DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Méhes meglátása: Ütközni kell (?)

Spában csak az történt meg, amire körülbelül a bahreini futam óta számítani lehetett. Csoda, hogy eddig bírták a mercis fiúk.

Szerintem nincs abban semmi, hogy a bajnokságért küzdő két pilóta a csata hevében összeakaszkodik. Már úgy értem, hogy ez szinte törvényszerűen benne van a pakliban. Elég csak tán a máig legemlékezetesebb Schumacher-Damon Hill (1994) vagy Schumacher-Jacques Villeneuve összeakaszkodásra gondolni.

 



Mindig pikánsabb, persze, ha mindez csapattársak között történik, mert nem csak a Mercedesnél örök szabály, hogy a két autó nem ütközhet, de így volt ez mindig is - már Ken Tyrrell is azt mondta valamikor a hetvenes években, minden megtörténhet, de nem tudja elfogadni, ha a két versenyzője egymás, és ezzel az egész csapat versenyét teszi tönkre karambollal. 

 

"Unacceptable" - hallhattuk most is Toto Wolfftól, de hát el kell fogadja, mert mindez megtörtént, és a Hamilton-Rosberg koccanás (hiszen nem volt többről szó), egy nagy sorozat újabb fejezetévé nemesedett a Forma-1 történetében. Hiszen ütközött egymással Senna és Prost (1989), Häkkinen és Coulthard (1999) és ott volt a híres Vettel-Webber egymásra találás (2011).

 

Rögvest azon megy ilyenkor a vita, ki a hibás, ki a nagyobb gazember. Amennyiben teljesen egyértelműen nem származik az egyik félnek előnye az akár kettős kiesésből (pl. Prost bebiztosította bajnoki címét "™89-ben), azt hiszem, teljesen felesleges a vita, mert igazából nem tudunk egy F1-es pilóta fejével gondolkodni. Lehet próbálkozni a helyzet megközelítésével, de mivel egyikünk sem vezetett még 300 km/h-valközlekedő versenyautót, nem volt az egekben az adrenalinszintünkSpában, és sehol sem, igazából tudjuk, hogy miről beszélünk. Amikor Senna annak idején mindent azzal indokolt, hogy "I wentforthegap" (Suzuka 1990), a szavak szintjén fel lehetett fogni, mit magyaráz, de ne feledjük, igazából ösztönről beszélünk. Hiszen ezek a fiúk alapvetően ösztönlények a vezetés szintjén, és centiméteres helyekre, résekbe is úgy furakodnak be, hogy csak a következő másodpercben gondolkodnak, előbb jön a furakodás.

 

Nyilván, azért nem "kötelező" az ütközés. Nem ütközött egymással Scheckter és Villeneuve, Mansell és Piquet, még Alonso és Hamilton sem. Most a mercedeses fiúk megtették.

 

Egy hozadéka biztosan lesz: nem fogunk unatkozni a szezon hátralévő futamain.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: