| |
Jövő (AFM 2011/2 - Különvélemény)
2011.02.01, kedd 11:36

„Biztos, hogy meg kell tartanunk a jövőben is a Forma-1-nevet ?” – vetette fel a minap Luca de Montezemolo, a jelenleg 63 éves világfi, egykoron playboy, manapság a Fiat és a Ferrari világszerte ismert elnöke egy tanácskozáson, amelyen, jellemző módon, még az idei világbajnokság kezdete előtt, de már a jövő évtől kezdődő időszakra vonatkozó diskurzus folyt.

Ám bármennyire is blikkfangos is a fenti kérdés, mégis ez volt talán a legszelídebb ötlet Luca részéről, aki nem gyanúsítható azzal, hogy nem ért a sporthoz, és főleg nem a Forma-1-hez. Már a Nagy Mágus, Enzo Ferrari életében is ő volt a Ferrari lelke, ő szerezte meg annak idején a vörösöknek Niki Laudát, és vele kezdődött akkor is egy újabb fellendülés a Scuderia életében. Jól tudja tehát, hogy mitől döglik a légy, csak nem biztos, hogy a többiek is úgy látják-e a dolgokat, ahogyan ő.

Egy nem is olyan régi botrány kellős közepén például éppen százmillió dollárt hozott a Ferrarinak az, hogy Luca „befeküdt” Ecclestonnak (a rossz nyelvek szerint), azaz egy kezdődő sztrájkban, vagy a Cirkusz kettészakadása előtti pillanatban Bernie mellé állt, aki így könnyedén kifogta a szelet a többiek, az ellenzék vitorlájából.

A disputa ezúttal is abból indult ki, hogy vajon mi lesz a világbajnokságból 2012-után? A mondott évnek a végén jár le ugyanis a jelenleg érvényben lévő Concorde szerződés, amely a Cirkusz működését szabályozza, tehát két év múlva, még évközben meg kell majd kötni a következő szerződést.

Igen ám, de ki kösse meg, és mi legyen benne?!

Az eddigi öt hosszabbítást, de már az első Concorde-ot is Bernie Ecclestone kötötte meg (1981, 1987, 1992, 1997, 1998, 2009), aki a maga részéről megvan győződve, hogy következőt is ő hozza majd tető alá. Vannak természetesen, akik ebben is egyetértenek vele. Peter Sauber például úgy véli, hogy Bernie „meglehetősen kemény kézzel tartja a gyeplőt, de ezt egy ilyen társaságban nem is lehet másképp csinálni”.

Mások viszont kétségesnek tartják a dolgot, illetve azon aggódnak, hogy a jövőre 82 éves Ecclestone vajon bírja-e, és akarja-e még akkor is vezetni a Cirkuszt, és vajon képességei teljében lesz-e még akkor is. Mert ha valami közbejön, ami miatt nem, akkor baj van, hiszen hirtelenjében megfelelő utódot találni helyette úgyszólván lehetetlen. Olyan régen van már a Forma-1 élén (a hetvenes évek vége óta!), hogy mellette fű sem igen nőtt már, nemhogy erős fa – ha értik a példázatot.

Montezemolo szerint viszont azt is el kellene mihamar dönteni, hogy a Cirkusz megmaradjon-e a jelenlegi kötelékében, a CVC Capital Partners befektető társaság ellenőrzése alatt, vagy keressen új tulajdonost? Vagy esetleg nem lenne-e jobb, ha a Forma-1 a saját kezébe venné a jövőjének az irányítását?!

Mert szerinte ezek a kérdések mind felmerülnek majd az új Concorde szerződés megkötése előtt.

És ebben a kérdéskörben vetette fel Luca az első mondatban idézett kérdést is, a világbajnoki sorozat nevét illetően.

Gondolom, rajtam kívül is vannak még néhányan, akiket erősen mellbevágott ennek a gondolatnak a felvetése is, de az olasz nagyiparos halálos komolyan gondolja ezt is. Mert szerinte egyáltalán nem lenne boszorkányság, ha a Cirkusz a maga kezébe (pontosabban a csapatok a saját kezükbe) vennék az életük irányítását. Az ő szeme előtt az amerikai kosárlabda NBA lebeg, amely a csapatok összességéből áll, maguk intéznek mindent és teszik el főleg a beszedett pénzeket is.

Mindennek a lényege ugyanis, hogy Montezemolo a Forma-1 éves bevételének a jelenlegi 50 százalék helyett 75 százalékát követeli az istállók számára, már 2013-ban is. Amit persze a csapatok igen szívesen vennének. Meg azt is mondja, hogy új utakat kell keresniük a PR munkájukban is, jobban kell támaszkodniuk például az internetre, hiszen megváltozott a világ, és a Forma-1-nek is mozdulnia kell.

Bernie-nek kissé más a véleménye minderről.

Aranyos fickó ez a Luca” – mondta a fentebb ismertetett kirohanásra, - „és mindig ezt mondja, de aztán szerencsére mindig el is felejti. És ez a jó. Mert amit mond, sületlenség…”

Tehát, akár legyinthetnénk is rá, meg hol van még tizenkettő, amikor még a tizenegy se kezdődött el?...

Majd megtudjuk, amikor a vihar már nem csak egy pohár vízben tombol, mint most.

Dávid Sándor


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek