökken a futamot követően, ami azt jelenti, hogy ha a hátralévő két futamból az egyiket megnyeri, azzal bebiztosítja a világbajnoki címet. A német ma is megtette a dolgát, ahogy Hamilton is, persze 13 kör még hátravan...

A Mercedes nem tűnik elégedettnek a nap pilótája-választás metódusával... 

Sainz után csapattársa, Kvjat is megkapta a maga 5 másodperces büntetését - ő a Grosjean-előzésért.

Az imént lehet, hogy tévedtünk Ericssonnal kapcsolatban, a svéd ugyanis elég versenyképes köröket autózik annak ellenére, hogy közvetlenül a rajt után járt a bokszban. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki kiesik az első tíz helyezett közül, akkor a Sauber megszeerezheti a hőn áhított egy pontot, melyre a Manor megelőzéséhez szüksége lenne.

Hét kör van hátra a futamból, amikor Sebastian Vettel szépen lassan megérkezik Max Verstappenre, míg Raikkönen Hülkenberget támadhatja - előbbi csata a harmadik, utóbbi a hatodik helyért zajlik.

Hatalmas csatát vív egymással Alonso, és a több mint 60 körös közepeseken köröző Palmer. De most itt egy másik, kicsit érdekesebb csata, mely a dobogóért zajlik: Verstappent kergeti Vettel, de közeleg Ricciardo is.

Hülkenberg megforgott a Raikkönennel szembeni védekezés közben, Verstappen pedig átvágta a pályát, amikor elfékezte magát az 1-es kanyarban.

Verstappent utasítják a pozíció átadására, de egyelőre nem teszi meg.

Verstappen nem engedi Vettelt, feltartja Ricciardónak a németet! Nem a legsportszerűbb, de mindent a csapatért!

Vettel kifejtette véleményét a rádióban Verstappenről. Nem szereti.

ÓRIÁSI CSATA! Ricciardo támadja Vettelt!

Kezdődik az utolsó kör, elszakadtak egymástól a srácok, ebből már nem lesz akció - de kérdés, hogy Verstappen megtarthatja-e a harmadik helyét.

Lewis Hamilton megnyeri a Mexikói Nagydíjat és ezzel 19 pontra csökkenti hátrányát Nico Rosberggel szemben!

Ezt is vizsgálják a stewardok:

A képen pedig az az úriember látható, akit Lewis Hamilton utolért a győzelmi örökranglista második helyén:

Ha jól értettük, Vettel a rádióban azt üzente Charlie Whitingnak, hogy baszódjon meg. Nem biztos, hogy ez annyira jó ötlet volt.

Hoppá! Verstappen megkapta az öt másodperc büntetést, miközben már a díjátadóra készült!

Így van, elvették Verstappen harmadik helyét, most várni kell Vettelre, hogy felérjen az eredményhirdetésre! Hát ilyet még nem láttunk!

Íme egy boldogtalan Max Verstappen:

Na, Vettel most már rohan, méghozzá sisak nélkül, és befut az eredményhirdetésre!

Lehet, hogy nem volt túl izgalmas verseny, de az utolsó pár kör mindenért kárpótolhatott minket...

Élő közvetítésünket ezzel a képpel zárjuk, mely tökéletesen összefoglalja, mi történt a mai futamon - és a leintés után. Köszönjük, hogy velünk tarottatok, jó éjszakát!

Olvastad már?