DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Méhes meglátása: Fütyülők

Állandóvá válik-e Sebastian Vettel kifütyülése? Ha ott lesz Koreában is a dobogón, folytatódik-e ez a Spa óta szokássá vált megnyilvánulás? És kik örülnek neki?

Érdekes ez, mert a belga dobogón még nem volt egyértelmű, hogy a világbajnoknak szól füttyögés, ugyanis akkor zajlott a Greenpeace akció, amikor a Shell északi-tengeri fúrásai ellen tiltakoztak. De Monzában már nyilvánvaló volt, hogy a győztest nem túlságosan kedvelő társaság nyilvánul meg így, és Szingapúrban szintén ez volt a helyzet.



Ahhoz sajnos hozzá vagyunk szokva, hogy egy "rendes" magyar bajnoki meccsen van minden: cigányozás, libásozás, indul a vonatozás, hogy a szimpla anyázásról már ne is ejtsünk szót.

A Forma-1 eleddig mintha ennél emelkedettebb sportág lett volna, noha, ha az internetes kommenteket nézzük, ott is riasztó sokszor, milyen indulatokat szül - és akkor maradjunk élő példánknál - Vettel személye és versenypályán nyújtott produkciója.

Ha összehasonlítjuk honfitársával és nagynevű elődjével, Michael Schumacherrel, az látszik, hogy Schumi ugyan megosztó személyiség volt, de mivel ő kifelé sokkal több erőt, elszántságot sugárzott és kommunikált is, erre sokan vevők voltak. Nagy csatái DamonHill-lel, Jacques Villeneuve-vel, aztán Häkkinennel, Coultharddal való ütközése "™98-ban Spában, verekedései Sennával - mind olyan "falkavezér" jegyek voltak, amik tömegeket hoztak mozgásba. Istenítették vagy utálták.

Vettel nem ilyen. Most, 26 évesen is ifjabbnak néz ki a koránál, bájosan mosolyog többnyire, és ha össze is vonja a szemöldökét, durcás kisfiúra hasonlít, akitől a csúnya Webber el akarta venni a matchboxát" Ugyanakkor, ha bebújik a sisakja mögé, beül a Red Bullba, ugyanaz az ösztönállat lesz belőle, mint az igazi nagy bajnokokból: minden esélyt megragad a győzelemre, néha fittyet hányva minden külső körülményre (lásd Malajzia).

Ez a két attitűd tehát nincs nála egységben - és tán ez zavar, sőt, irritál sokakat. No meg a túlzott siker, ami egyeseknek fájó tud lenni. Főképp, ha úgy tűnik, a siker könnyen jön, netán - vélhetik sokan - érdemtelenül. Aztán azok, akik a saját életükben nem tudják valóra váltani álmaikat, és a verseny-hétvégéken legalább abban szeretnének örömet találni, hogy nem Vettel nyer - fütyülnek. És még valami: a példa ragadós. Tudjuk, minden ilyesminek van tömegpszichózisa, ami, pláne, ha tévén terjed, ragadós. Mi is vagyunk olyan legények, mint azok ott, Monzában. Mi is tudunk ám fütyülni a "hülyegyereknek""

Biztos, hogy ennek is vége lesz egyszer - jó lenne, ha minél előbb megtörténne. És abban is biztos vagyok, hogy eltelik még pár év, Vettel is lesz 30, 32 éves, és megkapja majd azt a tiszteletet és elismerést, ami egyébként már most is megilleti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: