DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Méhes meglátása: Jöhet a szezon

Megvolt a 12 tesztnap, és bár kialakulhatott bennünk egy kép az idei erősorrendről, mindeképp Melbourne-ben derül ki az igazság.

Nyilván lehet csinálni egy gyorsmérleget, netán egy listát is, amin, mint a legtöbb ilyenen, a Mercedes áll az élen, majd jön a McLaren, a Williams és a Ferrari, és valahol hátul kullog a Red Bull. Ez mind rendben is van, de most épp az teszi különösen izgalmassá a szezonnyitót, hogy igazából bármi megtörténhet. Egy biztos, hogy csakis olyan autó, illetve pilótája fog nyerni Ausztráliában, amelyik teljesíteni tudja az 58. kört is. Jackie Stewart mondása ma is érvényes: - Ahhoz, hogy elsőként érj a célba, előbb célba kell érned...!



 



 

És ez az, amit szinte egyik csapat sem tudott garantálni a tesztek során, a megbízhatóságot. Jó volt és gyors volt a Mercedes, de messze nem hiba nélküli. Ugyanez vonatkozik a Ferrarira, és a McLarenre, melyik különösen a harmadik tesztsorozaton mutatkozott sebezhetőnek. Innen nézve az új, Mercedes-motoros Williams az egyik favorit, hiszen az FW36 gyakorlatilag nem romlott el, és meglepően gyorsnak is bizonyult. Felipe Massán meg már most lehet látni, ami évekkel korábban is sejteni lehetett, hogy egy új környezetben, új kihívásoktól motiválva kivirágzott. Ki mit szólna egy Massa-Hülkenberg-Bottas dobogóhoz? Állítom, hogy benne van a pakliban valami hasonló.



 



 

Az eddigi év nagy vesztese máris a Red Bull, és most nem a kötelező szerénység mondatta Vettellel, hogy nem gondolhat idén a vb-címre. Attól eltekintve, hogy a zsinórban megszerzett négy elsőség után tényleg rápihentne a sikerekre, bizonyára nagyon aggasztó a csapatnak, neki is (hát még szegény Ricciardonak, aki azért jött, hogy nyerni tudjon!), hogy Jerezhez képest semmi előrelépés nem történt. Nem gondolnám, hogy nem is fog, hiszen elképesztő kapacitások vannak a csapatnál, és nem csupán Newey-ról van szó, elvégre ő nem a motorhoz és az elektronikához ért. De az biztos, hogy a Red Bull nem onnan kezdi a 2014-es évet, ahol 2013-ban abbahagyták.



 

A sport, a bajnokság szempontjából ez jó hír, azt kell mondjuk. A végére csak egy mondat az aktuálpolitikáról: nem tudni, mivé fajul az orosz-ukrán válság, de az látszik, hogy a nyugati hatalmak igyekeznek legalább a keménység látszatát keltve fellépni Putyinék ellen. Szinte biztosra veszem, ha súlyosbodik majd a dolog, Ecclestone-re is nagy nyomás fog helyeződni, hogy ne menjen el a F1 mezőnye Szocsiba az ősszel. Ne legyen igazam...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: