DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Méhes meglátása: Boldog Ausztria

Most, hogy az osztrákok már az Oscar-gálán is két aranyszobrocskát gyűjtöttek be, visszacsatolva a Forma-1-re el lehet mondani, hogy a sógorok azért tudnak valamit.

Igazából sosem értettem, hogy egy 9 milliós alpesi országban, ahol nincs autógyártás, 1955-ig bent ültek náluk is a szovjet csapatok, hogy a csudába tudott felfejlődni a Forma-1-es nagyhatalommá.



Egy rövid összefoglaló: 1964 JochenRindt érkezés és az első Osztrák Nagydíj; 1970 megépül az österreichring, Rindt meghal, de világbajnok; 1971 Lauda és Marko érkezése; 1975 Lauda első bajnoksága; 1985 Lauda visszavonulása, Berger csillagának felemelkedése;1987 Gustav Brunner a Ferrari tervezője; 1995 a Red Bull szponzorként való megérkezése; 2000 Berger a BMW sportigazgatója; 2005 a Red Bull Racing alakulása; 2010 a Red Bull Racing első bajnoksága.

Ha 2013-at nézzük, elmondható, hogy a fél mezőny az osztrákok kezében van. Ott a Red Bull, a maga zsinórban megnyert három vb-címével; kistestvérük a ToroRosso, ahol Franz Tost a főnök; a Mercedes stratégiai igazgatója az idei évtől Niki Lauda, jobb keze - olyan ember helyén, mint Norbert Haug volt - Toto Wolff, aki mellesleg továbbra is kisebbségi részvénytulajdonos a Williamsnél, ahol felesége, SusieWolff (Stoddart eredetileg, ő legalább nem osztrák) a tesztpilóta. És hát ott van még Karl-Heinz Zimmermann, aki BernieEcclestone vendéglátó sátrának a séfje.

Ami különös persze mindennek fényében, hogy míg a "™70-es, "™80-as években egymás után jöttek a tehetségese osztrák ifjak (Berger, Gartner, Wurz), az utóbbi tíz év eresztése nem volt valami nagy szám: sem Klien, sem Friesachernem tudta megvetni a lábát.

Viszont az a gyanúm, hogy Didi Mateschitz nagyon szeretné, ha egyszer lenne megint Osztrák Nagydíj az általa felújított spielbergi Red Bull Ringen. Ezért lenne mindennél fontosabb a ma hírré várt kormányszándék is, hogy már idei évtől váljon biztossá: 2021-ig lesz Magyar Nagydíj. Ne kelljen már a sógorékkal váltva futamot rendezni egy szép napon. A monarchia visszahozhatatlan!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: