DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Méhes meglátása: Forma-1 mint marketing eszköz

Ez a sportág abból él, hogy egy-egy versenyhétvégén pár százmillió ember otthon a tévé előtt nézi a száguldó kocsikat. Látja, hogy Vodafone, Rexona, Red Bull, Visit Venezuela - meg a többit. És néha mást is.

A Belga Nagydíj alkalmával a Greenpeace gondolta úgy, hogy a világméretű publicitást saját céljai számára kicsit kihasználja. Sőt, nem is kicsit, hiszen a közvetítés egyik legfontosabb pillanatába kapaszkodtak bele, az eredményhirdetésbe. Ezúttal a Shell volt a főszponzor, és mivel néhány éve három szezonon át dolgoztam épp ennek a cégnek magyar médiatanácsadóként, tudom, mi energiát fektetnek egy ilyen hétvégének a megtervezésébe. Csütörtökön még jókat mosolyogtunk azokon a fotókon, ahol Alonso és Massa az 1920-as évekbeli szerelésben töltötte a benzint - jó kis pr-fogás, biztos sokat agyaltak rajta, míg kitalálták, aztán rábeszélték a Ferrari pr-eseit, hogy imádkozzák rá a két pilótára a jelmezt.



Erre fel, a fő attrakció alatt, amikor a 1-2-3. helyezett (köztük az ő emberük, Alonso is) ott feszít a sok-sok Shell-logo előtt a dobogón, mindenféle dehonesztáló ábrák jelennek: a Greenpeace így tiltakozott a sarkvidéki olajfúrások ellen és a jegesmedvék védelmében. Profik voltak, mert távirányítóval működtetett kis zászlók jelentek meg a pódium tövében, amit a FIA ceremóniamestere, Alexandre Molina győzött eltüntetni-felcsavarni - akkor már jött a következő!

Magyarán, tökéletes akció volt a Greenpeace szemszögéből, hiszen elérték, hogy mindenki róluk beszéljen egy eléggé unalmas Vettel-győzelem után. És ráadásul koránt sem volt olyan veszélyes a dolog, amint a 2000-es Német Nagydíjon a pályára rohanó, elbocsátott Mercedes-munkás, vagy Neil Horan tiszteletes, aki a 2003-as Brit Nagydíjon nyargalt be a száguldó F1-esek közé, hirdetvén, hogy jót tesz a Biblia olvasása"

És milyen a világ, még a F1-drukkerek világa is: amikor a tévében felhangzott a füttyszó, hányan örvendeztek rögvest a neten, hogy Vettel most aztán jól megkapja" Egy 31-szeres nagydíj-győztes, aki az örökranglistán épp utolérte NigelMansellt. És még csak nem is neki fütyültek; talán mert a belgák (nevezzük őket most így) nem is tennének ilyet.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: