Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 21. hétfő
Élő cikkek

Mexikóváros, harmadik szabadedzés percről percre

Pénteken négy ezreddel a Ferrari megelőzte a Mercedest: vajon az eredmény a valódi viszonyokat tükrözi, vagy az Ezüstnyilak megint csak tartalékoltak? Szöveges közvetítés az utolsó szabadedzésről.

Három órával az időmérés előtt még egy utolsó szabadedzésen gyakorolhat a mezőny. A pénteki állás alapján a Ferrari hozza a Mercedes szintjét, de láttunk már olyat, hogy szombaton, különösen az időmérőn feltekerték azt a bizonyos gombot a németek, és még Lewis Hamilton is úgy gondolja, a Ferrari erős tempója nem tartós.

Az első szabadedzés eredménye itt, a másodiké itt tekinthető meg.

Tegnap nagyon sokan kíváncsiak voltak a Ferrari új reklámvideójára. Te már láttad, hogyan járt túl Raikkönen Vettel eszén?

A crash.net oldal információ szerint csak a tegnapi edzésekre 91 000 néző látogatott ki!

Ma derült ki, hogy a Williams alapítója, Sir Frank Williams tüdőgyulladás miatt hagyta ki az elmúlt futamokat, két hónapja kezelik kórházban. Jobbulást neki, és kicsit szurkolunk a Williamsnek, örvendeztessék meg egy jó eredménnyel a főnököt!

Közben elindult az edzés az első installációs körökkel: a pénteki 90 perces tréningekkel ellentétben most csak 60 perc áll a csapatok rendelkezésére.

A népes közönség két hazai pilótának szurkolhat, ahogy a mellékelt képen látható.

Szikrázó napsütés Mexikóvárosban: Jenson Button sötétebb rostélyt kért a csapatától a rádión keresztül.

Ha már az időjárásnál tartunk, a hőmérséklet hasonlóan hűvös, mint tegnap: helyi idő szerint 11-kor 13 Celsius.

Eddig csak a két Manor neve mellett áll mért kör, Ocon 1:24.1-gyel vezet.

Szokatlan a sorrend a lista elején, a két Manor a két Mercedes előtt.

Persze nem sokáig: 1:20:158-cal máris Hamilton vezet, 4 tizeddel Rosberg előtt. 

Negyed óra elteltével még mindig csak nyolc versenyző rendelkezik mért eredménnyel, a két Mercedes és Manor mellett a két Force India és Toro Rosso.

A hétvége eddigi legjobb ideje tegnapról 1:19.790 Vetteltől. Egy éve Rosberg 1:19.480-nal szerzett pole-pozíciót.

Az időközben javító Hamilton 1:19.721-et repesztett, tehát a tegnapi szintet már át is ugorta.

Mért ideje továbbra is csak 11 pilótának van, ketten azonban még egyáltalán nem jártak a pályán: Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel.

Raikkönen első gyorsköre 6. helyre volt jó, és végre Vettel is kint a pályán – a késlekedés okát nem tudjuk.

Vettel viszont kapásból 2. helyet repesztett. Akárcsak Hamilton, ő is a lágy gumit használja.

Alonso csapattársa köridejét kérdezgeti – Button 19. helyen áll, a spanyol a 20.-on. A brit 0,3 másodperccel jobb kört rakott össze.

Raikkönen a legjobb első szektort teljesítette, a nyolcadik helyről azonban nem mozdult előre. Ricciardo is megtette első gyorskörét, az 5. helyen áll – már mindenki rendelkezik mért idővel.

Az edzés felénél ez a sorrend, Verstappen ugrott fel Hamilton és Vettel közé: 

Többszörös világbajnokok a paddockban, balra Emerson Fittipaldi (2-szeres), jobbra Jackie Stewart (3-szoros).

Melyik csapatok lőtték be az autót a pálya 1300 méteres egyenesére? A legjobb végsebességek listája alapján főleg a Williams.

A második és harmadik helyen álló Ricciardót és Verstappent mindössze 0,009 másodperc választja el – Hamilton két tizedmásodpercre tőlük az élen.

Bár a hivatalos eredményjelző rendszeren, melyet mi is követünk, nem működik a gumikat mutató fül, így nem jelenthetjük ki 100 %-osan, legjobb tudomásunk szerint a nagyok még nem használták a szuperlágy abroncsokat. Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Vettel és Rosberg a legjobb öt sorrendje.

A Ferrari azonban már készül a kvalifikációs szimulácikra. Vajon mennyit gyorsulnak még a hátralevő negyed órában?

Előttük azonban Felipe Massa rakott össze egy erős szuperlágy gumis kört, 0,276 másodpercre közelítette meg vele Hamiltont, ez a negyedik pozíciót jelenti.

Nála közelebbről senki sem nézheti az akciót hétvégén.

Verstappen 1:19.137-tel ugrott az élre, ez már a tavalyi pole-nál is erősebb. Ricciardo a második helyen, várjuk a Ferrarik és Mercedesek szuperlágyas körét.

Vettelnek forgalom miatt kellett elemelnie, és egyelőre Raikkönen sem javít a szuperlággyal – a finn továbbra is csak a 9. helyig jött előre.

Hamilton is csak a 2. helyre jött fel, Rosberg autója túlkormányzott, emiatt hagyta el a pályát – eddig lényegében csak Verstappen tudott tökéletes kört teljesíteni szuperlágyon. 

Alonso már ki is szállt az autóból, a nagyok szintén visszatérnek a bokszba. Úgy tűnik, ennyi volt, Verstappen körét már senki sem tudja megjavítani.

Hamilton még visszatért a pályára, de gyorskört már nincs lehetősége teljesíteni, mivel a harmadik edzést leintették.

Kissé langyos vége lett az edzésnek: lágy gumin a Ferrari és Red Bull tempója sem volt olyan messze a Williamshez, szuperlágyon viszont csak Verstappen tudott sima kört teljesíteni, és ezt tükrözi a végeredmény is. Nem igazán sikerült képet kapni arról, mit várhatunk az időmérőn.

Ne feledjétek: a Mexikói Nagydíj időmérő edzése 20:00 és 21:00 között zajlik!

Olvastad már?