DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Méhes meglátása: Hasonlítgatás

Mint tudjuk, nem érdemes különböző korokban, teljesen más technikával versenyző pilótákat összehasonlítgatni, de azt mindenki érzi, tudja: amit Sebastian Vettel (eddig) elért, különleges az egész Forma-1 történetében.

Nagyon előttem van a kép, amikor 2007 januárjában Valenciában a BMW-Sauber bemutatóján az ugyancsak kezdőnek számító Kubica, illetve a már-már veterán Heidfeld társaságában ott vigyorgott a tesztpilóta is, Vettel. Tizenkilenc éves volt, de annyinak sem nézett ki, és olyan kis vidám fiúcskának tűnt. Még ugyanabban az évben lehetőséget kapott Kubica kanadai bukása után, és rögvest pontot szerzett. És attól fogva beindult a gépezet. Ő pedig élt a lehetőségekkel, és szinte mindent azonnal letarolt. Akik most azzal jönnek, hogy jó, jó, egy Red Bull-lal könnyű dolga van, azokat hadd figyelmeztessem: 2008-ban (21 évesen) egy Toro Rossoval (ex-Minardi!) aratottpole-ból indulva rajt-cél győzelmet Monzában.



Amióta a Red Bullhoz került, tehát 2009 óta, egy híján minden évben nyert, és valószínű, 2009 is csak azért lett a Brawné, mert az év elején a nem mindenki által legálisnak tartott dupla diffúzorral taroltak - de Vettel még így is csak 11 ponttal maradt le bajnok Button mögött (kétségtelen, ő is vétett néhány elég durva hibát).

És nem igazi egyébként, hogy könnyű dolga volt végig - no meg kérdés, mit értünk "könnyű dolog" egyáltalán a F1-ben. 2010-ben csak az utolsó futam után vezetett, Webbernek és Alonsonak sokkal több esélye volt a végső elsőségre; 2012-ben a záró versenyen, Sao Pauloban megpördült a rajt után, ütközött is, és innen küzdötte vissza magát a bajnokságig.

A Red Bull pompás autó. Mint ahogy Adrian Newey művei általában azok. Ám ha Vettel teljesítményét le akarják húzni egyesek az autóra hivatkozva, ugyanezt kell tenniük Nigel Mansell-lel, Mika Häkkinennel és a többi Newey-tervezte autóval bajnokságot elért, már más klasszikus hősnek számító pilótával.

Igen, szinte hihetetlen és a jelek szerint sokak számára valamiért elfogadhatatlan, hogy egy 26 éves srác, aki, ha civil lenne, épp csak elvégezné az egyetemet, pár év leforgása alatt egy sorba került olyan érinthetetlen ikonokkal, mint Fangio, Prost vagy Schumacher. A dolog ugyan nem a számokon múlik, de tényszerűen már igaz: több bajnokságot nyert, mint Ascari, Clark, Stewart, Lauda és Senna. De nem kell hozzájuk hasonlíthatni Vettelt, főképp nem kell félteni tőle az elődök legendáját. Épül az övé.

Ám hol vannak még azok az idők, amikor majd a mai F1-rajongók, kissé megemberesedve, immár emlékezve mondogatják majd: - A Vettel, aranyapám, az micsoda egy figura volt. A mostaniak a nyomába sem érhetnek!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: