DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Méhes meglátása: Massa el, Kimi vissza

Vettel monzai győzelme után igazából már tényleg 2014-re koncentrálhatunk. Ez pedig Ferrari-fronton Felipe Massa távozásáról - és Kimi Räikkönen második eljöveteléről szól.



Igazából arra voksoltam sokáig, hogy megtartják a kis brazilt, aki 2006 óta volt hű tagja a maranelloi családnak, szóval a Schumacher idők óta. Ez kényelmes felállás volt, a szupersztár Alonsoval és a kedves Massával, ám tény, hogy Felipe oly mértékben alulteljesített, hogy a Ferrari egyszerűen nem engedhette meg magának tovább azt a luxust, hogy gyakorlatilag egy autós csapat legyen.

Azt is be kell valljam, hogy valaha, amikor Massa megjelent a színen, és előbb a Saubernél tört-zúzott, aztán egy parkolópályás év után megint a svájci gárdánál vitézkedett, egy vasat sem tettem volna rá, hogy versenyeket nyer majd; arra meg pláne nem, hogy 38 másodperc híján világbajnok lesz.

Alaposan rácáfolt minden ellendrukkerre, és bizony nyugodtan fel lehet idézni, hogy 2008-ban már-már megalázó módon páholta el azt a KimiRäikkönent, aki most másodszor lesz ferraris, és ül bele az ő kocsijába. Biztos, hogy Massa nem volt bekerülni a valaha volt legnagyobbak közé, ám 2009-es balesetéig derekasan megállta a helyét. Sok, nálánál jóval többre tartott és felmagasztalt pilótánál vitte többre, és egy-egy időmérőn meg tényleg verhetetlen volt, úgy, hogy mindig rá tudott tenni egy lapáttal - és nem csupán a kocsija repítette.

Az, hogy a hungaroringi, nem csak a pályáját, hanem az életét is veszélyeztető balesetből igazából sosem tudott visszajönni úgy, amilyennek előtte ismertük, nem rajta múlott. Azt a bizonyos, 2010-es, "Fernando is fasterthanyou" német versenyt meg tényleg sajnálom, ennyit minimum megérdemelt volna.

Nem tudom, hol fogja folytatni, folytatni fogja-e még. Elképzelhető, hogy egy új csapatnál, új bizalmi közegbe kerülve még egyszer meg tudna táltosodni (vajon RobSmedley menne-e vele?).

A Ferrarinál pedig összejön a Dream Team. De láttunk már olyat, hogy az álom rémálomba fordult. 2014 erről is szól majd: a Fernando-Kimi csatáról, no meg a turbókról, és hogy el tudja-e kapni valaki az akkor már négyszeres Vettel grabancát!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: