DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Méhes meglátása: Nő a dobogón

Sajnos, a női pilóták közül egy sem jutott odáig, hogy egy nagydíj végén felállhasson a dobogóra. Most mégis egy hölgy feszített Vettel, Räikkönen és Grosjean társaságában.

Stirling Moss, az élő legenda körülbelül két hete tett egy eléggé pikírt megjegyzést a női autóversenyzőkre, miszerint az úgy nevezett gyengébbik nem képviselői nem elég erősek mentálisan a F1-ben elviselendő nyomáshoz. Tény és való, bár Moss szavait némi felhördülés követte, hogy a sportág eddigi 63 éve alatt egyedül Lella Lombardinak sikerült begyűjtenie egy fél pontocskát, amikor az 1975-ös Spanyol Nagydíjat Rolf Stommelen balesete után félbeszakították, és ő akkor épp a 6. helyen poroszkált. Azóta semmi, illetve olyan hajmeresztő próbálkozások, mint szegény Maria de Vilotta tavalyi tesztje, ami a fél szemébe került"



Ámde! A Forma-1 mégsem teljesen elveszetett dolog a nők számára. Ha nem versenyzőként, csapattagként, sőt, sportigazgatóként alkothatnak nagyot. Ha csak az utóbbi egy év történéseit nézzük: Peter Sauber tavaly év közben adta át a svájci istálló kormányrúdját MonischaKaltenbornnak, akiről az hírlik, hogy ugyan női érzékenységgel és a finomságokra való odafigyeléssel, de keményen irányítja a hinwilieket.

És az idén évre megvan már egy hasonló szenzáció: a 71 éves Sir Frank Williams a minap emelte maga mellé, helyettesévé a lányát, ClaireWilliamset, aki hosszú évek óta dolgozik a papa csapatánál, sokáig ő vezette a sajtóosztályt.

Most mégis a Red Bull volt az, amelyik csapat képviseletében első ízben egy női munkatárs mehetett fel a győzelem után a dobogóra. GillJonesról van szó, aki a csapat elektronikai főmérnöke - nem épp nőies foglalkozás vághatnánk rá egyből, de hát nem valószínű, hogy egy fontos győzelem után az EnergyStationön kiszolgáló valamelyik csinoskát küldenék oda Vettel mellé ünnepelni.

És ha netán eljönne az a nap - a jelenleg helyzet nem ezt ígéri ugyan -, hogy újból tudna győzni a Williams és begyűjtené első sikerét a Sauber, akkor biztos, hogy újabb hölgyekkel találkozhatunk a pódiumon.

Úgy legyen!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: