DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Méhes meglátása: Gyere vissza, Schumi!

Nehéz mit mondani Michael Schumacher síbalesete után egy nappal, amikor a 7-szeres Forma-1 bajnok még mindig életveszélyben van.

Igazából - mint a hétfő 11 órai sajtótájékoztatón kiderült - az orvosok sem nagyon tudják, mire lehet számítani. Az agy mind a mai napig az emberi test legtitokzatosabb területe, és bár nyilván rengeteget tudnak már a működéséről, főképp a sérülésével kapcsolatos kilátásokról csak nagyon óvatosan lehet nyilatkozni.

Nem kétséges, hogy a francia alpokban december 29-én síelés közben eleső, és fejét egy sziklába beverő Schumacherért minden emberit meg fognak tenni, és létező legjobb szakmai ellátást kapja majd. Jelenleg abban lehet bízni, hogy az agyödéma viszahúzódik, Schumacher kivételes kondíciója segít átvészelni a krízishelyzetet - és hátha a rajongók, versenyzőtársak, barátok, családtagok imája is segít.



Sok minden eszébe jut az embernek az eset kapcsán. Hogy milyen az élet: valaki túlél 307 Forma-1-es nagydíjat és akkor egy "buta" síbaleset miatt kerül a halál kapujába. Sokszor hallani, hogy a pilóták szinte folyamatosan igénylik a magas adrenalinszintet, és ezért keresik a F1-en kívül is a veszélyt. Biztos sokan emlékeztetnek majd rá, hogy 1979-ben Patrick Depailler sárkányrepülés közben törte magát ripityára, 1987-ben Didier Pironi - már szintén nem aktív pilótaként - motorcsóanok-versenyen szenvedett halálos balesetet. Persze. De a sí manapság milliók hobbija, szórakozása, életformája. Síelni majdnem olyan, mint nyáron kerékpározni vagy akár autót vezetni. És ahogy az utakon és biciklizés közben is karamboloznak és sajnos halnak is meg sokan, úgy a havas lejtőkön való szádulgás során is; és kétségtelen, Schumacher két pálya között, nem a kijelölt helyen esett el. De biztos, ha utána keresnénk, már az idei tél során tucatszámra történtek hasonló balesetek, bizonyára tragikusak is - amikből címes hír lett a helyi sajtóban, vagy még az sem.

De hogyne lenne más egy Michael Schumacher esetében?

Aki valamiképp - hiába voltak ellenfelei, elletábora - a tökéletes sportember szimbóluma lett, a fittségével, a koncentrálóképességével és persze nem utolsó sorban elképesztő sikerei nyomán. Egy majdnem 20 évet felölelő korszakot fémjelez a neve a sportág történetében, és ami talán még inkább elárulja, kicsoda a német: azok is tudják ki az a "Schumi", hogy kis és milyen kvalitásokat jelöl ez a fogalommá lett név, akik tán sosem néztek Forma-1-es a tévében.

Első "nyugdíjba vonulása" (2006) után sokan kívánták, hogy térjen vissza a versenypályákra - ez meg is történt 2010-12 között, mérsékelt sikerrel.

Most nem kívánhatunk egyebet, hogy gyere vissza, Schumi - az életbe. Már nem kell semmit bizonyítani, nem kell leggyorsabb kört futni, pole-t szerezni, és győzni sem úgy kell, mint 91 alkalommal a volán mögött. Viszont ez most a legkeményebb harc, ami jön, ami tart tegnap óta. Ezt mindenképp meg kell nyerni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: