DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Méhes meglátása: Második félidő

Letelt a nyári szünet a Forma-1-ben is, jöhet a Belga Nagydíj, és a bajnokság második része. Nézzük, mi várható?

A magam részéről nagyjából ugyanaz, mint ami eddig. Persze, a szezon első részét illetően is voltak meglepetések azért - hiszen vártunk valamit a téli tesztek után is, aztán nem mindig az lett belőle. Gondolok itt a McLaren égésére, a Ferrari jó kezdet utáni hanyatlására, a Mercedes megerősödésére.



Voltaképp StefanoDomenicali foglalta össze a legpontosabban - ő persze a Ferrari szemszögéből -, hogy mi az ábra: egy gyorsabb kocsira van szükség.

És ez mindenkire igaz.

Vagyis ezen dolgozik az összes csapat, minden létező mérnök. Mert ugyan a Forma-1 egy roppant összetett sportág, és bizonyos pillanatban a kerékcsere vagy a rádiókommunikáció a legfontosabb - de mindezek mit sem érnek, ha nincs hozzá egy gyors autó.

Ami látható, hogy igazán gyors lett a Mercedes. Ha más nem, Hamilton pole-jai és hungaroringi győzelme ezt már kétségtelenné teszi. Ezért aztán benne látom a 2013-as bajnokság megmentőjét - már abban az értelemben, hogy ha állandósítani tudja/tudják ezt a formát, még akár Sebastian Vettel életét is megkeseríthetik. Ugyan az angol hátránya 48 pont - de tudjuk a tavalyi évről, hogy ennyi még behozható. Persze ehhez Hamiltonnak zsinórban kellene nyernie a futamokat, amihez a szupergyors Spa-Francorchamps-i és monzai pálya nagyon jó terep.

Mindez azt is feltételezi, hogy a Red Bull nem lesz jobb, mint eddig. Csakhogy" Emlékezhetünk, tavaly milyen új aerodinamikai csomaggal rukkolt elő Adrian Newey, ugyanígy, a nyár után, miképp nyert Vettel négy futamot egymás után, és gyűrte le végül Alonsot.

De ezért mondom, hogy még izgalmas lehet a dolog.

A Ferrari újbóli feltámadását is kívánja az ember, hiszen egy Alonso csodákra képes már egy kicsit is versenyképes autóval. Az F138 az utóbbi három futamon nem volt az, lett is belőle cirkusz. Tény, hogy Maranelloban is tudnak dolgozni, de az utóbbi években túl sokszor vezetnek tévútra a fejlesztések.

És még ott van a Lotus, amiről egyszer az hírlik, hogy pénzügyi gondjaik vannak, máskor meg azt kürtölik világgá, hogy szenzációs új elemekkel érkeznek Spaba. Az biztos, hogy KimiRäikkönenen nem fog múlni semmi - az egyetlen dolog, ami bezavarhat, a finn távozásának bizonyossá válása. Ő maga, mint tudjuk, nem az az izgulós fajta, de a csapatvezetésnek esetleg kedvét szegheti a számukra elemi csapással felérő hír.

Kimi nagy Spa-menő, eddig négyszer nyert - de ott vannak a nemes ellenfelek és vélhetően az eső. Ebből csak jó Belga Nagydíj lehet!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: