DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Méhes meglátása - Vettel sorsa

Amikor tavaly az évad második felében Sebastian Vettel az összes versenyt megnyerte, ki gondolta volna, hogy idén"

A mondatot nem is kell nagyon folytatni. Persze, tudjuk, hogy mi minden történt a F1-ben idén, már ami a szabálymódosításokat illeti, és hogy mennyit ér a Renault-motor a Mercedesekhez képest.

 

Mégis érdemes így, az év második felében eltöprengeni a felett, hogy a négyszeres világbajnokra milyen sors várhat. Nem mintha tudnám, de a helyzet(e) felettébb izgalmas.

 

Előfordulhat ugyanis, hogy a bajnok idén egyetlen futamot sem fog nyerni. Ilyen utoljára 1998-ban történt Jacques Villeneuve-vel, amikor a Williams elvesztette épp a Renault támogatását, és Mécachrome-mal indultak, esélytelenül. De ott és akkor a másik williamsesnek, Frentzennek sem volt semmi esélye - míg idén Vettel csapattársa már két győzelemnél tart. És ő a legnagyobb szenzáció minden tekintetben Vettel-ügyben is. Ricciardo legalább akkora meglepetés mindenkinek, mint annak idején Sebastian volt, akár a Toro Rossonál, akár a nagy csapatnál zajlott bemutatkozását vesszük. Azt lehet mondani, az ausztrál fiú lazán vett minden akadályt, ami a beilleszkedést illeti, és nem hogy megilletődött volna a négyszeres bajnok jelenlététől, hanem lenyűgöző egyértelműséggel utasította maga mögé. Christian Horner most azt mondja, Vettelt kifacsarta a négy bajnoki címért vívott harc - biztos kemény dolog a vb-címért küzdeni, és így lehetett, főképp 2010-ben és 2012-ben. De épp tavaly oly simán jöttek a győzelmek, olyannyira nem volt semmiféle csata, hogy ez a védekezés nem igazán állja meg a helyét. Az inkább lehet, hogy Vettel egyszerűen jól lakott - és leginkább tudat alatt munkál benne, hogy gyakorlatilag már rég beírta a nevét a F1 aranykönyvébe; egy gyengécske Red Bull-lal, többnyire teljesen esélytelenül nincs nagy kedve körömszakadtáig küzdeni.

 



Szemben vele itt van Ricciardo, akinek csillaga még csak most kezd emelkedni, nyilván apait-anyait belead, hogy minél közelebb jusson álmai eléréséhez. A bajnoki cím idén illuzórikus a Mercedesek ellenében, de lám, amint a németek egy kicsit is hibáznak, ki van ott, hogy lecsapjon a koncra? Ricciardo. És nem Vettel.

 

Sokszor szóba került az utóbbi hetekben, hogy jót tenne neki a váltás. Igaz, hogy a neve annyira összeforrt a Red Bull-lal, hogy elképzelni sem tudjuk még más színekben, de így volt ez Hamilton esetében is, aztán mégis ott hagyta a McLarent, amit a jelek szerint jól tett. Más kérdés, hogy Vettelnek nem nagyon van hova mennie - legalábbis az idei kép alapján, ha nem Merciben ül, még mindig a Red Bullnál van a legjobb helyen. A Williams formáját látva akár szóba jöhetne a grove-i gárda, de hol a garancia rá, hogy 2015-ben is ilyen erősek lesznek?

 

Ugyanakkor azt is pontosan tudhatja, hogy bár erősek az érzelmi kötődések, csak a múltból még a Red Bullnál sem lehet megélni. Ott van Kvjat, akire már most fáj a Red Bull foga, már csak azért is, hogy helyet tudjanak biztosítani a Toro Rossonál a kis Sainznak vagy a kis Verstappennek.

 

Lehet, hogy 27 évesen kiöregedett és kiszolgált a bajnok?
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: