| |
Estoril: Stoner egyértelmű lépéselőnyben
2012.05.06, vasárnap 15:45

A világbajnoki címért folyó küzdelemben innentől már csak Casey Stoner, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa vehet részt. Az első három futamon csak ők álltak a dobogón. Ma megismétlődött az egy héttel ezelőtti végeredmény, Jorge „Kalapács” Lorenzo egy Repsol-Honda-szendvicsben szelte át a célvonalat.

A piros lámpák kialvásának pillanatára Dani Pedrosa reagált a legjobb reflexszel, mégsem ő volt az, aki elsőként kanyarodott el a cégyenes végén. Casey Stoner ágyúgolyóként lőtt ki, és az első kör végén már több mint egy másodperccel vezetett, és továbbra is nagyobb tempót diktált, mint az üldözői. Az üldözői… A második helytől a tizenegyedikig az első körökben szinte minden kanyarban mindenki együtt együtt fordult. Az egyes helyezésekért külön házi háborúkat vívtak a pilóták. Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo a második helyért küzdött, Cal Crutchlow és Andrea Dovizioso a negyedikért, Ben Spies, Valentino Rossi, Alvaro Bautista, Stefan Bradl és Hector Barbera pedig a hatodikért. Ezek a csoportok többé-kevésbé együtt mozogtak, hol kisebb, hol nagyobb volt a tagok között a különbség. Persze a nagyobb különbség alatt is két-három tizedet kellett érteni.

A megmérettetés harmadánál az élen a dobogós helyekért verekvők (Stoner, Lorenzo, Pedrosa) kezdtek egyre inkább összerázódni, Dovi és Crutchlow továbbra is egymást püfölte; és hátrább sem volt kevésbé izgalmas a verseny, Bautista, Rossi, Bradl és Spies egyaránt keményen megdolgoztak a pénzükért.

Jorge Lorenzo tizenöt körrel a vége előtt került lőtávolságba Casey Stonerhez képest, közben pedig magával húzta az utánfutóját, Dani Pedrosát is. Mindez alatt CRT-hullást láthattunk, Ivan Silva kiállt, Mattia Pasini pedig elesett, és Yonny Hernandez is szintúgy terven felüli értékcsökkenést számolhatott el a motorjára, valamint James Ellisonnak is fel kellett adnia ponthajhászást.

Be kell valljuk, hogy ezeken az eseményeken kívül nem sok minden történt, mivel az élen csak szunnyadoztak az oroszlánok, így körökön át volt idő a lassításokra és a látványos képsorok visszanézésére. Ha önmagukban néztük a versenyzőket, valóban látványosan haladtak a cél felé. Stoner minden kanyart keresztben vett be, Lorenzo a kigyorsításokon óriásiakat egykerekezett, néhol hibázott egyik-másik pilóta, de a rajtot is számtalan szemszögből újra és újra kielemezhettük.

Az eseménytelenséget Karel Abrham törte meg, aki egy high-side bukás áldozata lett, így már csak tizenöten maradtak versenyben, és az utolsó helyezett, Danilo Petrucci is pontot érő pozícióban haladt. Három körrel a vége előtt hosszú szenvedés után Ben Spiesnek végre sikerült megelőzni Stefan Bradlt, de nem csak ők, hanem mások is kedvet kaptak a támadásokhoz. A tizenkettedik helyért az Aspar csapat két versenyzője próbálta legyűrni egymást.

A kockás zászlóval először Casey Stoner ért egy vonalba, mögötte közvetlenül Jorge Lorenzót intették le, a harmadik helyezett Dani Pedrosa lett. Dovi ezúttal legyőzte a csapattársát, Crutchlowt, a hatodik helyen Alvaro Bautista érkezett be Valentino Rossi, Ben Spies, Stefan Bradl, Hector Barbera és Nicky Hayden előtt. A legjobb CRT-s Aleix Espargaro lett a maga tizenkettedik helyezésével.

A futam végeredménye:

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 45.37.513
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha +1.421
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +3.621
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.846
5 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +16.690
6 Alvaro BAUTISTA SPA San Carlo Honda Gresini Honda +21.884
7 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati +26.797
8 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha +33.262
9 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda +35.867
10 Hector BARBERA SPA Pramac Racing Team Ducati +53.363
11 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +1.02.630
12 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART +1.20.736
13 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1.23.483
14 Michele PIRRO ITA San Carlo Honda Gresini FTR +1.37.905
15 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda + 1kör

Nem ért célba:

Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati
James ELLISON GBR Paul Bird Motorsport ART
Yonny HERNANDEZ COL Avintia Blusens BQR
Mattia PASINI ITA Speed Master ART
Ivan SILVA SPA Avintia Blusens BQR

P1race.hu


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek