DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Élő cikkek

Így lett Hamiltoné a rajtelsőség

Az időmérőről szőtt élő szöveges közvetítésünkből visszanézhetitek, hogyan zajlott a rajthelyek leosztásáról döntő edzés Austinban.

Üdvözlünk mindenkit a szombati főműsoridőben, hamarosan kezdődik Austinban az F1-es versenyhétvége második legfontosabb eseménye, az időmérő. A harmadik edzés a Red Bullok fölényével ért véget, de csalóka a kép, hiszen a Mercedes párosának nem volt igazán komoly próbálkozása a szuperlágy gumikon.

És valószínűleg az időmérőn sem a leglágyabb keveréken lesz a hangsúly ennél a két csapatnál, hiszen attól tartva, hogy a rajt után nagyon gyorsan elhasználódhat, a Mercedes, és bizonyára a Red Bull is megpróbálkozik majd a lágyakon teljesíteni Q2-t - hiszen ez határozza meg, hogy milyen abroncsokon kell majd startolniuk vasárnap.

Sebastian Vettel harmadik edzése váltóhiba miatt lett a kelleténél rövidebb, de úgy tűnik, nem kellett kicserélni az elemet az autójában - egyelőre tehát megúszta a rajtbüntetést.

Az időjárás aligha fog belekontárkodni a történésekbe, jó idő van, a levegő 23, az aszfalt pedig 33 fokos.

Közben friss hír, hogy a Max Verstappent érő panaszokra hallgatva az FIA immár szabályba foglalta, hogy fékezés közben tilos az irányváltás a védekező pilóták számára - az ilyen tettek ezentúl könnyen büntetést eredményezhetnek. Ennek persze majd holnap, a versenyen lesz főként jelentősége. 

Megkezdődött a Q1, ahol 18 perce van a 22 fős mezőnynek, hogy gyorsköröket teljesítsen. A 16 legjobb továbbjut, a hat leglassabb pedig már tudni is fogja, hogy milyen pozícióból vághat neki a futamnak.

Wehrleiné az első mért köridő 1:39,319-cel. Az időmérő legjobbjai várhatóan az 1:35-ös régióban lesznek majd.

A Toro Rossónál közben sikerült megfejteniük Carlos Sainz délelőtti két hátsó defektjének az okát - nem a gumikkal volt gond, az autó hátsó részének beállításaival nem volt valami rendben.

Felipe Nasr panaszkodik a rádióban, hogy érzése szerint valami nincs rendben az autójában - a fékekre gyanakszik a Sauber pilótája.

Jenson Button kivételével mindenki a szuperlágy gumikon igyekszik teljesíteni első körét. A McLaren pilótája a lágyakon próbálkozott, de nem alkotott vele maradandót, hiszen három másodperccel marad el a vezetést közben átvevő Hamiltontól.

A Mercedes bokszában eközben egy újabb híresség tűnt fel: Venus Williams, a hétszeres Grand Slam-bajnok teniszező drukkol Hamiltonéknak.

Hamilton ideje egyébként 1:36,296, a hétvége eddigi legjobbja. Rosberg egy, Verstappen három másodperccel maradt el ettől.

Ricciardo cipőből ivása máris új rajongói trendeket szült. Ezt az új sapkaviseletet nem nagyon tudjuk hova tenni, de feltételezhetően a csővel lehet kiszívni az italt a fejre rakott lábbeliből...

Az első körök után a többség a bokszban, hamarosan jönnek az utolsó menetek. Az alsó hat helyen pillanatnyilag a Manorok, a Sauberek, Button és Gutierrez állnak.

Button már a szuperlágyakon - a részidői alapján nem kellene, hogy gondot jelentsen számára a továbbjutás.

Uh, viszont jó sok felvezető kört teljesítő társát utolérte a pálya utolsó, lassú szekciójában, amivel értékes tizedeket vesztett. Így végül csak a 16., jelenleg éppenhogy továbbjutó...

Az első kilenc helyezett, Bottasszal bezárólag a bokszban maradt, a többiek viszont nem érezték magukat biztonságban.

Buttont végül visszaszorították a kiesők közé. A brit viszont amiatt panaszkodik, hogy Palmer nem húzódott le előle az ideális ívről. Ezt elbaltázta a McLaren az időzítéssel. De Palmertől is elnézést kér mérnöke, amiért nem értesítette őt Button érkezéséről.

Véget ért a Q1, a kiesők: Grosjean, Magnussen, Button, Wehrlein, Nasr és Ocon.

Button máris nyilatkozik a Sky-nak: "Már nem először rontottuk el az időzítést, négy autót kellet kikerülnöm az utolsó szektorban. És már megint a Renault volt útban, mint korábban is többször."

Közben már indul is a Q2. 16 autóból 10 marad a 15 perces szakasz végére.

És bizony, a Mercedesek lágy gumikkal próbálnak továbbjutni, ahogy az várható volt. A kérdés, hogy megkísérli-e ezt rajtuk kívül másik csapat is.

Rosberg eredménye 1:36,351, ezúttal Hamilton elmarad tőle 99 ezreddel. Tulajdonképpen ugyanolyan gyorsak, mint a Q1-ben szuperlágyakon.

Viszont érdekes taktika a Red Bullnál: Verstappen lágyakon, Ricciardo szuperlágyakon próbálkozik.

Ricciardo az élre is állt a leglágyabb keverékkel, de csupán 96 ezreddel gyorsabb Rosbergnél: 1:36,255. Ettől még nem kell beijednie a Mercedesnek, annál is inkább, hiszen Vettel, Verstappen és mindenki más is csak mögéjük sorolt be.

"Jó lenne, ha nem veszítenék egy és fél másodpercet az egyenesben!" Kitaláljátok, kinek a csapatrádiójában hangzott el ez? Igen-igen, ismét Fernando Alonsóra jött rá a panaszkodhatnék.

Grosjean sem túl boldog, a Q1-ben a 17. helyen záró francia már a paddockban nyilatkozott. Tudták előre a Haasnál, hogy nem fog nekik feküdni a pálya. Azt is elmondta, hogy tegnap az edzések során négy alkalommal is ugyanaz az alkatrész esett le az autójáról - szóval akkor ennek volt tulajdonítható az a sok törmelék!

A Red Bullok, Mercedesek és Ferrarik foglalják el az első hat helyet, a keményebb abroncsokkal Verstappen is csak hat tizeddel marad el az élen álló csapattársától. Az ő garázsaikban nincs mozgolódás, a többiek viszont a pályán vannak, és harcolnak a maradék négy továbbjutó helyért.

Ericsson már biztos kieső, a csata a Williamsek, Force Indiák, Toro Rossók és Alonso között zajlik.

Hülkenberg bejött a 6. helyre, kevesebb mint négy tizeddel lemaradva Ricciardótól, ez szép teljesítmény.

Rajta kívül Sainz, Bottas és Massa kaparintották meg a továbbjutó helyeket, komoly tolakodás volt itt az utolsó másodpercekben.

A 11-16. helyenek Perez, Alonso, Kvjat, Gutierrez, Palmer és Ericsson zártak, velük már csak holnap találkozunk a pályán ismét.

Hamilton, Rosberg és Verstappen kvalifikált a lágy gumikon, vagyis keményebbeken, mint a többiek - ezeken kell majd rajtolniuk a futamon. Érdekes lesz látni, hogy a Red Bullnál melyik pilóta taktikája válik majd be jobban.

Palmer a 15. helyen zárt, de a garázsba már nem tudott önerővel eljutni, miután megállt alatta a Renault a bokszutcában.

Elkezdődött a Q3 12 perce a Mercedesek, Ferrarik, Red Bullok, Williamsek, valamint Hülkenberg és Sainz részvételével.

Még csak a három nagycsapat hat versenyzője lépett pályára. Ők megspóroltak egy gumiszettet a Q1-ben a többiekhez képest, így most két gyorskört fognak teljesíteni, míg a másik négy pilóta várhatóan csak egyet.

Rosberg elég szélesen fordult az 1-es kanyarban, ezzel számottevő időt vesztett.

Hamilton gyorsabb volt csapattársánál az első két szektorban, viszont az utolsóban néhány tizeddel lassabb - így is a brit állt az élre, de csak 72 ezreddel vezet Rosberg előtt az első körök után.

3. Ricciardo, 4. Verstappen, 5. Vettel, 6. Raikkönen - egy forduló után ez az állás. A Ferrarik hátránya már egy kicsivel több egy másodpercnél.

A "második liga" tagjai most hajtanak ki első körükre a Q3-ban - Hülkenberg, Bottas, Massa és Sainz számára az a kérdés, hogy bele tudnak-e zavarni az első hatos dolgába, vagy csak a 7-10. helyeken osztoznak majd.

Közben már a Mercedesek és a Red Bullok is jönnek - és rögtön a Ferrarik is követni fogják őket. Kezdődik a végjáték!

Hamilton nagyon lelassított, szinte megállt a felvezető körében, de csak elegendő helyet akart hagyni maga előtt a pályán.

És Hamilton gyorsabb Rosbergnél második nekifutásra is! Előzetesen az övé a pole.

Hamilton ideje 1:34,999, éppen áttörte az 1:35-ös határt.

És nem nagy meglepetésre a többiek most sem tudták megszorongatni a Mercedest. A második sor a Red Bullé Ricciardo vezetésével, a harmadik pedig a Ferrarié Raikkönen vezetésével.

A további sorrend: Hülkenberg, Bottas, Massa, Sainz - ők a maguk különcsatáját vívták, bár a Force India csak három tizedre volt Vettel elcsípésétől.

Hamiltonnak ugyan már három győzelme van Austinban, de még csak most szerezte első pole-ját a pályán.

A rajtrács első négy helyezettje közül azonban csak Ricciardo fog szuperlágyakon rajtolni a futamon, a többiek a lágyakon lesznek. Izgalmas első kanyar van kilátásban, és reméljük, hogy a verseny további része is tartogat majd fordulatokat. Tartsatok velünk vasárnap is, a verseny 21 órakor startol majd.