DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Méhes meglátása: Ki is az az Alberto Ascari?

Sebastian Vettel sorrendben nyolcadik győzelmét egyedül az tette érdekessé, hogy ezáltal megdöntött egy kereken 60 éves rekordot. Persze, ez sem semmi.

Nem tudom, vajon a mai Forma-1 rajongó, akinek az életkorát 15-40 közé teszem főként, mennyire érdeklődik a sportág múltja iránt. Nyilván a legifjabbak is tudják, ki volt Schumacher, Senna, Prost, és a Rush-film folytán képbe kerültek valamelyest a Lauda-Hunt párharc terén. Laudát egyébként is ott látják ücsörögni a Mercedes-garázsban.

De vajon ismerik-e Jochen Rindtet, Jack Brabhamet, Philip Hillt, vagy akár a nagy Juan Manuel Fangiot?

És Alberto Ascarit?



Akit Sebastian Vettel most megfosztott egy olyan rekordtól, amit még Schumamcher sem tudott megdönteni.

Ascari a Ferrari első bajnoka volt 1952/53-ban, és mellesleg máig az egyetlen olasz, aki felért a csúcsra. Méghozzá is akármilyen teljesítménnyel. A Ferrari500, amúgy F2-es-nek mondott gépe gyakorlatilag verhetetlen volt a "Daginak" (Ciccio) csúfolt Ascari kezei között. Egy teljes szezont végignyert az 1952-es Belga Nagydíjtól a következő Belga Nagydíjig.

Illetve, itt van a bibi: 1950 és 1960 között valamiért (nevezetesen, hogy az USA be legyen kapcsolva világbajnokságba) az Indy500-as futam is a bajnokság része volt. Egy probléma akadt csak vele: az amerikai fiúk nem jöttek el a többi, európai és dél-amerikai versenyre, míg a F1-es legények nem indultak a teljesen más formulával dolgozó Indyn. Vagyis, Ascari sem volt ott az 1953-as viadalon, így a 7., Buenos Aires-i sikeres után megszakadt a sorozata, és csak némi Ferrari-szívű részlehajlással csaphatjuk hozzá a 7-hez a további két győzelmét - mert az viszont igaz, hogy sorozatban 9 nagydíjon indulva mind a 9-et megnyerte.

Ez persze megint csak játék a számokkal, hiszen épp az eredményekből láthatjuk, hogy valaha egy egész szezonban nem volt annyi futam, mint amennyit most Vettel az év második felében megnyert. Vélhetőleg Ascari is több győzelmet halmozott volna egymás után, ha a számára is dupla ennyi lehetőség adatig.

Mindegy. Azért elmondhatjuk, történelmi verseny láttunk vasárnap Austinban. Például Grosjean is először volt 2.,Bottas meg most gyűjtötte be első vb-pontjait. Kell ennél több?

(Kell.)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: