DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Méhes meglátása: Hatvan év

1954-2014. Hatvan év különbséggel ismétli magát a történelem. A németek megnyerik a foci vb-t és a Mercedes az F1-es bajnokságot.



Hat évtizeddel ezelőtt még mi is - szenvedő - részesei voltunk a sporttörténelemnek. A berni Wankdorf-stadionban az NSzK válogatottja 0:2-ről fordítva 3:2-re verte a Puskás által vezetett Aranycsapatot, ami végül csak ezüstöt érdemelt. Szép párhuzama a németek háború utáni talpra állásának, hogy ugyanezen a napon (július 4-én), néhány száz kilométerrel nyugatabbra, a Reims-Gueux pályán újra megjelent az autósport csúcsán a Mercedes. És még hogyan! Az argentin Juan Manuel Fangio és Karl Kling révén kettős győzelmet arattak, és a Maestro az év végén begyűjtötte második bajnoki címét is.

 

Nos, hatvan évvel később ugyanennek a koreográfiának lehetünk tanúi. A Joachim Löw által vezényelt német fociválogatott már begyűjtötte a vb-kupát Brazíliában.Ugyan a döntő napján nem volt futam, de az egy héttel később zajlott Német Nagydíjon a Mercedes nyert NicoRosberg jóvoltából, tehát (Hamilton minden ellenkező híresztelése ellenére) német pilóta - amire egyébként Rudi Caracciola 1939-es nürburgringi sikere nem volt példa.

 

Azt is lehet már tudni, hogy mercedeses lesz az idei bajnok, csak még az nem teljesen tiszta, hogy a 6-os vagy 44-es rajtszámot viselő-e.

 

Egyébként a hockenheimi futam kapcsán el lehet gondolkodni rajta, mi a nagyobb teljesítmény: pole-ból indulva rajt-cél győzelmet aratni hiba nélkül, avagy a 20. helyről nekivágni egy versenynek, és onnan érni oda a dobogóra. Az ember hajlamos rögtön rávágni, persze, hogy Hamilton érdemel nagyobb elismerést, hiszen áthámozta magát a mezőnyön, és épp csak lemaradt Bottas mögött. Eközben Rosbergre az a feladat hárult, hogy óramű pontossággal menjen körbe 67-szer, nem unja meg, koncentráljon, vagyis egy szóval: legyen tökéletes.Ő is megtette.

 

Szóval, hogy melyikük érdemli majd meg jobban a bajnokságot - én nem igen tudnám eldönteni. Ezért jó, hogy a sors majd gondoskodik róla.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: