DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Méhes meglátása: Pastor és Hülki

A bajnoksági végével már teljes mértékben 2014-re koncentrálhatunk. Két előre várható bejelentés történt a napokban.

Az első Pastor Maldonado a Lotushoz való elszegődéséről szól. A venezuelai fenegyerek egy rémisztően gyenge williamses évad után intett búcsút Grove-nak. Berámolta a 35 millió eurócskáját a kufferba, és átballagott a Lotushoz Enstone-ba. A hírből mi következik? Az első és legfontosabb, hogy Maldonado marad a Forma-1-be. Ez neki sem mindegy, de a F1-nek sem, elvégre egy olyan figuráról van szó, aki már Vittorio Brambilla-i magasságokat ostromol az ütközéseit tekintve. És mégis, ha visszaemlékszem a 2012-es Spanyol Nagydíjra, azt kell mondjam: hadd kapjon még egy esélyt ez a fickó. Aki egy Fernando Alonsot hazai közönség előtt szinte egy teljes versenytávon át úgy tud maga mögött tartani, hogy közben egy fikarcnyit sem hibázik, és nyer, az csak tud valamit - nem? Igen, tudjuk, hogy előtte is rommá tört egy halom Williamset, aztán utána is, nem is szólva az ellenfelek járgányairól, de az a barcelonai siker csak nem lehetett véletlen. Hiszen nem egy ölébe pottyant győzelemről beszélünk.



A Lotus alapvetően jó választás Maldonado szempontjából. Eric Boullier és csapata szokvan a kocsiaprító Grosjeanhoz, ugyanakkor ezt is megtapasztalhatták idén, hogy megéri a kitartás, megfelő kezelés mellett a vad ifjúból egy továbbra is pokoli gyors, de már sokkal ügyesebb, megfontoltabb, dobogós helyeket gyűjtögető pilóta vált. Hátha összejön ugyanez a mutatvány Pastorral is - nem kizárt, hogy a Wililamsnél tényleg nem tudtak hatni rá. És ha törnek is majd az első és hátsó szárnyak, a felfüggesztések néha - ott a simogató tudat, hogy a PDVSA már előre kiegyenlítette a számlát...

Nico Hülkenberg visszatérése a Force Indiához bennem nagyobb kérdőjeleket támaszt. Az biztos, hogy a német fiú a fiatal generáció tán legtehetségesebbje. A magam részéről sokkal inkább oda fogadtam volna a Ferrarihoz Alonso mellé, már csak a jövőt tekintve is, mint Räikkönent, akivel amúgy semmi bajom sincs, de hát ő is 35 lesz 2014-ben.

Mindegy.

A lényeg, hogy Ferrari helyett megint egy Force Indiával kell kísérleteznie. Mert az a baj ezekkel a középcsapatokkal, hogy mindig középcsapatok maradnak. Van egy egész jó évük, félévük, utána beütnek a bajok, visszacsúsznak, és már az 7-10. hely is elérhetetlenné válik (lásd: idén a Williams, vagy éppen a Sauber az évad első felében). 2012 végén Hülki ott hagyta az egész jó Force Indiát a szenzációs szezont záró Sauberért (Pérez és Kobajasi több 2. és 3. helyet ért el). Ugyanez a Sauber 2013-ban az első félévben csak szenvedett, míg a Force India egészen jól muzsikált. Aztán, mit ád ég, az év felénél megfordult a trend, és a Sauber a semmiből elkezdett felfelé kapaszkodni, az indiai trupp meg egyre harmatosabban szerepelt. Hülkenberg egyszerre ott találta magát a Red Bullok mögötti élbolyban, simán felvette a kesztyűt a Ferrarik és Mercedesek ellen.

Szóval, nehéz megjósolni, hogy mi vár rá a Force Indiánál  14-ben. Azt hiszem, azzal is jobban járt volna, ha a Lotushoz megy. De neki nem adott senki 35 milliót, amivel kopogtathatott volna....

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: